“Ik heb mijn Chinese roots heel lang verloochend.”
door Janet Lie
Elisa Ng (35) is psycholoog en loopbaancoach. Nadat ze als twintiger een burnout opliep, besloot ze haar eigen coachingspraktijk Tickle Your Heart te openen. Ze gebruikt haar ervaringen om anderen te helpen die kampen met prestatiedruk en perfectionisme.
Sinds ze zich kan herinneren, probeerde Elisa Ng (35) zich zoveel mogelijk aan te passen aan anderen. Ze wilde voldoen aan de hoge verwachtingen van haar Chinees-Maleisische ouders. ”Ik denk dat dit voor veel Aziatische Nederlanders herkenbaar is. Je moet hard werken en vooruitkomen. Stilstand is achterstand. Presteren is bestaansrecht. Daar heb ik erg lang naar geleefd.”
Elisa is geboren in het Groningse dorpje Winschoten, waar ze elke dag op school werd gepest vanwege haar afkomst. Ze voelde zich onveilig en begon afstand te nemen van haar Chinese identiteit. ”Ik wilde wakker worden met blond haar en blauwe ogen. Dan zou ik net zoals de rest zijn en zou het pesten overgaan.”
Ze stelde extreem hoge eisen aan zichzelf en was veel bezig met hoe ze zich aan de buitenwereld liet zien. Na haar studie psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen kreeg ze een baan aangeboden als recruitment consultant op de Zuidas van Amsterdam. ”Ik dacht toen: I made it. Dit is wat ik altijd al had gewild. Status was toen voor mij erg belangrijk.” Dat ze ook nog mensen kon helpen, was ideaal. ”Ik studeerde psychologie omdat ik altijd al geïnteresseerd was in de mens. Ik wil iets voor anderen kunnen betekenen. En voor mij betekent recruiter zijn: de beste match maken tussen mensen en organisaties.”
Maar al snel merkt Elisa dat het werk niet is zoals ze verwachtte. Ze deed vooral administratiewerk. ”Het was te plat. Het ging alleen maar om geld verdienen. Ik miste de menselijke connectie, de diepgang.” Tien maanden nadat ze begon kreeg ze een burn-out. Terwijl haar vriendinnen de eerste stappen naar een junior functie maakten, zat Elisa overspannen thuis. ”Het voelde als falen,” zegt ze. Ze moest veel huilen, piekeren en sliep heel veel. Het was een eenzame periode waarin ze twijfelde wie ze was zonder haar baan.
Nu, tien jaar later, coacht ze fulltime cliënten die met dezelfde problemen worstelen. Voor Elisa’s herstel was het belangrijk om te begrijpen waar haar eigen prestatiedrang vandaan kwam. Tijdens een workshop voor tweede- en derde-generatie migranten leerde Elisa meer over transgenerationeel trauma: hoe de trauma’s van (groot)ouders kunnen doorsijpelen naar hun nakomelingen. Via gesprekken met haar ouders kwam ze erachter dat haar grootouders van China naar Maleisië waren gevlucht vanwege het opkomende communisme en de oorlog met Japan. ”Er zit een overlevingsdrang in je, ook al ben je twee of drie generaties verder. Want wat gebeurt er als je moet vluchten uit je eigen land? Ga je achterover leunen, of juist vooruit? Dat laatste dus. Je bent continu bezig met bouwen, succesvol zijn en niet rusten. Je ziet veel Chinese Nederlanders die hoogopgeleid zijn en hoge functies hebben. Dat is geen toeval.”
Elisa begrijpt haar ouders nu een stuk beter. Vroeger praatten ze niet over hun geschiedenis. Elisa denkt dat dit kwam vanwege haar vijandige houding. ”Ik wilde zo Nederlands mogelijk zijn. Dat maakte het voor hen moeilijk om zichzelf te openen. Maar nu weet ik: ik ben Chinees, ik ben niet zoals elke Nederlander hier. En dan merk ik dat mijn ouders zich ook veiliger voelen om te vertellen wat ze hebben meegemaakt. En dat het best wel diepe wonden zijn. Die trauma’s neem je mee.”
De vraag ‘wie ben ik?’ blijft voor Elisa een ontdekkingsreis. Maar door een deel van zichzelf, dat ze zo lang probeerde weg te stoppen, te accepteren, is ze dichter tot haar kern gekomen. Dit helpt haar om beter naar zichzelf te luisteren en te beseffen wat ze echt wil, los van wat de buitenwereld van haar verwacht. ”Iedereen heeft een rugzakje met een eigen verhaal. Je jongere levensjaren vormen wie je bent als volwassene. Wat je meekrijgt van je ouders, vrienden en de maatschappij vormen de beslissingen die je maakt voor je loopbaan. Ik heb zoveel cliënten gehad die zeiden: ‘Mijn ouders wilden dat ik rechten ging studeren.’ Of bedrijfskunde, of economie. Als je het idee loslaat van wie je móet zijn, wie ben je dan? Het proces van die lagen afpellen is heel magisch.”
Deel jouw verhaal
Welk verhaal spreekt jou het meeste aan? Wat is jouw connectie met Azië? Deel je verhaal op social media met #VerbreedJeHorizon.
Wat is jouw connectie met Azië? #VerbreedJeHorizon is een productie van Pan Asian Connections en tot stand gekomen met financiële ondersteuning van VSBFonds en Gemeente Amsterdam.
Team
DoP/Post-production: Rikash Gobardhan – Goodville
Redactie & interviews: Janet Lie
Copy / captions: Caitlin Spaans
Productie: Noor Verbiest, Hui-Hui Pan en Sara Fayazi
Creatieve directie / strategie: Chantal Tjin, Hui-Hui Pan