Weekendtips (08/09/2022 – 14/09/2022)

0

SPACE X Young Asian Leaders Maanfeest | 9 september

Afbeelding afkomstig van Stichting Dona Daria

Het Maanfeest is er weer bijna. Tijd om samen met familie en vrienden bijeen te komen, dankbaarheid te tonen en lekker veel samen koken en eten. 

Om dit te vieren organiseert Stichting Dona Daria samen met SPACE een Maanfeest voor jongeren. Geniet van leuke spelletjes, diverse hapjes met de traditionele maancake.

Voor meer informatie ga naar

https://www.donadaria.nl/uitnodiging-space-x-young-asian-leaders-maanfeest/

 

Bridge to the Future: Indisch Zwijgen | 14 september

Afbeelding afkomstig van Focus Arnhem

 

In het kader van Bridge to the Future is er op woensdag 14 september een filmvertoning van de korte documentaire ‘Indisch Zwijgen’. 

De documentaire is geregisseerd door twee Indische filmmakers: Sven Peetoom en Juliette Dominicus en volgt drie jonge kunstenaars: Amara van der Elst – spoken word artist, Mei Oele – DJ en beeldend kunstenaar en Juliette Dominicus – documentairemaker. Alle drie zijn zij derde generatie Indische jongeren die duiken in hun familiegeschiedenis in een poging het generatielange ‘Indisch zwijgen’ te doorbreken.

Voorafgaand is er een kort muzikaal optreden van Amber Nefkens en na de vertoning is er een zaalgesprek met de regisseurs van de documentaire. 

Voor meer informatie ga naar https://www.focusarnhem.nl/agenda/bridge-to-the-future-indisch-zwijgen/

 

Hier strijd ik voor! | Teekenschool Take Over | Nu t/m 31 oktober

Afbeelding afkomstig van Rijksmuseum

 

Leerlingen in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar presenteren een eigen tentoonstelling in het kader van de Teekenschool Take Over. Dit jaar zijn het leerlingen van het Edith Stein College uit Den Haag en sluit hun werk aan bij de tentoonstelling Revolusi! Indonesië onafhankelijk.

Illustrator Jeroen Krul heeft de jongeren artistiek begeleid en samen heeft iedereen een eigen poster ontworpen die te zien is in de tentoonstelling ‘Hier strijd ik voor!. Hierin tonen zij hun eigen strijd en stellen ze het publiek de vraag: waar strijd jij voor? 

Voor meer informatie ga naar https://www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/hier-strijd-ik-voor

 

De eeuw van mijn moeder | Nu t/m 6 november

Afbeelding afkomstig van Het Nationale Theater

 

De voorstelling ‘De eeuw van mijn moeder’ van regisseur Eric de Vroedt is een ode aan zijn eigen moeder. Het is een indrukwekkend verhaal over de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland waarin familierelaties, emancipatie, de liefde en het leven centraal staat. 

Over De eeuw van mijn moeder:

In 1948 komt de achtjarige Winnie (gespeeld door Esther Scheldwacht) aan in Nederland, terwijl in Nederlands-Indië de onafhankelijkheidsoorlog woedt. In haar nieuwe thuisland kiest ze radicaal voor ‘niet-Indisch’ zijn, wat voor haar betekent: vrij zijn, zelf de regie in handen hebben. Ze trouwt de Hollandse ondernemer Lex (Hein van der Heijden), wordt verliefd op de Surinaamse Gudrun (Romana Vrede) en steeds weer strijdt ze voor haar autonomie. 

Als Winnie op tachtigjarige leeftijd ongeneeslijk ziek blijkt, reconstrueert haar zoon Ramses (Bram Coopmans) haar leven in een provocatieve expositie in het Haagse Kunstmuseum. Hij toont welke sporen het koloniale verleden heeft nagelaten in het leven van Winnie én haar kinderen. In een Haagse toko treffen moeder en zoon elkaar voor een gesprek dat ze nooit eerder durfden voeren.

Voor meer informatie ga naar https://www.hnt.nl/voorstellingen/4883/Het_Nationale_Theater/De_eeuw_van_mijn_moeder

 

Zhang Miao: Arc | Museum Beelden aan Zee | Nu t/m 6 november

Afbeelding afkomstig van Museum Beelden aan Zee

 

Museum Beelden aan Zee presenteert de tentoonstelling ‘Arc’ van de Chinese kunstenaar Zhang Miao.

Miao’s werk is sterk beïnvloed door postmoderne Amerikaanse architectuurtheorie uit de jaren negentig, daarbij is architectuur meerdere dingen tegelijkertijd en een kunstwerk dat gebruikt kan worden door mensen, niet alleen als toeschouwer, bewoner of liefhebber. 

Kenmerkend aan Miao’s werk is het gebrek aan scheidingslijnen en onderverdelingen in de disciplines. Tegelijkertijd is het een architectonisch, minimalistisch en perfectionistisch geheel dat voortkomt uit een ambachtelijk proces.

Voor meer informatie ga naar

https://www.beeldenaanzee.nl/nl/zhang-miao

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.