Weekendtips (15/09/2022 – 21/09/2022)

0

Muze van Zuid: Belle Soirée Parfumée | 15 september 

Afbeelding afkomstig van Muze van Zuid | Frank Auperlé

 

Muziekfestival Muze van Zuid is weer terug om het muzikale erfgoed van Amsterdam Zuid tot leven te brengen. Op donderdag 15 september kan je genieten van zelden tot nooit te horen liederen van Nederlandse componisten die zich lieten inspireren door Indonesië, samengesteld door sopraan Renate Arends en pianiste Eke Simons. 

Voorafgaand is er een muzikale wandeling waar Huib Ramaer je zal vermaken met verhalen over de bijzondere componisten en de soundscape van het bedreigde oerwoud op Java dat zij nog in volle glorie meemaakten. Daarnaast is er een bijzondere archief première van een bundel Chinese liederen van Dirk Fock. 

Voor meer informatie ga naar

https://www.muzevanzuid.nl/programma/15-9-2022-belle-soiree-parfumee/S2NEgQ3gbT666e9iN

 

Muze van Zuid: Hindi Songs | 16 september

Afbeelding afkomstig van Muze van Zuid 

 

Op vrijdag 16 september is er een concert van de Hindi/Bollywood zangeres Madhu Singh (Lalbahadoersing) begeleid met Indiase instrumenten. Luister naar de muziek van componist Jabbandai en haar dochter Nargis met projectie van unieke filmbeelden van de twee sterren op het witte doek. Nu er in Amsterdam Zuid de Jabbandaikade als nieuwe straat erbij komt, is het extra reden om haar werk te vieren.

Als bonus vertolkt Madhu ook de muziek van de zeer geliefde componist en nobelprijswinnaar Rabindranath Tagore in het originele Hindi.

Voor meer informatie ga naar

https://www.muzevanzuid.nl/programma/16-9-2022-tempel-amsterdam-nederland/cqp6kNWFoPgwC5rYg

 

The Flush | Het Nieuwe Instituut | 17 september t/m 20 oktober 

Afbeelding afkomstig van The Flush | Jowi Len |  Naomi He-Ji

 

Misschien heb je al eens eerder gehoord over de ‘Alcohol/Asian Flush’ of ‘Alcohol Glow’ – een allergische reactie veroorzaakt wanneer iemand alcohol drinkt door een ontbrekende enzym. Het meest voorkomende symptoom is een rode gloed, dat het meest zichtbaar is op het gezicht. Maar ook andere symptomen zoals rode plekken op het lichaam, geïrriteerde ogen of een algeheel onaangenaam gevoel kunnen ontstaan. 

Wereldwijd hebben miljoenen mensen hier last van, zo ook veel mensen van Aziatische afkomst. Toch is er nauwelijks kennis en visuele representatie over te vinden. In hun tentoonstelling ‘The Flush’ willen fotografen Jowi Len en Naomi He-Ji de stigma’s rond de flush op speelse en provocerende wijze ontkrachten en een gesprek op gang brengen tussen de Aziatische en Westerse cultuur. 

Naast de portretten is er ook een podcast opgenomen met verhalen van elk model, waarin zij vertellen wat hun relatie tot alcohol en de flush is en hoe dit verschilt binnen verschillende culturen. 

Op zaterdag 17 september is de opening van de tentoonstelling met een Engelse panel talk bestaande uit de portret modellen o.a. Kevin Groen en Sioejeng Tsao, gemodereerd door PAC’s Hui-Hui Pan. Tijdens dit gesprek zullen ze het hebben over de flush zelf, hun eigen ervaringen met alcohol en de Aziatische representatie binnen Nederland.  

Fotografen Naomi He-Ji en Jowi Len hebben allebei een cross-culturele Eurasian achtergrond die zich bezighouden met thema’s rondom identiteit, seksualiteit en vrijheid. Hiermee willen ze bruggen bouwen tussen cultuur en identiteit en de waarneming hiervan. 

Voor meer informatie ga naar https://gallery3byyou.hetnieuweinstituut.nl/activiteiten/flush?_gl=1*1twsjhs*_ga*ODQwMjgyMzY1LjE2NjMxODA3MDg.*_ga_V5S51RQF7T*MTY2MzE4MDcwOC4xLjEuMTY2MzE4MTk1Mi4wLjAuMA..

Voor de podcast ga naar https://open.spotify.com/show/7LoxHTy7yKxQC9PsQiVVAA?si=ca2f53e948f04c19&nd=1&_authfailed=1

 

Bridge To The Future: De Erfenis van Indië | 16 september

Afbeelding afkomstig van Bridge To The Future

 

In de conferentie ‘De Erfenis van Indië’ gehost door programmamaker Coen Verbraak, staat de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië centraal.

De conferentie wordt afgetrapt door cultuurhistoricus en schrijver David Van Reybrouck met een lezing, met daarna een reflectie over de belangrijkste conclusies uit de rapportage van de oorlog door Ben Schoenmaker – militair historicus en directeur van het NIMH.

Ook wordt er een panelgesprek gehouden waarbij de gasten het zullen hebben over de impact die het kolonialisme nog steeds heeft. Sprekers zijn Louisa Tumiwa – gemeenteraadslid, Hanneke Coolen-Colsters – theatermaker, Adrian Perkasa – promovendus en Marvin Putuhena – jurist. 

Tevens zorgt muzikant en filmmaker Amber Nefkens voor muzikale omlijsting, waarbij ze een fragment speelt uit haar multidisciplinaire voorstelling ‘Het land van toen’ – dat gaat over het verhaal van haar Indische oma.

Voor meer informatie ga naar

https://bridgetothefuture.nl/2022/

 

Pearls in Baroque: najaarsconcert | 18 september 

Afbeelding afkomstig van concertgebouw.nl

 

Kamerorkest Pearls in Baroque geeft zondag 18 september een feestelijk najaarsconcert. Luister onder andere naar Vivaldi’s Vier jaargetijden en een klavecimbelconcert van Goldberg  – de laatste en meest meest virtuoze leerling van Bach.

Voor meer informatie ga naar 

https://www.concertgebouw.nl/concerten/511256-pearls-in-baroque-najaarsconcert

 

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.