Weekendtips (10/03/2022 – 16/03/2022)

0

Turning Red | Disney & Pixar | 11 maart 

Afbeelding afkomstig van Disney & Pixar

 

Disney en Pixar brengen weer een nieuwe animatiefilm uit genaamd Turning Red, met stemmen van o.a bekende Sandra Oh. 

De film vindt plaats in 2002 en 2003 en gaat over de de dertienjarige Mei, een Chinees-Canadese leerling die opzoek is naar evenwicht tussen haar vrienden, familie en haar nieuwe transformatie in een reusachtige rode panda wanneer ze wordt overweldigd door haar emoties. 

Geregisseerd door Domee Shi (bekend van de prijswinnende animatiekortfilm Bao) in haar speelfilmdebuut vanuit een scenario die ze samen met Julia Cho heeft geschreven. Daarnaast is het de eerste Pixar film die solo geregisseerd is door een vrouw, de eerste die plaatsvindt in Canada en de tweede waarin een Aziatische hoofdkarakter in speelt! 

Stream het van disneyplus.nl

 

Danstheatervoorstelling CTRL+ALT+IDENTITY | 11 t/m 13 maart

Afbeelding van CTRL + ALT + IDENTITY

 

De danstheatervoorstelling CTRL+ALT+IDENTITY gaat over de gezamenlijke verkenning naar de ‘glitches’ waarin vrouwen van kleur leven. Deze glitches staan voor scheuren in het dominante witte systeem, ook wel alternatieve dimensies waar bruine vrouwelijke lichamen strijden voor sociale rechtvaardigheid. Dit alles wordt uitgebeeld met henna en dans, die een hervonden verbinding tussen leven, vrouwen van kleur en Moeder Aarde brengt. 

Voor meer informatie ga naar https://www.ctrlaltidentity.nl/voorstelling

 

Expositie Ashanti & When we grow up – Kevita Junior | 11 t/m 13 maart

Afbeelding van sarnamihuis.nl

 

CTRL + ALT + IDENTITY’s programma bevat ook twee exposities genaamd Ashanti, en When we grow up van Kevita Junior. 

Ashanti was een onafhankelijk feministische vrouwenblad voor en door Surinaamse vrouwen uit de jaren ‘80 met als doel de stem van vrouwen van kleur te vertegenwoordigen, versterken en te vergroten. Tijdens de expositie kan je zien op welke schouders wij nu staan en welke onderwerpen zij bespreekbaar maakten. 

In When we grow up doorzoekt Kevita Junior wat het betekent om op te groeien in Nederland met meerdere tradities en culturen en hoe iemand betekenis geeft aan zijn identiteit. Tijdens de expositie worden verhalen verteld door jongvolwassenen van Surinaams-Hindostaanse afkomst. Daardoor wordt er gezamenlijk zichtbaarheid gegeven aan een van de vele identiteiten die we kennen in Nederland, maar die niet altijd goed gezien worden. 

Voor meer informatie ga naar https://www.ctrlaltidentity.nl/exposities-en-talks

 

Revolusi! – De Indonesische vrijheidsstrijd verbeeld | 11 t/m 29 maart

Afbeelding van eyefilm.nl

 

Naast het Revolusi! in het Rijksmuseum neemt Revolusi! in Eye je ook mee naar de Indonesische vrijheidsstrijd. Het filmmuseum toont ‘film perjuangan’ ofwel ‘strijdfilms’ uit Indonesië. Daarnaast kan je in Eye ook speelfilms zien van drie Nederlandse regisseurs en kunstenaars die met een kritisch oog naar de koloniale geschiedenis kijken. 

Verder toont Revolusi! zeldzaam materiaal uit de filmarchieven. Filmmaker Monique Verhoeckx gaat praten over haar nieuwe project ‘Biak Stories’ die ze maakte door de archieven door te gaan. Historica en NTR-regisseur Gerda Jansen Hendriks zal antwoord geven op de vragen wat kreeg het Nederlandse publiek niet te zien en hoe zette de Nederlandse overheid doelbewust film propaganda in om publieke opinie te beïnvloeden. 

Voor meer informatie ga naar https://www.eyefilm.nl/nl/programma/revolusi/634013

 

Kaboom anime evening: Memories | Melkweg | 12 maart 

Memories (1995)

Afbeelding van melkweg.nl

 

Kaboom Animation Festival en Melkweg Amsterdam brengen samen animetoppers naar het grote scherm in de reeks Kaboom anime evening: Melkweg. 

Zaterdag 12 maart laten ze Memories zien – een sciencefiction anthologie van drie films van oprichter van animatiestudio Studio 4°C – Koji Morimoto,Darker than Black-regisseur Tensai Okumara en manga-artiest en Akira-regisseur Katsuhiro Otomo. 

Voor meer informatie ga naar https://www.melkweg.nl/nl/agenda/memories-12-03-2022

 

Slavernij Herbezien Boekpresentatie |  Museum Sophiahof  | 13 maart

Afbeelding van museumsophiahof.nl | Slavernij Herbezien

 

De boekpresentatie ‘Slavernij Herbezien’ kan je op zondag 13 maart bijwonen in Museum Sophiahof. De slavernij geschiedenis in Azië is in Nederland bijna niet bekend bij het Nederlandse publiek, en velen daaronder dachten dat het beeld niet ernstig was en beperkt plaatsvond. Waarom is dit? Het boek ‘Slavernij Herbezien’ onderzoekt dit. 

Met presentaties van Nancy Jouwe, Wim Manuhutu en een beschouwing door Remco Raben. Verder gaat Matthias van Rossum dieper in op wat je wel en niet kan zien op afbeelding. Daarnaast vertelt Caroline Drieënhuizen over portretten en stereotypen en Merve Tosun toont wat er zichtbaar is van tot slaaf gemaakten in oude stadsgezichten.

Voor meer informatie ga naar https://www.museumsophiahof.nl/agenda/boekpresentatie-slavernij-herbezien

 

Op verhaal komen  | Asian Collective Initiative Netherlands | 17 maart

Afbeelding van asian-collective.nl

 

Op donderdag 17 maart houdt o.a. de briljante Phuong Ngo van het Asian Collective Initiative Netherlands een workshop waarbij ze aan de slag gaan met thema’s en dilemma’s waar  Zuid Oost en Oost Aziatische Migranten en Verplaatsten tegen aanlopen. Dit zullen ze doen via storytelling, persoonlijk narratief en transcultureel systemisch werk waarbij onopgeloste vraagstukken worden onderzocht.

Voor meer informatie ga naar https://www.asian-collective.nl/workshops

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.