PAC Je Boek! bestaat 1 jaar: Gelijkgestemde deelnemers voelen de wil om met elkaar te delen

0


De boekenclub PAC Je Boek! bestaat één jaar. Host Lisa Tjen blikt terug op PAC Je Boek! dat verbondenheid creëert tussen Aziatische Nederlanders, en tegelijkertijd de kennis van de deelnemers vergroot. Daarnaast maakt ze samen met Marijke Phoa bij iedere bespreking ook een PAC Je Boek! podcast waar ze dieper op het boek ingaan en de ervaringen uit de boekenclub meenemen
.

“Het eerste jaar PAC Je Boek! is werkelijk voorbij gevlogen. Onze eerste boekbespreking was helaas online, omdat we toen net in een lockdown zaten. Het boek dat we toen bespraken was Minor Feelings van Cathy Park Hong. We waren toen nog met z’n vijven en het was bijzonder om gezamenlijk onze ervaringen hierover te delen. Ik besefte mij toen dat er andere mensen zijn die ook enthousiast worden van boeken met deze thema’s. Zelf was ik altijd op zoek naar gelijkgestemden en dit was het eerste moment dat ik dit ook vond. Tegenwoordig hebben we een volle tafel met veel terugkomende deelnemers. Ook de betrokkenheid vanuit iedereen is noemenswaardig. We hebben bijvoorbeeld een Whatsappgroep waar er behalve kennis, ook andere activiteiten gedeeld worden. Je voelt dat er een wil om te delen is.”

De eerste (online) PAC Je Boek!

“Het boek dat mij het meest geraakt heeft is Permission to Come Home van dr. Jenny T. Wang. In tien hoofdstukken raakt ze de thema’s aan die een hoge prevalentie hebben bij Aziatisch-Amerikanen en ook ontzettend herkenbaar zijn voor Aziatische Nederlanders. Ze heeft het onder andere over schuldgevoelens tegenover je ouders, ruimte innemen, boos zijn en het gevoel hebben van nergens thuis horen. Als migrantenkind kan je het gevoel hebben dat je niet je eigen pad in het leven kan kiezen en dit boek helpt je om dichter bij jezelf te komen.”

De PAC Je Boek! van ‘Searching for Sylvie Lee’ door Jean Kwok

“Een ander hoogtepunt is ons bezoek aan de theatervoorstelling De Bananengeneratie nadat we het gelijknamige boek van Pete Wu hadden gelezen. Ook de meet & greet met de cast, georganiseerd door PAC en gemodereerd door Hui-Hui Pan was erg mooi om bij te zijn. Je zag vanuit het publiek de impact van deze voorstelling waar Aziatische Nederlanders de spotlight krijgen. Je merkte echt dat er nu op een groter platform ook iets voor ons is.”

Een opname van de PAC Je Boek! podcast met Lisa Tjen en Marijke Phoa

De eerstvolgende PAC Je Boek! staat gepland op woensdag 25 januari 2023 en het boek dat besproken zal worden is East Side Voices: Essays celebrating East & Southeast Asian Identity in Britain van Helena Lee. Een essaybundel dat geschreven is door allerlei Aziatische creatievelingen uit Groot-Brittannië. Wil je graag met ons meelezen, meld je dan aan via bookclub@pac.tv.

De laatste PAC Je Boek! podcast gaat over Lichter dan ik van Dido Michielsen en is vanaf maandag 19 december te beluisteren op Spotify!

Lisa Tjen en Liang de Beer hosten de ‘Lichter dan ik’ PAC Je Boek! podcast
Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.