Kinderboekenweek Tips

0

Het is weer Kinderboekenweek!

Weet je nog niet welk boek je gaat lezen of wilt geven aan iemand? Laat je dan inspireren door onze PAC Kinderboekenweek Tips serie:

 

Waar is mijn noedelsoep?!? | Reza Kartosen-Wong & Chee-Han Kartosen-Wong

Wanneer Sam-Ming op school zit, kijkt hij uit naar de lunchpauze. Dan kan hij smullen van de superverrukkelijke noedelsoep die zijn ouders voor hem hebben gemaakt. Dat is zijn lievelingseten. Maar wanneer Sam-Ming zijn rugtas opent, schrikt hij: zijn noedelsoep is weg! Waar, oh waar is zijn noedelsoep?!?

 

Devyani en Shivan vieren Navratri | Patienta Assen

“Devyani en Shivan vieren Navratri” is een kinderboek met 30 pagina’s, waaronder 12 gedichten geschreven door Patienta Assen en 14 kleurrijke illustraties van Aashiqana Design/Ashna Jhoeri.

Aan de hand van de gedichten en de illustraties in het boek maken we samen met Devyani en Shivan kennis met dit feest en de verschillende godinnen die daar onderdeel van uitmaken.

 

Elin | Milouska Meulens

Op een gewone, saaie zaterdag gaat thuis bij de elfjarige Elin Salvador de deurbel. Vanaf dat moment verliest ze alles wat haar lief is: haar vader gaat er halsoverkop vandoor en haar moeder draait compleet door. Vrienden heeft ze niet. Als ze zelfs haar slaapkamer kwijtraakt, zoekt Elin haar toevlucht in het bos. Daar ontmoet ze Bobby – professioneel ‘puinruimer’ – en haar nieuwe klasgenoot Zhimo. Samen bedenken ze een plan om Elins leven weer op orde te krijgen. Daarbij krijgen ze ongemerkt hulp van Elins schaduw, Sombra.

 

Stamppot met Sambal | Monique Boon

Milo gaat op bezoek bij zijn Indische oma. De geur van verse kroepoek danst met hem mee door de gang naar de voordeur. Eenmaal binnen begint zijn ontdekkingsreis. In elke kamer ziet Milo bijzondere dingen, dingen die je niet bij elke oma ziet. Zijn ogen worden getrokken naar de magie van de vuurspugende berg op het schilderij aan de muur, hij rijdt op vliegende gekleurde draken in de slaapkamer en smult van een witte kroket. Sommige dingen zijn spannend en ongewoon, maar ze horen bij Oma Mientje – en daarom ook bij Milo. 

Kinderen, ouders en grootouders die graag (voor)lezen, maken net als Milo kleurige avonturen mee bij Oma Mientje thuis. Het boek zit vol Indische gewoontes, gebruiken en taal – voor sommige lezers herkenbaar, voor anderen nieuw. Dat heerlijke gevoel van ‘bij een Indische oma thuis’ wordt hiermee tastbaar voor de volgende generaties.

 

Het mooiste blauw | Ibtihaj Muhammad & S. K. Ali

Asiya’s hijab is als de oceaan en de lucht, zonder lijn ertussen, als een grote golf die gedag zegt. Die zegt: ik zal er altijd zijn, net als zussen. Net als Asiya en ik.

 

Het verhaal van Ambe | Joël Dijkshoorn

Van de Molukken naar Nederland – Het verhaal van opa Ambe speelt zich af op een Molukse bruiloft in Leerdam. Ruben, een jongen van acht jaar komt in gesprek met opa Ambe en komt naarmate dit vordert meer te weten over hoe de Molukkers na de Tweede Wereldoorlog in Nederland terecht zijn gekomen. Onderwerpen als het leven op de Molukken, de Japanse invasie in de Molukken, het vechten onder de Nederlandse vlag in Indonesië, de aankomst in Nederland, de Molukse woonwijken en de treinkaping bij De Punt komen langs. De interactie tussen Ruben en opa Ambe en de besproken onderwerpen zorgen voor een interessante en meeslepende ontknoping.

 

Ming Ming en het verhaal van de Chinese dierenriem | Jietong Hsu & Mei Fang Tan

Ming Ming is een nieuwsgierig meisje en ze luistert graag naar de verhalen van haar oma. Dit keer vertelt oma het verhaal van de Chinese dierenriem. Een traditioneel Chinees verhaal in een nieuw jasje met mooie illustraties. 

 

Suiker in melk | Thrity Umrigar

Een krachtig verhaal over immigratie dat zo zoet is als melk met suiker. Een jong meisje, eenzaam en alleen in een vreemd, nieuw land. Een Perzische leider, een volk en een verre kust. Een Indiase koning met twijfels over de vreemdelingen in zijn land. en glas melk en een lepel suiker die alles veranderen. Bestsellerauteur Thrity Umrigar en illlustrator Khoa le brengen een schitterende Perzische legende tot leven. Een verhaal over het omarmen van verandering, anderen accepteren en leven in een prachtige en diverse samenleving

 

De Kroepoekmummie | Karto Ferdy

Tussen het overwoekerende groen van het binnen­land, waar hatimannen luid gillen (en jagers daar­om dopjes in hun oren stoppen), ligt een klein Indisch dorpje. Je zou er zo aan voorbij gaan, want er loopt slechts één mod­derig landweggetje naartoe. Het dorp ziet er uit als alle andere; het heeft een plaatselijke roddeltante, een groep brutale kinderen, een slome stoet karbouwen en een kruidenvrouwtje. En een mummie, maar dat weet nog niemand. Die zie je niet, maar hoor je aan het geluid van malende tanden. Twee kinderen zullen dit wezen ontmoeten en daarna, tja, zoals ze zeggen: is het leven in het dorp nooit meer hetzelfde… 

De Kroepoekmummie is een pakkende vertelling over guitige mensen en onbevangen schepsels. Het gebruikt de Indonesische mystiek, historie en taal om een verhaal over opgroeien te vertellen.

 

Ogen die schitteren in de hoekjes | Joanna Ho

Het valt een jong meisje op dat haar ogen er anders uitzien dan die van haar vrienden. Zij hebben grote ronde ogen en lange wimpers. Het meisje realiseert zich dat haar ogen schitteren in de hoekjes en glanzen als goud, dat ze als halve maantjes schijnen wanneer ze lacht en verhalen vertellen over het verleden en over hoop voor de toekomst. Haar ogen zijn net als die van haar moeder, haar oma en haar zusje en ze zijn prachtig. 

Ogen die schitteren in de hoekjes is een betoverend lofdicht: een ode aan jezelf. Joanna Ho’s zachte, maar krachtige woorden en Dung Ho’s sprekende illustraties inspireren lezers om hun eigen schoonheid en kracht te ontdekken.

 

Elijah & Isayah | Patienta Assen

Kom mee en maak kennis met Elijah en Isayah. Elijah is gek op het bezoeken van musea en heeft een fascinatie voor dinosaurussen en zeedieren. Hij zou graag dierendokter willen worden. Isayah is dol op het onderzoeken en uitvinden van dingen. Samen maken ze veel avonturen mee. Net als iedere kleuter gebruiken ze hun fantasie om de wereld om hen heen te begrijpen.Met elkaar beleven zij heel veel leuks en ontdekken de grotemensenwereld. 

Elijah en Isayah zijn in Nederland geboren, maar hun ouders en grootouders komen uit Suriname. Daarbij zijn ze zowel Afro-Surinaams als Surinaams-Hindostaans. Ze krijgen van alle drie culturen iets mee. Mamma en pappa hebben hun geleerd dat ze alles kunnen worden wat ze maar willen. Ze krijgen daarbij alle liefde en steun. Van zwemmen met een walvis tot lopen op de maan!

 

Gebakken rijst met van alles en nog wat!!! | Reza Kartosen-Wong Chee-Han Kartosen-Wong

Het is eindelijk zover: de makers van het superverrukkelijke Waar is mijn noedelsoep?!? brengen een nieuw, heerlijk boek uit: Gebakken rijst met van alles en nog wat!!! 

In dit spannende verhaal is er een kookwedstrijd op school. Na dagenlang twijfelen, weet Yuna eindelijk wat ze gaat maken voor de kookwedstrijd: Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat. Maar in haar héééle huis is geen rijstkorrel te vinden! Yuna roept de hulp in van haar matties Louise, Omar en Simone. Lukt het ze om op tijd rijst te vinden voor de Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat?

 

Afbeeldingen afkomstig van Bol.com

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.