Jade Joosten

Van influencer naar raadslid. “Het belangrijkste is je boodschap”

Door Janet Lie

Jade Joosten (19) is filosofiestudente en momenteel de jongste raadslid van GroenLinks Venlo.

De 19-jarige Jade Joosten zette zichzelf expres lager op de lijst voor de gemeenteraad in maart. Ze wist niet zeker of ze de gemeenteraad in wilde omdat ze ook fulltime studeert. Maar toen werd ze met voorkeurstemmen gekozen. “Ik dacht: mocht ik het worden, dan neem ik dat natuurlijk aan. In de lokale politiek, vooral in Limburg, is er weinig representatie voor de jeugd. Ook vrouwen, vooral van kleur, zijn ondergerepresenteerd. Ik vind het vet dat mensen een keer voor iets stemmen wat buiten hun kaders liggen.” Raadsleden in Nederland zijn gemiddeld 54 jaar oud en zeven procent is jonger dan 30 jaar.

Jade draaide al twee jaar mee met de lokale fractie van GroenLinks. Ze ging de politiek in vanwege een interesse in onderwerpen die wat gevoeliger liggen, zoals racisme en identiteit.

”Ik verhoud me tot mijn Aziatische identiteit in de zin dat ik geadopteerd ben. Aziatisch zijn is iets wat de buitenwereld ziet, maar cultureel gezien ligt het wat anders.” Jade is op jonge leeftijd geadopteerd uit Taiwan en kan zich weinig herinneren van het eiland. Ze groeide op in Venlo en was als kind niet bewust bezig met haar roots. Wel krijgt ze de laatste tijd steeds meer interesse in Taiwan en hoopt ze volgend jaar voor het eerst op bezoek te gaan. ”Het is wel iets wat je bij je draagt. Nu ik wat ouder ben, zou ik ook bewuster zijn als ik er ben.”

Jade maakte veel maatschappijkritische TikToks, waar ze regelmatig een stortvloed aan racistische en seksistische haatreacties kreeg. ”Dat waren altijd intense discussies. Het heftigste is ‘ga terug naar je eigen land als het je niet bevalt’. Dit is een keiharde drogreden, want ik heb een paspoort hier. Het is oké om discussies te voeren maar de toon waarop dit werd gedaan is natuurlijk niet oké. Mensen zien een account en niet een persoon.” 

Inmiddels is ze minder bezig met onrecht aankaarten op TikTok, omdat ze op politiek niveau er iets tegen wil doen. ”Ik ben goed terecht gekomen met lieve ouders en een broertje dat ook geadopteerd is. Ik heb de kans gekregen om te leven zoals ik wil, in goeie economische omstandigheden. Maar ik ben me ervan bewust dat dit niet voor iedereen standaard is.” Ze wil blijvend aandacht vragen voor onderwerpen zoals financiële gelijkheid en toegang tot onderwijs. Uit onderzoek blijkt dat 23 procent van de inwoners in gemeente Venlo laaggeletterd zijn. ”Dit betekent dat ze minder kansen krijgen om het ver te schoppen in het onderwijs. Er zijn lessen voor laaggeletterden, hulppunten voor mensen in armoede, en schuldhulpverleningen, maar mensen kunnen het niet goed vinden en voelen zich niet gehoord door de politiek. Dat zijn onderwerpen die bij ons hoog in het vaandel staan.”

Er hangt vaak een stoffig imago over de gemeentepolitiek, waardoor Jade het niet gek vindt dat weinig jongeren er iets voor voelen. ”Ja, het is niet het meest sexy wat je kan doen. Ik ga niet zeggen: ‘doe het allemaal, want is vet tof en makkelijk!’ Want dat is het niet. Maar het is wel belangrijk. Als niemand het doet en ik blijf klagen zonder iets te doen, dan verandert er niks. Ik heb de mogelijkheid om iets te doen, vooral omdat ik nog thuis woon en het studiegeld nog oké is.”

Het is belangrijk dat meer jongeren zich aansluiten in de gemeentepolitiek, omdat ze bepaalde onderwerpen een extra zetje kunnen geven. ”In mijn partij maken mensen ook zorgen om de woningcrisis, hoe dit jongeren beïnvloedt en het feit dat wij nooit een huis zouden kunnen kopen. Maar dat geluid komt pas echt duidelijk door als je iemand in je partij hebt die tegen deze probleem aanloopt. Dat maakt het beter vatbaar.”

”Ik denk dat veel jongeren ook echt kritisch durven te zijn op het systeem en vooral kijken naar de status quo en kapitalisme. En dat ouderen misschien allang hoop zijn verloren en het als natuurwet zijn gaan gezien.”

Jade heeft veel jonge volgers, maar het is niet haar doel om een rolmodel te zijn. ”Als mensen mij als een rolmodel zien, dan is dat natuurlijk mooi. Maar ik denk niet dat het iets is waar je naar moet streven. Sommige mensen teren erg op hun voorkeurstemmen of volgers, maar het belangrijkste is je boodschap.

Deel jouw verhaal

Welk verhaal spreekt jou het meeste aan? Wat is jouw connectie met Azië? Deel je verhaal op social media met #VerbreedJeHorizon.

Wat is jouw connectie met Azië? #VerbreedJeHorizon is een productie van Pan Asian Connections en tot stand gekomen met financiële ondersteuning van VSBFonds en Gemeente Amsterdam.

Team

DoP/Post-production: Rikash Gobardhan – Goodville
Redactie & interviews: Janet Lie
Copy / captions: Caitlin Spaans
Productie: Noor Verbiest, Hui-Hui Pan en Sara Fayazi
Creatieve directie / strategie: Chantal Tjin, Hui-Hui Pan
Marketing & PR: Hui-Hui Pan en Ailing Eelman

Choose your Reaction!