Weekendtips (01/09/2022 – 07/09/2022)

0

KUMANO | 1, 9 & 11 september

Afbeelding afkomstig van Kumano

De succesvolle Tomoko Mukaiyama toert komend seizoen met het Nederlands Dans Theater en het London Philharmonic Orchestra en laat haar nieuwe werk ‘Kumano’ zien met een traditionele poppenspeler. 

De voorstelling dankt zijn naam aan de Japanse regio Kumano die bekend staat om zijn overweldigende natuur, de vele pelgrimsroutes en de talloze heilige plaatsen en oude tempels. Het wordt beschreven als een plek waar de hemel, aarde, verleden, heden en toekomst elkaar ontmoeten.

In de voorstelling is Kumano een tussenruimte van grote schoonheid. Het zijn de dingen die altijd met ons meereizen en ons dierbaar zijn in een reeks van verschijningen en verdwijningen. Mukaiyama bevindt zich in deze tussenruimte en (her)schrijft en deelt haar geschiedenis door middel van beelden, muziek en een vertelling. 

Tomoko Mukaiyama is een Nederlands-Japanse pianist, performer en beeldend kunstenaar, gevestigd in Amsterdam. Ze was betrokken bij en werkte samen met vele prestigieuze orkesten en ensembles over de hele wereld. In haar werk gebruikt ze vaak autobiografische elementen en verschillende media om haar eigen verhaal te transformeren in universele thema’s. 

Voor meer informatie ga naar

https://www.eventbrite.nl/e/kumano-tickets-378546040397?fbclid=IwAR2q3kdnY8Z3ks77cE1Sp-Nv-aJlxd9nvxiwSVchAXLRRXMl_yfVVTh0jOY

 

MONO JAPAN 2022 | 2 t/m 4 september

Afbeelding afkomstig van Mono Japan 

 

Mono Japan – de Japanse ambacht en design beurs – is weer terug met hun vijfde editie! Dit jaar vindt het plaats van 2 t/m 4 september in Amsterdam. 

Tijdens de beurs kan je de zorgvuldig samengestelde selectie van moderne Japanse ambachtelijke producten ontdekken. Leren over de makers en exposanten en prachtige tentoonstellingen bekijken. Daarnaast zijn er nog vele workshops! 

Voor meer informatie ga naar https://monojapan.nl/

 

Sushi & Asian Street Food Festival JOY | 2 t/m 4 september

Afbeelding afkomstig van Sushi & Asian Street Food Festival JOY

 

In het weekend van 2 t/m 4 september kan je genieten van een bruisende eetfestival vol met Aziatische lekkerheden en vrolijke activiteiten. Geniet van sushi aan de lopende band of een van de andere tientallen mobiele keukens en een lekker drankje van de cocktailbar. 

Uitgegeten? Dan kan je luidkeels meedoen met de karaoke, dansen in de silent disco, relaxen met een stoelmassage of zelf leren sushi maken in een workshop. 

Voor meer informatie ga naar https://festival-joy.nl/

 

Lichter dan ik | International Theater Amsterdam | 5 & 6 september

Afbeelding afkomstig van Flint.nl

 

De makers van de lovende voorstelling ‘De tolk van Java’ brengen opnieuw een voorstelling waarin de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale overheersing centraal staat. 

Tijdens de voorstelling ‘Lichter dan ik’ bekijk je vanuit het perspectief van de vrouw (njai – de vaak onbekende voormoeder van menig Indische Nederlander) een blik op de strijd die vele Indonesische vrouwen hebben gestreden tijdens de koloniale overheersing.

Het boek dat is geschreven door Dido Michielsen is een aangrijpend verhaal dat gaat over een jonge vrouw die de standenmaatschappij van Indonesië wil ontvluchten en haar eigen pad kiest. Als zij vervolgens als njai, oftewel huishoudster en minnares van een Hollander, een dochter op de wereld zet, blijkt de vader hun relatie noch de dochter te willen erkennen. 

Noodgedwongen geeft zij haar moederrol op om een betere toekomst te bieden aan haar dochter, die door haar gemengde bloed en daardoor ook lichtere huidskleur de kans heeft meer status te verwerven. Deze onvrijwillige, ingrijpende keuze zal haar de rest van haar leven achtervolgen.

Voor meer informatie ga naar https://www.korthalsstuurman.nl/lichter-dan-ik/

 

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.