De 12 leukste kinderboeken met personages van Aziatische komaf

0

 

Keer op keer blijkt hoe belangrijk het is dat we onszelf herkennen in de verhalen die ons omringen. Zowel op grote podia als in de kinderboeken bij ons thuis. Daarom vind je hier onze lijst met de leukste kinderboeken met personages van Aziatische komaf. Het ene boek richt zich iets meer op het bespreekbaar maken van moeilijke vraagstukken, het andere is wat meer dolle pret, maar altijd een goed cadeau. 

Ogen die schitteren in de hoekjes
Dit is het boek dat een belangrijke inspiratiebron vormt voor Sparkling Eyes. Een verhaal over een meisje die haar eigen schitterende hoekjes in haar moeder en oma herkent. Het boek is oorspronkelijk geschreven door de Chinees-Amerikaanse Johanna Ho en werd uitgebracht onder de naam ‘Eyes that Kiss in the Corners’.

 

Sun & Shiro and the polka dot snake
Een Engelstalig boek, dat iedereen begrijpt door het speelse artwork van ontwerper Hiyoko. Het boek volgt het verhaal van het jongetje Sun en zijn hond Shiro. De in Tokio geboren Hiyoko, woont inmiddels al jaren in Amsterdam. Wie fan is van haar werk moet ook zeker op haar website kijken want daar vind je de mooiste ansichtkaarten en kunstwerken voor aan de wand.

 

Mama, waarom zijn wij Indo?
Bij gebrek aan een goed kinderboek dat in heldere taal vertelt ‘waarom wij Indo zijn’ klom Stephanie Teekens zelf in de pen. Een belangrijk boek voor iedere Nederlander om je eigen geschiedenis te begrijpen.

 

 

Ik ben bruin
In dit prentenboek viert een klein meisje samen met haar vrienden dat ze bruin is terwijl ze fantaseren over wat ze later willen worden. Een typisch boek dat de rake vraag ‘als je het nooit hebt gezien, hoe moet je dan weten dat het kan?’ helemaal doorleeft. Het is van oorsprong een Brits boek en daarom oorspronkelijk in het Engels uitgegeven als ‘I am Brown’.

 

Stamppot met sambal
Dit boek is een eerbetoon aan de Indische oma’s, de vrouwen die met hun eigen gewoontes, gebruiken en taal een thuis maakten waar nog velen met heimwee aan terug denken.

 

 

Ming Ming en het verhaal van de chinese dierenriem
De betoverende illustraties van dit boek nemen je mee naar een andere wereld. Ming Ming is een nieuwsgierig meisje en ze luistert graag naar de verhalen van haar oma. Dit keer vertelt oma het verhaal van de Chinese dierenriem. Een traditioneel Chinees verhaal in een nieuw jasje met mooie illustraties.

 

Gebakken rijst met van alles en nog wat
Toen Reza en Chee Han hebben met hun boeken ‘Waar is mijn noedelsoep?’ en ‘Gebakken rijst met van alles en nog wat’ een welkome toevoeging geschreven aan het kinderboekenaanbod. Een boek waar diversiteit en representatie op een ongedwongen manier besproken wordt door middel van wat we allemaal doen: eten.

 

Kattenkwaad – De Broodfabriek
De acht katten in dit boek ruiken de onweerstaanbare geur van zoete, luchtig broodjes die ze in Japan zo heerlijk maken. Wij begrijpen wel dat deze katten ‘s nachts naar binnen sluipen voor iets lekkers. Maar dan schrikt iedereen van een harde knal! Een heerlijk voorleesboek voor alle leeftijden. En er zijn nog veel meer leuke boeken in deze reeks zoals Kattenkwaad – De Sushibar.

 

De legende van de feniks
Een eeuwenoud Chinees verhaal in een nieuw jasje, met de mooiste vogel ooit: de feniks. Met zo’n klassieker kun je de plank niet misslaan.

 

 

Issun Boshi 
Het verhaal van Klein Duimpje kent vele gedaanten, zo ook een Japanse. Dit prachtige gestileerde boek is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een echte klassieker.

 

 

Snuifkusjes van oma Adoe
Indische oma Adoe geeft snuifkusjes zoals alleen Indische oma’s dat kunnen. Dit boek vertelt in geur en kleur over alles dat oma Adoe bijzonder maakt. 

 

 

Nian
Dit kinderboek zit vol met krachtige en expressieve oosterse tekeningen. Het verhaal gaat over de familie Monster die hun geliefde kersenbomen op een dag moeten delen met een familie mensen. Blijven er wel genoeg kersen over voor beide families? 

 

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.