CinemAsia viert 20-jarig bestaan!

De 16e editie van het CinemAsia Film Festival staat in het teken van het 20-jarige bestaan van het festival. Van 5 t/m 10 maart maak je zes dagen lang een rondreis door het veelzijdige Azië met films die je anders niet op het grote doek zou zien. Hun brede selectie telt maar liefst 59 films uit China, Hong Kong, Taiwan, India, Indonesië, Japan, Zuid-Korea, Singapore, Maleisië, de Filipijnen en meer: 33 blockbusters, arthouse en documentaires, en 26 korte films. Ook vormt CinemAsia sinds de eerste editie in 2004 een creatief platform voor Aziatische representatie en makerschap. Het festival staat deze jubileumeditie dan ook extra stil bij onderbelichte verhalen over de diverse Aziatisch-Nederlandse communities door de jaren heen. Pan Asian Collective tipt voor jou de films die je absoluut niet mag missen!

Openingsfilm HAPPY PALACE (Nederland 2024)

Regisseur Nicole van Kilsdonk | Schrijvers Yan Ting Yuen, Ilse Ott
Di 5 maart 19:00 – Studio/K (Meet & Greet met de hoofdcast en -crew)
Za 9 maart 11:45 – Studio/K (Q&A na de film)

Exclusieve vertoning op het witte doek van de Telefilm HAPPY PALACE. De film is een eigenzinnige dramedy waarin de hardnekkige clichés voor en achter het doorgeefluik van Chin. Ind. familierestaurant Happy Palace met smaak worden bevochten. Van scenario, acteerwerk, tot montage, een groot deel van de cast en crew is sterk verbonden met het festival. Met onder meer Donna Tang, Tenzing Woing, Mei-Ling Wan, Aaron Wan, Yan Ting Yuen, Jimmy Tai, Chee-Han Kartosen-Wong en Terry Tao.

Happy Palace (2024)

Slotfilm GAGA (Taiwan 2022)

Regisseur Laha Mebow, de eerste inheemse vrouwelijke regisseur van Taiwan, is aanwezig op het festival
Vr 8 maart 18:45- Rialto De Pijp (Q&A na de film)
Za 9 maart 12:00 – Studio/K (Q&A na de film)
Zo 10 maart 18:30 – Studio/K – Slotceremonie

Hartverwarmende dramafilm die een unieke inkijk biedt in de Atayal gemeenschap in de groene bergen van Taiwan. Een Atayal familie moet bij elkaar blijven na de dood van hun geliefde grootvader Hayung. Ze krijgen te maken met geschillen over land, een verkiezingscampagne voor dorpshoofden en een onverwachte zwangerschap. Won de Best Director Award bij de Golden Horse Awards (de Oscars voor de Chineestalige film)

Gaga (2022)

COMPETITIE selectie: nieuwe generatie filmmakers in de spotlight

Dit onderdeel telt 7 films, sterk vanwege hun artistieke en cinematografische visie. Deze zullen beoordeeld worden door een internationale jury. De winnaar zal bij de slotceremonie op 10 maart bekend gemaakt worden.

ANDRAGOGY (Indonesië 2023) – Europese première

Regisseur Wregas Bhanuteja
Wo 6 maart 19:05 – Studio/K
Vr 8 maart 21:30 – Rialto VU

Het leven van de gerespecteerde docent Prani wordt op zijn kop gezet, wanneer haar woedeaanval bij een populaire kokoscake kraam wordt gefilmd en online viral gaat. Na 12 Citra Awards gewonnen te hebben op het Film Festival Indonesia voor zijn eerste speelfilm Photocopier (2021), brengt Wregas Bhanuteja met Andragogy een uniek drama die de cancel cultuur en Indonesische social media dynamiek op speelse manier benadert.

Andragogy (2023)

ASOG (Canada, Filipijnen 2023)  – Nederlandse première

Regisseur Seán Devlin
Di 5 maart 19:00 – Rialto De Pijp
Wo 6 maart 21:30 – Studio/K

De werkloos geworden Jaya reist door de Filipijnen richting een queer schoonheidswedstrijd. Onderweg ontmoet ze andere Filipino’s, die net als hen leven met de gevolgen van de verwoestende tyfoon Haiyan. Hybride docufictie die licht werpt op de impact van klimaatverandering. Regisseur en cabaretier Seán Devlin was ook consultant producer van de met Oscar genomineerde Borat: Subsequent Moviefilm (2020).

Asog (2023)

GURAS (India, Nepal 2023) – Nederlandse première

Regisseur Saurav Rai
Do 7 maart 16:30 – Studio/K
Za 9 maart 16:15 – Rialto VU
Zo 10 maart 11:30 – Studio/K

In de schilderachtige berglandschappen van Darjeeling gaat het 9-jarige meisje Guras op zoek naar haar vermiste hond. De zoektocht brengt haar in contact met bovennatuurlijke wezens. Een verhaal over groei, verlies en de wereld van een meisje dat op het punt staat te veranderen. Winnaar Proxima Special Jury Prize in Karlova Vary filmfestival.

Guras (2023)

DIASPORA VERHALEN: ROOTS-SEEKING

Zoektocht naar afkomst en identiteit.

GUIÁN (Costa Rica 2023) – Nederlandse première

Regisseur Nicole Chi Amén
Do 7 maart 21:15 – Studio/K (Q&A na de film)
Za 9 maart 14:30 – Rialto VU

Guián is een intieme zoektocht naar afkomst, vertelt met een prachtige en liefdevolle tederheid. Gedurende haar leven kon filmmaker Nicole Chi Amén niet in woorden communiceren met haar grootmoeder Guián. Haar grootmoeder leerde nooit Spaans, en zij nooit Chinees. Na het overlijden van Guián pakt Nicole haar camera op en reist naar Guiáns geboorteplaats in China om de mensen te bezoeken die Guián kenden.

Guián (2023)

Made in Korea: A One Way Ticket Seoul-Amsterdam? (Nederland 2006)

Regisseur  In-Soo RADSTAKE
Do 7 maart, 18.30 samen met DUMPLING STORIES + Panel Discussie over adoptie, Rialto VU

In-Soo Radstake gaat in deze documentaire op zoek naar zijn ware identiteit: is hij Nederlander of Koreaan? Een persoonlijke zoektocht waarbij hij in gesprek gaat met zijn mede-geadopteerden en zijn biologische moeder op zoekt.

Made in Korea: A One Way Ticket Seoul-Amsterdam? (2006)

DUMPLING STORIES (Nederland 2024)

Regisseur Veronique Engel

Nikwi, Liam en Xiangxia werden op jonge leeftijd uit China naar Nederland geadopteerd. Als jongvolwassenen zijn ze op zoek naar hun plek tussen twee culturen en vertellen ze over het opgroeien in Nederland, de eenzame worsteling met hun identiteit en de zoektocht naar hun biologische ouders.

FOOD COMMUNITY

JACKY (Nederland 2000)

Regisseur Fow Pyng Hu, Brat Ljatifi
Wo 6 maart 17:35 – Studio/K (Q&A na de film)

Nederlands eerste Chineestalige speelfilm, en een van de weinige Nederlandse films in de geschiedenis die deelnam aan het Filmfestival van Cannes, werd genomineerd voor de Cannes Un Bepaalde Regard Award. De Nederlands-Chinese regisseur Fow Pyng Hu (tegenwoordig ook ramenchef en eigenaar van Le Fou Fow in Amsterdam) speelt Jackie, een 25-jarige Chinese immigrant van de tweede generatie. Hij leefde oorspronkelijk een zorgeloos leven, maar zijn moeder spoorde hem aan om met een Chinese vrouw (gespeeld door 24Kitchen-chef Eveline Wu) te trouwen, de traditie te volgen en het huis van zijn ouders te verlaten, waarmee hij de regels van zijn leven overtrad.

Jacky (2000)

CHIN. IND. EEN LEVEN ACHTER HET DOORGEEFLUIKJE (2001)

Regisseur Yanting Yuen | Documentaire | Nederland | Kantonees, Nederlands
Zo 10 maart 12:00 – Rialto VU (Q&A na de film)

Nu de Chinees-Indische restaurants steeds meer aan het verdwijnen zijn is het debuut van Yan Ting Yuen steeds meer een historisch document aan het worden. De Nederlands-Chinese regisseur maakte aan het begin van deze eeuw een filmportret van de familie Ho die een restaurant hadden in het dorp Zeist. De film is opgezet in vier delen (de vier jaargetijden), die parallel lopen met het Kantonese Operaverhaal De keizerlijke bloem. Genomineerd voor de Gouden Kalf.

Chin. Ind. Een leven achter het doorgeefluikje (2001)

Jakarta Film Week x CinemAsia: All You Can Eat shorts
Zo 10 maart 14:20, Studio/K

Eten vormt ons dagelijks leven. In samenwerking met Jakarta Film Week serveert CinemAsia verschillende smaken om van te genieten: van instant noodles tot mie babi, van cilok tot babanci groenten. Stuk voor stuk gerechten die onze selectie short films op smaakvolle wijze met elkaar verbindt. We nodigen de kijkers uit om de Indonesische keuken te proeven in al zijn complexiteit en diversiteit.

Asian Food Market

Over eten gesproken, in het weekend is er in Studio/K en Rialto De Pijp een Asian Food Market. Bij CinemAsia worden je zintuigen en smaakpapillen geprikkeld.

Queer Nongkrong

Daarnaast biedt CinemAsia ook een veilige haven voor de kleurrijke Asian Queer community. Naast de jaarlijkse Asian Queer filmselectie, zijn er ook Queer Nongkrong activiteiten zoals de Club Night en een Vogue workshop door Yuwi op de vrijdagavond en taichi op de zondagochtend.

VIRTUASIA met immersive media

Tot slot is er ook nog VIRTUASIA, een VR sectie.

CinemAsia 2024 vindt plaats van 5 t/m 10 maart in Studio/K, Rialto VU en Rialto De Pijp. Bekijk het complete programma op www.cinemasia.nl!

Choose your Reaction!