Waarom is Aziatische representatie en zichtbaarheid belangrijk in media en cultuur?

Dinsdag 5 maart ging Hui-Hui Pan samen met Jessy Wong op bezoek bij de nieuwe staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Fleur Gräper-van Koolwijk, om kennis te maken en te praten over Aziatische representatie in media en cultuur. Want waarom is Aziatische representatie (hoog)nodig? En waar lopen we nu tegenaan?

In een mooi gesprek met onder andere de Staatssecretaris en de Directeur Media & Creative Industrie Susanne Hafidi hebben wij het belang om de bredere Aziatische gemeenschappen onder de aandacht gebracht. Van culturele professionals en publiek met roots in Afghanistan tot aan Japan

Hoe belangrijk het is om jezelf terug te kunnen zien in verhalen, in kunst, en cultuur, in media. Denk aan het rapport ‘Je kunt niet zijn wat je niet kunt zien’ van Kleur in Film en TV . Hoe moeilijk het is om die ruimte te krijgen en om gezien of erkend te worden. Over de vraag van wat kwaliteit is, en hoe zorgen we ervoor dat meer Nederlandse makers met Aziatische roots die kansen krijgen om te groeien (maar ook om te falen). Hoe zorgen we dat we worden meegenomen?

Dat er partijen zijn als Pan Asian Collective en bijvoorbeeld Lilithmag die een belangrijke rol spelen in creëren van community media, waarbij die (onzichtbare) stemmen een platform krijgen.

Dat er partijen zijn zoals onze partner Asian Raisins die onder meer met ons het Manifest Anti-Aziatisch Racisme hebben geschreven.

Dat er cultureel maatschappelijk organisaties zijn die dag in dag uit zetten voor authentieke verhalen en meer zichtbaarheid en representatie voor die stemmen die niet gezien worden. Welke rol hebben zij in het culturele ecosysteem?

Een mooi gesprek met de nieuwe Staatssecretaris.

Laten we samen werken naar een mooie samenleving!

Choose your Reaction!