Movies That Matter Festival: Wat valt er te zien?

0

Het Movies That Matter Festival (2022) is weer terug in levende lijve! 

Het jaarlijkse festival heeft als doel om de ogen te openen voor mensenrechten door het vertonen van gelijkthematigde films. 

Dit jaar vindt het plaats van vrijdag 8 t/m zaterdag 16 april in Den Haag, op satellietlocaties door het land en online. Meer dan tachtig films, documentaires en shorts worden gepresenteerd met een uitgebreid verdiepingsprogramma ernaast. 

 

Hierbij dus een selectie van de Aziatische films die je kan bekijken:

 

A Thousand Girls Like Me | Afghanistan

A Thousand Girls Like Me vertelt het aangrijpende verhaal van de moedige Khatera Golzad. Khatera is een 23-jarige Afghaanse vrouw die slachtoffer is van seksueel misbruik door haar vader. Ze vertelt haar verhaal op nationale televisie, op zoek naar gerechtigheid voor zichzelf en alle andere vrouwen zoals zij.

Meer info: https://moviesthatmatter.nl/festival/film/thousand-girls-like-me-a/ 

 

Kabul, City In The Wind | Afghanistan

Synopsis: Twee broertjes en een buschauffeur vormen in Kabul, City in the Wind het middelpunt van een hartverscheurend portret van het dagelijkse leven in Kabul. Een stad die bekendstond als een paradijs in de jaren ‘60, is nu al veertig jaar in oorlog. Er is de constante dreiging van aanslagen van de Taliban, IS, Al-Qaida of een van de andere twintig extremistische groeperingen.

Meer info: https://moviesthatmatter.nl/festival/film/kabul-city-in-the-wind/ 

 

The Forbidden Reel | Afghanistan

Cinema is van onschatbare waarde in het levend houden van geschiedenis. Onder het regime van de Taliban is het Afghaanse filmarchief bijna volledig vernietigd, ook filmmakers zijn hun leven niet zeker. Een klein groepje mensen heeft een deel van het archief uit de fundamentalistische handen van de Taliban weten te houden. Deze beelden van vijftig jaar Afghaanse filmgeschiedenis worden getoond in The Forbidden Reel.

Meer info: https://moviesthatmatter.nl/festival/film/forbidden-reel-the/ 

 

Eternal Spring (長春) | China/Hong Kong

Het spannende en emotionele verhaal van een groep Falun Gong-leden die korte tijd de Chinese staatstelevisie wisten over te nemen. Een verhaal van ongekende moed en leven onder totalitaire heerschappij. Animatie en documentaire op ingenieuze manier gecombineerd, met adembenemend resultaat.

Activist Daxiong zal als speciale gast aanwezig zijn op het festival.

Meer info: https://moviesthatmatter.nl/festival/film/eternal-spring-長春/ 

 

Faceless | China/Hong Kong 

Inspirerend en vaak shockerend verslag uit het binnenste van de protesten in 2019 tegen de Uitleveringswet in Hongkong. Vanuit het perspectief van vier zeer verschillende, maar even vastberaden jonge demonstranten, die een generatie vertegenwoordigen die veel op het spel durft te zetten in haar strijd voor democratie.

De vier activisten uit de film kunnen niet naar het festival komen, maar de Hongkongse mensenrechtenverdediger Samuel Chu zal aanwezig zijn om te praten over de situatie in Hongkong.

Meer info: https://moviesthatmatter.nl/festival/film/faceless/

 

Invisible Demons | India

Persoonlijke en caleidoscopische kijk op hoe klimaatverandering het leven in Delhi beheerst. Ondraaglijke hittegolven, watertekorten en vervuiling treffen iedereen, maar de armen het meest. Visueel schitterende documentaire, afgewisseld met onthullende en aangrijpende getuigenissen van enkelen van de 30 miljoen inwoners van Delhi, van riksjarijders tot schoolmeisjes.

Meer info: https://moviesthatmatter.nl/festival/film/invisible-demons/ 

 

Writing With Fire | India

Onafhankelijkheid en moed belichaamd in de compleet vrouwelijke staf van Khabar Lahariya, een krant die helemaal wordt gerund door Dalit-vrouwen. Journalisten Meera, Suneeta en Shyamkali bieden het hoofd aan tegenstand, achterdocht en neerbuigendheid als ze verslag doen van India’s nieuws vanuit een feministisch en Dalit-perspectief.

Het filmteam zal als speciale gast aanwezig zijn op het festival.

Meer info: https://moviesthatmatter.nl/festival/film/writing-with-fire/

 

A Thousand Fires | Myanmar

 Thein Shwe en Htwe Tin bewerken hun kleine oliebron op het platteland van Myanmar. Ze dromen ervan hun zoon naar school te laten gaan. Maar hijzelf droomt van een voetbalcarrière. Tedere, sfeervolle documentaire over een hard bestaan geleid met waardigheid en optimisme, en over het dorpse leven in prachtig Myanmar.

Meer info: https://moviesthatmatter.nl/festival/film/thousand-fires-a/   

 

Myanmar Diaries | Myanmar

Een hybride collectieve film over het leven in de nasleep van de militaire coup in Myanmar van februari 2021. Korte films van tien jonge anonieme filmmakers, gecombineerd met beeldmateriaal van dappere burgerjournalisten, gefilmd in de straten van Myanmar. Moedig en zeer indrukwekkend.

Meer info: https://moviesthatmatter.nl/festival/film/myanmar-diaries/ 

 

Voor kaartjes ga naar www.moviesthatmatter.nl

 

Afbeeldingen van moviesthatmatterfestival.nl

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.