Winnaars Pan Asian Awards 2023 bekend: Joey Roukens, Dan Jing Wu en Haroon Ali

Fotocredits links en midden: Kenny Nagelkerke, rechts: Jessy Wong.

Vrijdagavond 26 mei zijn de allereerste Pan Asian Awards van Pan Asian Collective (PAC) uitgereikt tijdens het feestelijke Pan Asian Awards gala in Capital C in Amsterdam. De drie prominente juryleden – parlementariër Mei Li Vos, wereldkampioen schaatser Kai Verbij en digitaal strateeg en tech columnist Ilyaz Nasrullah kenden de winnaars toe in drie categorieën. Componist Joey Roukens sleepte de PAN ASIAN Award in de wacht. Biomedische ingenieur en fashion designer Dan Jing Wu ontving de INNOVASIAN Award. Schrijver, journalist en columnist Haroon Ali won de RISING STAR Award. Het juryrapport luidt als volgt:

Winnaar van De PAN ASIAN Award 2023 – Joey Roukens, componist

Je hebt hem vast wel eens gehoord, maar wellicht wist je niet dat het Joey Roukens was. Roukens wist al als kind dat hij wilde componeren. Op zijn zevende zat hij op pianoles en kort erna begon hij nieuwe muziek te schrijven. Op zijn dertiende werd een muziekstuk van hem al uitgevoerd door het Nederlands Blazers Ensemble. Joey is een enorm productieve componist, die voor veel musici, gezelschappen en gelegenheden muziek schrijft. Hij kan alles, dat is de korte samenvatting. Als je op spotify de playlist van Roukens afspeelt beland je in een waanzinnige frenzy piano’s, slagwerk in de grote stukken voor orkesten, de blues, kerstliedjes en het magische concert voor de twee piano’s van de gebroeders Lucas en Arthur Jussen. Roukens combineert pop, jazz, klassiek en is nergens bang voor. Hij is een van de meest geliefde componisten van deze tijd, maar hij componeert tijdloos. In de volgende eeuw luisteren ze nog. Zijn muziek is al door veel grenzen gebroken en we gaan er van uit dat Roukens net zo’n ‘household name’ in de Nederlandse muziek wordt als Vrienten, Sweelinck en Andriessen!” – Pan Asian Awards jurylid Mei Li Vos

Winnaar INNOVASIAN Award 2023 Dan Jing Wu, biomedisch ingenieur en fashion designer

“Synthethische biomaterialen? Dan Jing Wu is iemand die zich niet laten tegenhouden door de beperkingen van nu. Zo onderzoekt ze hoe het borstweefsel van borstkankerpatiënten wiens borst(en) geamputeerd zijn kunnen worden geregenereerd. Want, zegt ze zelf, “het nazorgtraject van borstkankerpatiënten moet beter”. Wu is een voorbeeldige innovator, want zij richt zich eerst op de mens en pas dan op de technologie. Er is nog veel werk te doen voor haar technologie de grootschalige impact kan maken die zij voorziet. Met deze prijs zeggen wij tegen haar: geef niet op, hou vol, en maak het verschil.” – Pan Asian Awards jurylid Ilyaz Nasrullah

Winnaar RISING STAR Award 2023 – Haroon Ali, Schrijver, journalist, columnist

Haroon Ali’s verhaal heeft erg veel indruk gemaakt op ons. Zijn durf en lef is iets waar wij en vele anderen van kunnen leren. Het is een thema wat niet controversieel zou moeten zijn maar toch nog steeds is. Hij is een rolmodel voor velen die hetzelfde meemaken maar zichzelf niet kunnen en mogen zijn. Het is erg mooi om te zien dat hij zijn stem laat horen, lekker zichzelf is en anderen helpt door een onderwerp bespreekbaar te maken dat nog in vele landen en culturen een taboe is. Iedereen mag trots zijn op wie hij of zij is, ongeacht de seksuele identiteit, afkomst en cultuur. We vinden het mooi wat hij doet. Zijn werk maakt erg veel los en wij zijn er van overtuigd dat dit in de toekomst nog vaker gaat gebeuren.” – Pan Asian Awards jurylid Kai Verbij

Fotocredits: Kevin Kwee

Herkenning en erkenning voor de 30 talentvolle genomineerden

De Pan Asian Awards zijn in het leven geroepen om herkenning en erkenning te geven voor de vele opmerkelijke talenten met Aziatisch-Nederlandse roots en hun prestaties en verdiensten in hun werkveld. PAC wil voorbij de eenzijdige beeldvorming van Aziatische Nederlanders en meer ruimte creëren voor diversiteit in de samenleving. PAC presenteerde bij deze eerste editie van de Pan Asian Awards 30 talentvolle genomineerden die impact maken in de culturele, commerciële en publieke sector.

“We zijn heel erg trots met zoveel diverse talenten met Aziatisch-Nederlandse roots in zoveel verschillende disciplines. Voor ons zijn alle 30 genomineerden winnaars”. – Hui-Hui Pan, oprichter Pan Asian Collective

Voor meer informatie over de Pan Asian Awards, de winnaars en genomineerden ga naar: pac.tv/pan-asian-awards.

Choose your Reaction!