Hoogtepunten van het allereerste Pan Asian Awards gala

Een avond vol primeurs: op 26 mei werden de eerste Pan Asian Awards uitgereikt bij het allereerste PAC-gala. Nooit eerder zag je zoveel Aziatisch-Nederlandse rolmodellen in een ruimte. Een sfeerimpressie van deze onvergetelijke avond. 

Fotocredits: Kenny Nagelkerke

Glitter & glamour

De zesde verdieping van Capital C in Amsterdam is ‘s ochtends door Brand Your Event omgebouwd tot luxe ontvangst à la Crazy Rich Asians. De gasten komen een voor een binnen in stijlvolle cocktail-outfits: we zien bloemen, glitters en alle kleuren van de regenboog. Er wordt geposeerd voor de photowall en gekletst terwijl de champagne van Taittinger rijkelijk vloeit. 

Fotocredits: Kevin Kwee

 

Plots komt er beweging in de ruimte. Yuwi, Janelle Ignatius en Charlenne Hernandez verrassen de gasten met een dansoptreden. Host van de avond Maurice Seleky verwelkomt de gasten en de menigte volgt de dansers via de trap omhoog waar ze naar hun tafel worden begeleid. 

Fotocredits: Kevin Kwee

 

Ruimte maken en pakken

PAC-oprichter Hui-Hui Pan trapt de avond officieel af met inspirerende woorden. Ze breekt een lans voor alle bijzondere aanwezigen en de representatie van Aziatische Nederlanders, van theatermaker Char Li Chung, jurist Yomi van der Veen tot ‘Single SuperMom Isra Lee’. ‘Want met 1,2 miljoen Nederlanders met Aziatische roots is de tijd hier om samen de ruimte te creëren en te pakken. Voor onszelf, voor elkaar, voor de toekomst.’ 

Niemand minder dan Touria Meliani, wethouder Kunst, Cultuur, Diversiteit & Inclusie Amsterdam, neemt de microfoon van Hui-Hui over. De wethouder benadrukt het belang van de awards, het werk van alle dertig genomineerden en van het kleurrijke publiek in de zaal. 

Fotocredits: Kevin Kwee

 

Uitreiking Pan Asian Awards

Van de dertig genomineerden gingen negen finalisten door naar de finale. Alhoewel alle dertig genomineerden stuk voor stuk bijzondere talenten zijn, gingen er drie naar huis met een Award. Jurylid en wereldkampioen schaatser Kai Verbij kent de Rising Star Award toe aan schrijver en journalist Haroon Ali. Vanwege zijn afwezigheid, namen zijn vrienden [namen 2 vrienden] de award voor hem in ontvangst. De jury over Haroon: ‘Hij is een rolmodel voor velen die hetzelfde meemaken maar zichzelf niet kunnen en mogen zijn.’ 

Fotocredits: Kenny Nagelkerke

 

Later op de avond reikt jurylid en digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah de InnovAsian Award uit aan biomedisch ingenieur en fashion designer Dan Jing Wu: ‘Wu is een voorbeeldige innovator, want zij richt zich eerst op de mens en pas dan op de technologie’. 

Fotocredits: Kevin Kwee

Last but not least is de Pan Asian Award. Jurylid en parlementariër Mei Li Vos reikt via een video de laatste award uit aan Joey Roukens: ‘Roukens combineert pop, jazz, klassiek en is nergens bang voor. Hij is een van de meest geliefde componisten van deze tijd, maar hij componeert tijdloos. In de volgende eeuw luisteren ze nog.’ Er klinkt gefluit, gejoel en luid applaus voor alle winnaars. Lees hier meer uit het juryrapport. 

Fotocredits: Kevin Kwee

Performances

Tussen de uitreikingen door verrijkt Tyler Koudijzer de avond met een spoken word performance over De Kris – hoop, eeuwige eilanden en familie. Ting en Yang Yang raken het publiek met een prachtig nummer over jezelf uitspreken, uit de cocoon stappen en het licht vinden.

Fotocredits: Kenny Nagelkerke

Magazine

Al die mooie verhalen over het werk van Aziatische Nederlanders wilde PAC vastleggen. Het eerste Pan Asian Awards magazine werd dan ook officieel overhandigd door PAC-bestuurslid Laiying Wang aan Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van Beeld en Geluid in Hilversum. Want, zoals Laiying zegt, kijken we natuurlijk uit naar veel meer samenwerkingen en Aziatische representatie in beeld én geluid. 

Fotocredits: Kevin Kwee

 

Afsluiting

De aanwezigen vertrekken naar beneden voor een ‘walking dessert’ en praten nog even na. Voordat de gasten de deur uit gaan ontvangen ze een goodiebag met onder andere het Pan Asian Awards 2023 magazine.

 

Persaandacht

Zowel in aanloop naar de Pan Asian Awards, als op de avond zelf was er veel aandacht van de pers, zoals De Telegraaf, NPO Op1, Nu.nl, Linda, Asian News, United Times en Nieuwwij. Op de avond zelf waren NOS, AT5 en ANP aanwezig om verslag te leggen van de awards gala. Lees het Volkskrant artikel met de drie winnaars, bekijk de NOS reportage op TV (minuut 5:59) en luister de NOS Radio 1 uitzending. Vanaf 2 juni zendt AT5 in het programma ‘De Cultuurmachine met Nadine’ een week lang haar item over de avond uit.

 

filmstill NOS-uitzending 26-05-23, reportage van Mattijs van de Wiel en Bjarne Woortman

 

Help PAC om het verschil te maken

Bij PAC organiseren we dialogen, activiteiten, live en online programma’s en meet-ups voor iedereen. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de support van mensen zoals jij.

Wil je ook iets extra’s bijdragen aan onze missie? Bekijk hier de donatiemogelijkheden of neem via info@pac.tv contact op voor de sponsormogelijkheden in 2024.  

 

Credits

Sponsors en partners: NIO Nederland, VINVIN Wines, Champagne Taittinger, Capital C, BAUT Amsterdam, Chef Han Ji van de Han Group, Oriental Merchant Europe, Nieuw Wij, Reflower, Meester in Bloemen, Found en alle partners van de afgelopen jaren

 

Een speciale dank aan de eregasten wethouder Touria Meliani en Eppo van Nispen tot Sevenaer.

 

De Pan Asian Awards 2023 jury: Mei Li Vos, Ilyaz Nasrullah, Kai Verbij

Fotocredits: Kevin Kwee

 

De Pan Asian Awards 2023 winnaars en genomineerden:

 

Categorie DE PAN ASIAN AWARD: voor de dromenjagers die met lef en doorzettingsvermogen tot volle bloei zijn gekomen, een indrukwekkend track-record hebben neergezet en daarmee verregaande impact realiseren in hun speelveld. Deze award benadrukt de hoeveelheid kennis en ervaring binnen de Aziatisch-Nederlandse communities.

Winnaar: Joey Roukens

Genomineerden: Anne-Mei The, Haroon Sheikh, Isra Lee (Eva Yoo Ri Brussaard), Jia Zhao, Kimmylien Nguyen, Rajiv Bhagwanbali, Reza Kartosen-Wong, Sara Sejin Chang (Sara van der Heide), Tsibo Lin

Categorie INNOVASIAN: voor de pioniers die bijdragen aan een duurzamere wereld door middel van vernieuwing in hun werkveld. Met deze award werpen we een blik op de toekomst en vieren we de successen van degenen die op een innovatieve, duurzame manier impact creëren.

Winnaar: Dan Jing Wu

Genomineerden: Amanda Pinatih, Diem Do, Everlyn Liu, Ganesh Babu, Kuang-Yi Ku, Li An Phoa, Li’ao Wang, Mao Lin Liao, Yama Saraj

Categorie RISING STAR: voor de opkomende talenten die hun eigen weg inslaan en potentie hebben om nog veel verder te groeien en impact te creëren.

Winnaar: Haroon Ali

Genomineerden: Boey Wang, Darunee Terdtoontaveedej, Gino-Cochise, Haroon Ali, Irene Ha, Lara Nuberg, Marsha Goei, Maya Aumaj, Nikwi Hoogland, Roosmarijn Wind

Artiesten: Yuwi Le, Janelle Ignatius & Charlenne Hernandez (danstrio), Tyler Koudijzer (spoken word), TING (zangeres), Yang Yang Cai (pianist)

 

Host: Maurice Seleky

 

Het PAC-team voor de Pan Asian Awards: 

Hui-Hui Pan, Melissa Korn, Giovanna Chen, Yew Kee Chung, Jessy Wong, Caitlin Spaans, Susan de Boer, Bei Wang, Ailing Eelman, Zoë Horsten, Marijke Phoa, Michelle Djong, Kin Mok, Armando Ello, Kevin Kwee, Kenny Nagelkerke, Laiying Wang, Lisa Tjen, Edelweiss Juliea, Christine Yan

Fotocredits: Kevin Kwee

 

Choose your Reaction!