CinemAsia Film Festival 10-15 mei in Amsterdam

0

14e editie in drie bioscopen: Studio/K, Rialto De Pijp, Rialto VU

CinemAsia, het enige pan-Aziatische filmfestival van Nederland toont de dynamiek van het veelzijdige continent op het grote doek. Deze editie een brede selectie van 30 Aziatische films die hier in première gaan: vanuit China, Hong Kong, Taiwan, Japan, Zuid-Korea, Indonesië, Singapore, Myanmar, Filipijnen tot de diaspora landen Duitsland, Verenigde Staten en meer. Van historische drama, komedie, actie, thriller, fantasy, animatie, documentaire en liefdesfilm, voor ieder wat wils!

Jia Zhao, nieuw artistiek leider van CinemAsia Film Festival: “Verwacht van CinemAsia geen ‘Azië showcase’ en geen oriëntalistische blik op Azië, maar Aziatische cinema in haar eigen verdienste”.

 

Wat staat er op het programma?

We ontdekken de spraakmakende producties van de Aziatische grootmeesters als Ann Hui, Ryusuke Hamaguchi, Wang Xiaoshuai (ook aanwezig als jurylid) en Stanley Kwan in de MASTERS en de nieuwe garde geprezen filmmakers in de COMPETITIE. De competitiefilms worden beoordeeld door de internationale jury door hun artistieke en cinematografische visie. Daarnaast is er nog een PANORAMA selectie die genuanceerde en nieuwe perspectieven op dit boeiende continent laten zien. En CinemAsia zou CinemAsia niet zijn zonder aandacht voor de DIASPORA sectie met verhalen over Aziatische migranten wereldwijd en de speciale aandacht voor de Aziatische LHBTQ+ vanuit haar films en community-activiteiten.

 

Welke 9 films mag je niet missen?

MEIN VIETNAM (Duitsland, Oostenrijk 2020) van Hien Mai THI, Tim ELLRICH

Bay en Tam zijn een Vietnamees koppel en wonen al 30 jaar in Duitsland. ‘s Nachts maken ze kantoren schoon en overdag spenderen ze hun tijd online om een virtuele connectie met hun thuisland te maken via Skype en Karaoke chatrooms. Wanneer hun huis in Vietnam door een storm wordt verwoest, barst hun virtuele bubbel en worden hun uiteenlopende prioriteiten zichtbaar. MEIN VIETNAM is een elegante en ontroerende diasporafilm. 

Vr 13/5, 17:15 Studio/K + intro door regisseur Hien Mai THI
Vr 13/5, 19:30 Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) bij Ik, Azië (PAC) + Panel gesprek met regisseur Hien Mai THI en Naeeda Aurangzeb (schrijfster van 365 dagen Nederlander), gemodereerd door Kimberly Moens (Asian Raisins).

 

YUNI (Indonesië, Singapore, e.a. 2021) van Kamila Andini 

De jonge, pientere Yuni droomt ervan om naar de universiteit te gaan, maar deze droom komt op losse schroeven te staan, als ze voor de derde keer een huwelijksaanzoek krijgt. Een prachtig bekroonde verhaal over rebellie en passie in een maatschappij dat sterk gebonden is aan gewoontes.

Di 10/5, 19:15 Studio/K
Do 12/5, 21:00 Studio/K
Vr 13/5, 19:00 Rialto De Pijp

 

SNAKEHEAD 蛇头 (VS) van Evan Jackson Leong 

Zuster Tse, een Chinese vrouw die Amerika in is gesmokkeld, weet zichzelf op te werken binnen de criminele familie die haar naar Amerika heeft gehaald. Deze spannende speelfilm is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van mensensmokkelaar Sister Ping over overleven en veerkracht, en speelt zich af in New York Chinatown. Geïnspireerd door de vrouw achter de massamigratie van de Fujianese community naar Amerika, dook de 6e generatie Chinese-American Evan Jackson Leong (regisseur) diep in NYC’s Chinatown community.

Vr 13/5, 23:25 – Studio/K

 

Love After Love 第一炉香 (China) van Ann Hui

Dit is de meest recente film van MASTER regisseur Ann Hui, en is een adaptatie van Eileen Chang’s [LUST, CAUTION] eerste korte verhaal, waarin Ge Weilong, een jonge vrouw uit Shanghai naar Hong Kong afreist voor onderwijs. Om voor haar studie te kunnen betalen, vraagt ze haar tante mevrouw Liang om hulp. Mevrouw Liang leidt een duister leven en langzaamaan wordt Weilong haar tante’s pop in een web van aanlokkelijke rijke en machtige mannen.

Do 12/5, 16:00 Studio/K
Vr 13/5, 21:30 Rialto VU
Za 14/5, 14:00 Studio/K
Za 14/5, 16:00 Rialto De Pijp

 

FIGHTER 파이터 (zuid-Korea 2020) van Jéro Yun

Na een aantal maanden van sociale aanpassingstraining, verhuist de Noord-Koreaanse vluchteling Jina naar een kleine studio in Seoul en begint haar nieuwe leven. Om ook haar vader naar het zuiden te brengen heeft ze geld nodig, maar door aanhoudende discriminatie wordt sparen haar onmogelijk gemaakt, hoe hard ze ook werkt. Wanneer ze een schoonmaakbaantje aanneemt bij een boksschool, wordt ze overgehaald om zelf in de ring te stappen en een andere toekomst voor zichzelf op te bouwen.

Wo 11/5, 21:00 Studio/K
Za 14/5, 11:45 Rialto VU

 

WHETHER THE WEATHER IS FINE (Filipijnen, e.a. 2021) van Carlo Francisco Manatad 

Vastbesloten om te vluchten naar de grote stad nadat tyfoon Haiyan een Filipijnse kustplaats volledig heeft verwoest, probeert Miguel zijn moeder Norma en zijn vriendin Andrea te vinden voordat een nieuwe vernietigende storm aan land raakt. Vol met surrealistische momenten en zwarte humor voelt de film een stuk lichter aan dan het natuurgeweld doet vermoeden. 

Di 10/5, 19:00 Rialto De Pijp

 

RIPPLES OF LIFE 永安镇故事集  (China 2021) van Wei Shujun

Deze tweede speelfilm van Wei Shujun gaat over een filmcrew die een klein stadje in het zuiden van China bezoekt voor de pre-productie van een film. Een grappige bezinningsvolle meta-reflectie op zowel het filmmaken als het leven in kleine steden in hedendaags China. Cannes festival favoriet 2021.

Do 12/5, 19:15 Studio/K
Vr 13/5, 16:35 Studio/K
Za 14/5, 16:45 Rialto VU
Za 14/5, 19:00 Rialto De Pijp

 

WHITE BUILDING ប៊ូឌីញស (Cambodja 2021) van Kavich Neang

Regisseur Kavich Neang vertelt vanuit zijn eigen leven een intiem verhaal over het gebouw door de ogen de 20-jarige Samnang. In de razendsnel veranderende miljoenenstad Phnom Penh oefenen Samnang en zijn vrienden hun hiphopdanspasjes terwijl ze dromen van het winnen van een talentenjacht op tv. Maar de sloop van The White Building, zijn ouderlijk huis, brengt een hoop onzekerheden met zich mee voor de toekomst.

Do 12/5, 19:00 Rialto De Pijp

 

Dear Tenant 亲爱的房客 (Taiwan 2020) van Cheng Yu Chieh

Na de dood van zijn vriend Li-Wei blijft Lin zorgen voor zoon Yo-Yu en grootmoeder Chou, ook al is hij eigenlijk geen familie. Maar als de oma onverwacht sterft en haar andere zoon Li-Gang terugkeert uit het buitenland, ontstaan er spanningen. Een politieonderzoek dreigt het privé-leven van Lin aan het licht te brengen. Een impactvolle LHBTQ+ kaskraker in Taiwan die meerdere Golden Horse Awards in de wacht sleepte.

Za 14/5, 19:00 Studio/K
Za 21/5, 16:45 CinemAsia On Tour in Filmhuis Den Haag 

 

Bekijk ook de CinemAsia 2022 festivaltrailer: https://www.youtube.com/watch?v=Z_aMuT-glT0 

 

Na het hoofdfestival in Amsterdam, gaat in het weekend van 21-22 mei CinemAsia ON TOUR naar Filmhuis Den Haag.

 

Voor het complete programma, ga naar Cinemasia.nl.

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.