Strictly K-Pop #18 | Melkweg Amsterdam | 1 juli 2022
Afbeelding van melkweg.nl
Strictly K-Pop komt terug naar Amsterdam! Op 1 juli kun jij erbij zijn in de Melkweg Amsterdam. Er staat een programma gepland met alle favoriete K-pop tracks waarin het publiek natuurlijk ook hun beste dansmoves kan laten zien.
Voor meer informatie ga naar https://www.melkweg.nl/en/agenda/strictly-k-pop-01-07-2022
Interactieve Expo Ashanti | 2 juli
Afbeelding van CTRL + ALT + IDENTITY
Ashanti was een onafhankelijk feministische vrouwenblad voor en door Surinaamse vrouwen uit de jaren ‘80 met als doel de stem van vrouwen van kleur te vertegenwoordigen, versterken en te vergroten. Tijdens de expositie kan je zien op welke schouders wij nu staan en welke onderwerpen zij bespreekbaar maakten.
Voor meer informatie ga naar https://www.ctrlaltidentity.nl/exposities-en-talks
Danstheatervoorstelling CTRL+ALT+IDENTITY | 2 & 3 juli
Afbeelding van CTRL + ALT + IDENTITY
De danstheatervoorstelling CTRL+ALT+IDENTITY gaat over de gezamenlijke verkenning naar de ‘glitches’ waarin vrouwen van kleur leven. Deze glitches staan voor scheuren in het dominante witte systeem, ook wel alternatieve dimensies waar bruine vrouwelijke lichamen strijden voor sociale rechtvaardigheid. Dit alles wordt uitgebeeld met henna en dans, die een hervonden verbinding tussen leven, vrouwen van kleur en Moeder Aarde brengt.
Voor meer informatie ga naar https://www.ctrlaltidentity.nl/voorstelling
Het KNIL-verhaal doorverteld | 3 juli
Afbeelding van Museum Sophiahof
Op 26 juli 1950 werd het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) opgeheven.
Het KNIL verleden is niet weg te denken uit ons gezamenlijk koloniale erfgoed en speelt dus een grote rol in veel verhalen van mensen met een achtergrond in Nederlands-Indië en Indonesië.
Tijdens Sophiahof Literair op zondagmiddag 3 juli in Museum Sophiahof spreken er drie auteurs die KNIL een centrale plaats hebben gegeven in hun werk.
Leon Algra doet dat in de vorm van poëzie in zijn dichtbundel ‘Melati Putih, over leven’ waarin hij over zijn vader, KNIL-militair, vertelt. Sanatan de Jongh Swemer schrijft in ‘Tropenjongen’ over zijn leven als kind van een KNIL-militair en ook Allard van Wely schreef over de lotgevallen van een KNIL-militair in ‘Voor vorst en vaderland’.
Alle drie zullen ze voordragen uit hun werk en vertellen hoe het verhaal tot stand kwam.
Voor meer informatie ga naar www.museumsophiahof.nl/agenda/het-knil-verhaal-doorverteld
Verbeelding | Nu t/m 25 september
Afbeelding van Nederlands Fotomuseum
Het Nederlands Fotomuseum presenteert de tentoonstelling ‘Verbeelding’ waarin 23 beeldmakers een podium krijgen om op geheel eigen wijze hun verhouding tot de wereld te laten zien.
Perspectieven zijn namelijk nooit objectief, maar altijd ingebed in een context van machtsverhoudingen die voortkomen uit klasse- of opleidingsverschillen, maar ook van gender, etniciteit en nationaliteit.
In de tentoonstelling gaan ze daarom radicaal te werk door de beelden in eerste instantie zonder naam, jaartal, geboorteplaats, e.d. te tonen. Die informatie is verzameld in het midden van de tentoonstelling. Hierdoor dagen ze je uit om na te denken over beeldvorming, identiteit en representatie en over hoe jij jezelf hiertoe verhoudt.
Verbeelding is te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam t/m zondag 25 september 2022. Daarnaast wordt een gelijknamige catalogus uitgebracht bij uitgeverij Lecturis. Deze is vanaf eind juni beschikbaar.
In Verbeelding is werk te zien van:
- AiRich
- Abubakr Akkari
- Jan Banning
- Marwan Bassiouni
- Eliza Bordeaux
- Sara Blokland
- Florian Braakman
- Muhcine Ennou
- Ferdows Faghir
- Raquel van Haver
- Thana Faroq
- Benjamin Li
- Tanja Heintjes
- Pablo Lerma
- Kevin Osepa
- Michelle Piergoelam
- Nael Quraishi
- Farah Rahman
- Julius Thissen
- Rosa Verhoeve
- Nan Wang
- Baha Görkem Yalım
- Yanxian Zhao
Voor meer informatie ga naar
https://www.nederlandsfotomuseum.nl/tentoonstelling/verbeelding/