Weekendtips (21/07/2022 – 27/07/2022)

0

Beethovens Symfonie nr. 5 en sprankelende Mozart door Haochen Zhang | 21 juli

Afbeelding van concertgebouw.nl

Het Orchestre national de Metz speelt Beethovens Vijfde symfonie met een solo van pianist Haochen Zhang in Mozarts Pianoconcert nr. 27.

Sinds de jonge Chinese pianist Haochen Zhang de wereld veroverde wist hij publiek én pers voor zich te winnen. Op zijn elfde werd hij toegelaten tot het conservatorium van Shanghai, waarna hij zijn studie vervolgde in Philadelphia en Wenen. In 2009 kreeg hij een gouden medaille bij de Van Cliburn International Piano Competition. Daarna werkte hij als solist met tal van vooraanstaande dirigenten, onder wie Lorin Maazel en Thomas Hengelbrock, en bij orkesten als het Philadelphia Orchestra, de Müncher Symphoniker en het London Philharmonic Orchestra.

Voor meer informatie ga naar

https://www.concertgebouw.nl/concerten/594207-beethovens-symfonie-nr-5-en-sprankelende-mozart-door-haochen-zhang

 

Modern Japans Lak | Rijksmuseum | Nu t/m 4 september

Afbeelding van Rijksmuseum

 

Het Rijksmuseum presenteert een nieuwe tentoonstelling genaamd ‘Modern Japans Lak’. De lakkunst heeft een geschiedenis van duizenden jaren en zit diep in de Japanse cultuur verankerd. Met een proces dat soms jaren duurt, wordt er met immense aandacht in tientallen laagjes voorstellingen gemaakt. In het begin van de 20ste eeuw gaat de kunstvorm een belangrijke ontwikkeling door terwijl het op zoek gaat naar een nieuwe beeldtaal, dit is ook waar de tentoonstelling zich op focust. 

Hoewel er al veel ontwikkelingen waren in de lakkunst werden de kunstenaars zich in het begin van de 20ste eeuw verweten door een gebrek aan vernieuwing. Gefrustreerd hierdoor dwongen ze zichzelf opnieuwe uit te vinden, wat erg succesvol was. Het resultaat was een uitbarsting van creativiteit, persoonlijk ontwerp en expressief kleurgebruik.

In de tentoonstelling culmineert dit in een bijna fotografische verbeelding van een aalscholver op een rots in de branding. Deze ontwikkeling zie je in de tentoonstelling terug in bijna zeventig werken.

Voor meer informatie ga naar

https://www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/modern-japans-lak

 

Podcast: In het Rijksmuseum ‘Modern Japans Lak’ 

Afbeelding van Rijksmuseum

 

Naast de tentoonstelling kan je ook genieten van de bijbehorende podcast ‘In het Rijksmuseum’. In deze aflevering praten Jan Dees en Menno Fitski over hun liefde voor deze bijzondere kunst in een gesprek met Janine Abbring. Wat is er zo mooi aan, zelfs een beetje magisch?

 

Voor meer informatie ga naar

https://www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/modern-japans-lak/story/modern-japans-lak

 

Respect! Perspectieven in de hedendaagse Kunst |  Nu t/m 4 september

Afbeelding van Museum De Voorde

 

Museum De Voorde presenteert in de interactieve expositie ‘Respect! Perspectieven in de hedendaagse Kunst’ diverse kunstwerken van 18 gerenommeerde en upcoming kunstenaars. De kunstwerken laten een brede variatie aan actuele en inhoudelijke boodschappen zien. Wat alle kunstwerken verbindt, is de boodschap ‘respect tonen’.

Dit respect tonen uit zich in de verschillende werken soms heel persoonlijk of universeel, soms met een knipoog of aandacht vragend voor een maatschappelijk thema. Weer andere werken zoeken grenzen op of houden ons een spiegel voor. 

In RESPECT! is het werk te zien van onderstaande kunstenaars: 

 • Amara van der Elst, 
 • André Pielage, 
 • Arno Coenen, 
 • Bilal Chahal, 
 • Emmy Dijkstra, 
 • Frode Bolhuis, 
 • Hans Muller, 
 • Hans van Houwelingen, 
 • Hans van Lunteren, 
 • Iriée Zamblé, 
 • Kamilė Česnavičiūte, 
 • Lionel Plak, 
 • Marjolijn Mandersloot, 
 • Michiel Kluiters, 
 • Rob Sweere, 
 • Sanja Medic, 
 • Tobias Becker Hoff, 
 • Vincent de Kooker.

Voor meer informatie ga naar

https://museumdevoorde.nl/te-zien/respect-perspectieven-in-de-hedendaagse-kunst/

 

Surinaamse Trouwportretten | Foam | Nu t/m 7 september

Afbeelding van Foam

 

De bijzondere tentoonstelling ‘Surinaamse Trouwportretten’ bestaat uit meer dan honderd trouwportretten uit de periode van 1846 tot 1954, toen Suriname nog een Nederlandse kolonie was. Samen beslaan ze dan ook bijna een eeuw Surinaamse geschiedenis. 

De foto’s en -verhalen laten zien in hoeverre Surinamers onder Nederlands bestuur naar alle windstreken zijn afgereisd. Surinamers waaierden namelijk al vroeg uit over de wereld en vonden hun partner soms ergens anders, op Aruba, Curaçao of Bonaire, in voormalig Nederlands Oost-Indië, Nederland of Noord-Amerika. De kracht van deze verzameling persoonlijke foto’s zit hem dan ook in de vele verschillende verbintenissen die zich over de hele wereld uitstrekten.

Voor meer informatie ga naar

https://www.foam.org/nl/events/surinaamse-trouwportretten

 

Wheel of Fortune and Fantasy | Nu te zien

Afbeelding van Wheel of Fortune and Fantasy

 

Regisseur Ryûsuke Hamaguchi (Drive My Car) komt weer uit met een nieuwe prachtfilm, namelijk ‘Wheel of Fortune and Fantasy’ bekroond met de Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn.

De film bestaat uit drie delen en drie vrouwelijke hoofdpersonen. Meiko belandt in een onverwachte driehoeksverhouding, Sasaki verliest zichzelf in een poging tot verleiding en Natsuko staat een bijzondere ontmoeting te wachten.

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.