Weekendtips (27/07/2022 – 03/08/2022)

0

Shinbory (Symbol) | Kijkhuis Leiden | 28 juli

Afbeelding afkomstig van Kijkhuis Leiden

Kijkhuis Leiden gaat deze zomer op wereldreis met 4 films uit 4 werelddelen. Op 28 juli kan je de Japanse Shinbory ofwel Symbol film zien.

In de film ontwaakt een Japanse man in zijn eentje in een helverlichte witte ruimte zonder ramen of deuren. Met een aantal schijnbaar willekeurige objecten die zomaar de sleutel tot zijn ontsnapping kunnen zijn, raakt de man verstrikt in hilarische gebeurtenissen. Intussen prepareert in een stoffig stadje een groengemaskerde Mexicaanse worstelaar bekend als ‘Escargot Man’ zich voor een belangrijke wedstrijd. Zijn familie steunt hem en maakt zich zorgen over zijn passiviteit, zo vlak voor de strijd.

Voor meer informatie ga naar 

https://bioscopenleiden.nl/films/symbol/

 

Novus String Quartet in Sjostakovitsj, Mozart en Brahms | 1 augustus

Afbeelding afkomstig van Het Concertgebouw

 

Op maandag 1 augustus maakt het Novus String Quartet uit Zuid-Korea hun debuut in Het Concertgebouw. Tijdens het concert kan je genieten van 3 strijkkwartetten van 3 componisten uit 3 eeuwen. De werken staan in chronologische volgorde, eerst Mozart, dan Brahms en als laatst Sjostakovitsj.

Het Novus String Quartet, in 2007 opgericht aan de Korean National University of Arts, behoort tot de toonaangevende kamermuziekensembles in Korea. Na het winnen van de tweede prijs op de prestigieuze ARD International Music Competition in München in 2012, kreeg het vaste erkenning in Europa. 

Tegenwoordig treden ze wereldwijd op van Tokio, Zürich, de Elbphilharmonie Hamburg, Dortmund tot Tel Aviv, en van de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern tot het Festival van de Los Angeles Philharmonic. 

Voor meer informatie ga naar

https://www.concertgebouw.nl/concerten/594211-novus-string-quartet-in-sjostakovitsj-mozart-en-brahms

 

XXL Papier | Rijksmuseum | Nu t/m 4 september

Afbeelding afkomstig van Rijksmuseum

 

Het Rijksmuseum presenteert de bijzondere tentoonstelling ‘XXL Papier’ waarin een aantal van de grootste papierwerken te zien zijn uit hun collectie. De werken stammen af van 1500 tot nu. Door hun formaat en kwetsbaarheid zijn de kunstwerken zelden of nooit te zien.

Voor meer informatie ga naar

https://www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/xxl-papier

 

Shin hanga | Japanmuseum SieboldHuis | Nu  t/m 11 september 2022

Afbeelding afkomstig van Japanmuseum SieboldHuis | Torii Kotondo 鳥居言人

 

Japanmuseum SieboldHuis toont in de tentoonstelling ‘Shin hanga’ de nieuwe prenten van Japan. De tentoonstelling bestaat uit meer dan 130 werken van de 20ste-eeuwse prentkunst met topstukken uit privécollecties. 

Al sinds de 17e eeuw worden er in Japan houtblokprenten gemaakt, waarbij de samenwerking tussen de kunstenaar, uitgever, bloksnijder en drukker het in een luxe kunstwerk transformeren. 

Sfeervolle landschappen, adembenemende schoonheden, moderne Japanse vrouwen, karakteristieke kabuki-acteurs en gedetailleerde vogels en bloemen worden getoond. De belangrijkste shin hanga-kunstenaars zijn in deze tentoonstelling vertegenwoordigd.

‘De nieuwe prenten’ zijn duidelijk geïnspireerd op de traditionele prentkunst in thematiek en techniek, maar er zijn ook opvallende verschillen te zien. 

Voor meer informatie ga naar

https://www.sieboldhuis.org/tentoonstellingen/shin-hanga-de-nieuwe-prenten-van-japan

 

Japanse Hellships. Gevangen op zee | Nu t/m 15 september

Afbeelding afkomstig van Museum Sophiahof

 

Museum Sophiahof presenteert samen met Stichting Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten en het Indisch Herinneringscentrum de tentoonstelling ‘Japanse Hellships. Gevangen op zee’. 

Tijdens de Japanse bezetting van 1942 – 1945 waren er uit Nederlands-Indie zo’n 120 duizend krijgsgevangen en burgergeïnterneerden en meer dan 300 duizend romusha’s –  Indonesische dwangarbeiders die naar zulke zogeheten hellships werden getransporteerd. 

Hierbij werden ze aan hun lot overgelaten. Met gebrek aan voedsel, water en medische zorg, onder slechte hygiënische omstandigheden én onder constante dreiging van geallieerde aanvallen konden zij geen kant op. 

Meer dan 223 hellships maakten 276 vaarten in Zuidoost-Azië, China en Japan. Hierbij vielen 22 tot 27 duizend dodelijke slachtoffers.

De geschiedenis hiervan is nauwelijks bekend is bij het grote publiek. In de tentoonstelling staat het persoonlijke verhaal centraal, van de mensen die stierven en degene die het overleefden. Plus de generaties die de oorlog niet mee hebben gemaakt, maar er wel door getekend zijn. 

Voor meer informatie ga naar

https://www.museumsophiahof.nl/tentoonstellingen/japanse-hellships-gevangen-op-zee

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.