Weekendtips (26/05/2022 – 01/06/2022)

0

Revolusi & Tracing Your Roots | 29 mei

Afbeelding van Eric Kampherbeek

Op de zondagmiddag van 29 mei komen Revolusi en Tracing Your Roots samen in het Rijksmuseum. Jongeren met wortels in de Indische archipel komen samen om hun verhaal te vertellen van hun persoonlijke zoektocht naar de gewelddadige periode van de Bersiap en de daaropvolgende Revolusi, waarvan hun familie deel uitmaakte en door getroffen werd. Het zal een middag zijn met verschillende waarheden en perspectieven, waar je te horen krijgt hoe zij het zwijgen binnen de familie doorbreken en ruimte scheppen voor heling en verwerking.

Te gast zijn Kitlyn Tjin A Djie – Beschermjassen, Jeftha Pattikawa – Verloren Banden en het Nationaal Archief, Iris van Santen – projectleider Rijksmuseum en maker podcast ‘Als de geschiedenis in je opstaat’, Yvette Kopijn – Tracing Your Roots en oud Tracing Your Roots deelnemers August de Bats, Mei Oele en Francisco Lekatompessy.

Moderator is Lara Nuberg. Daarnaast zijn er optredens van Amara van der Elst en Esmay Usmany.

Voor meer informatie en kaartjes klik hier

 

Daqi Re:maining | 漆漆复漆漆 | Nu t/m 29 mei

Afbeelding van chaxartxams

De tentoonstelling ‘Daqi Re:maining | 漆漆复漆漆’ presenteert de Bold kruk serie, die speciaal zijn ontworpen met de gedachte ontwerpen voor het materiaal in plaats van ontwerpen met het materiaal. Het voltooien hiervan nam 2 jaar in beslag.

De krukken zitten hevig onder de laklagen. Lak is een van de oudste materialen en in het oude China was het erg populair voor decoratief gebruik. Lak is onconventioneel, enigszins humeurig, en is niet onderhevig aan massaproductie waardoor het langzaam aan het verdwijnen is.

Gefascineerd door de natuurlijke kwaliteiten, de textuur en tactiliteit van lak, benaderde het ontwerpersduo van het Ming Design Studio traditioneel vakmanschap met zorg, en een missie om de verdiende schijnwerpers te maximaliseren.

Het belichaamt dieptelagen in een kleur die door de jaren heen verandert. Zoals wijn die zijn kenners verwelkomt, opent hij zich laag voor laag, voor degenen die verlangen naar een te gretige aanraking.

 

Colliding Epistemes. Science for Art’s sake? | Nu t/m 19 juni

Afbeelding van Studiotopia

De tentoonstelling ‘Colliding Epistemes’ onderzoekt de gevolgen van het dicht bij elkaar brengen van artistieke posities en wetenschappelijke expertise, en onderzoekt de wrijving die ontstaat door de botsing van disciplines, methodologieën en mindsets.

De resultaten zijn breed, van tekeningen en schilderijen tot video kunstwerken en experimenteel keramiek. Daarbij bieden ze onconventionele antwoorden op planetaire uitdagingen.

De diversiteit aan benaderingen weerspiegelt het eclectische palet van wetenschappelijke expertise in het Studiotopia-project met 13 residenties, van oncologie en psychologie tot scheikunde en biologie.

Voor meer informatie klik hier

 

Ik Azië | Nu t/m 03 juli

De zoektocht naar wie je bent is universeel. Maar voor de meer dan een miljoen Aziatische Nederlanders en een ieder ander die minder zichtbaar is in de samenleving is deze vraag moeilijker te beantwoorden. ‘Ik Azië’ zet mensen uit die onzichtbare gemeenschappen in de schijnwerpers, en verbindt ze aan elkaar. Zo maken we ‘ik zie je’ letterlijk. Niet alleen in verschillende perspectieven, maar ook in aanzicht. Zo wordt duidelijk dat Aziaten dus niet allemaal op elkaar lijken.

PAC presenteert de expositie ‘Ik Azië’ waarin verschillende makers de existentiële vraag naar hun roots te verkennen. Tegelijkertijd vertellen zij ook het verhaal van talrijke bijna onzichtbare Aziaten in Nederland.

De expo is van 6 mei t/m 03 juli 2022 te zien in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. ‘Ik Azië’ is een samenspel tussen de volgende projecten:

Hafu2Hafu van fotograaf Tetsuro Miyazaki
Indo World Photo Project – Hoezo Indo? van fotograaf Armando Ello
Peranakan van fotograaf Kevin Kwee
Guess Who? – de Aziatische editie van multidisciplinair designer en fotografe Rui Jun Luong

Ook zullen gedurende de expositie-periode verschillende artist talks en een talkshow georganiseerd worden ter verdieping van het programma.

 

Ik Azië: Artist Talk II | 02 juni

Ter verdieping van het programma organiseert PAC naast de tentoonstelling ook verschillende artist talks en een talkshow in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam waarbij het publiek in de gelegenheid zal zijn om met de kunstenaars in gesprek te komen.

In deze tweede Artist Talk met Armando Ello en Rui Jun Luong verkennen we de vraag hoe ‘Je eigen stem te vinden vanuit je identiteit’. Hoe doe je dat als juist ‘identiteit’ de missende puzzelstuk lijkt te zijn? Wat zijn hun bevindingen?

Reserveer hier

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.