Weekendtips (12/05/2022 – 18/05/2022)

0

Unite for City Rights! | Pakhuis De Zwijger | 12 mei 

Afbeelding van Pakhuis De Zwijger

In Europa worden mensen zonder papier geconfronteerd met veel uitdagingen bij het verkrijgen van toegang tot basis- en mensenrechten. Om deze mensen te helpen is er sinds 2019 een netwerk van lokale, door migrant geleide en culturele institutionele organisaties die samenwerkt. 

Zij hebben een toolkit voor inclusieve steden gecreëerd; een verzameling van innovatieve en creatieve praktijken en ideeën om steden inclusiever te maken, gericht op mensen zonder papieren. 

Donderdag 12 mei is er in Pakhuis De Zwijger een gevarieerde thema-avond vol met programma’s waarin thema’s gerelateerd aan de toolkit aan de orde komen.

Je bent welkom om deel te nemen aan de gesprekken, presentaties en debatten om meer te weten te komen over en deel te nemen aan de praktijken die helpen onze steden inclusiever te maken.

Voor meer informatie ga naar https://dezwijger.nl/programma/unite-for-city-rights

 

MEIN VIETNAM | 13 mei

Bay en Tam zijn een Vietnamees koppel en wonen al 30 jaar in Duitsland. ‘s Nachts maken ze kantoren schoon en overdag spenderen ze hun tijd online om een virtuele connectie met hun thuisland te maken via Skype en Karaoke chatrooms. Wanneer hun huis in Vietnam door een storm wordt verwoest, barst hun virtuele bubbel en worden hun uiteenlopende prioriteiten zichtbaar. MEIN VIETNAM is een elegante en ontroerende diasporafilm. 

Vr 13/5, 17:15 Studio/K + intro door regisseur Hien Mai THI

Vr 13/5, 19:30 Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) bij Ik, Azië (PAC) + Panel gesprek met regisseur Hien Mai THI en Naeeda Aurangzeb (schrijfster van 365 dagen Nederlander), gemodereerd door Kimberly Moens (Asian Raisins).

 

Kaboom anime evening: Wicked City & Demon City Shinjuku| Melkweg | 14 mei 

Afbeelding van melkweg.nl

 

Dit keer een dubbele feature in de Melkweg voor de Kaboom anime evening met Wicked City en Demon City Shinjuku. Waan je in een huiveringwekkende cyberpunk universum van Yoshiaki Kawajiri, dat zich op de grens bevindt van de menselijke wereld en het demonenrijk. Een mijlpaal in duistere anime!

Voor kaartjes ga naar 

https://www.melkweg.nl/nl/agenda/demon-city-shinjuku-14-05-2022

https://www.melkweg.nl/nl/agenda/wicked-city-14-05-2022

 

Impact Dekolonisatieonderzoek | 14 mei 

Afbeelding Museum Sophiahof

 

Midden mei verschijnt het boek ‘’Het geluid van geweld, Bersiap en de dynamiek van geweld tijdens de eerste fase van de Indonesische revolutie, 1945-1946′ van onderzoekers Onno Sinke en Esther Captain. 

Een onderdeel van de reeks onderzoeken ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945-1950’, dat veel losmaakte in de Nederlandse samenleving.

Zaterdag 14 mei in Museum Sophiahof kan jij spreken met onderzoeker Onno Sinke. Tegelijkertijd wordt er ook ingegaan op wat dergelijke onderzoeken losmaken, zeker met de actualiteit van de oorlog in Oekraïne.

Dit programma is een initiatief van Stichting Pelita, ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld het Nederlands Veteraneninstituut.

Voor kaartjes ga naar https://www.museumsophiahof.nl/agenda/impact-dekolonisatieonderzoek

 

Life is a Dream filmvertoning + concert | 15 mei

Afbeelding van Life is a Dream

 

Op zondag 15 mei wordt er een droomconcert gehouden in Amsterdam, namelijk het ‘Life is a Dream’ filmvertoning + live concert.

Het programma bestaat uit een filmvertoning op het witte doek. Een concert van Kitty Lai (soprano), Edmond Chu (tenor) en Kaoru Iwamura. En een Q&A met Daan Vree (schrijver/regisseur/producer) en Yuna (actrice).

Reserveren kan via de mail: vvvconcert@gmail.com (concertserie ‘Vrienden van Vincent’)

 

De Impact van Pattimura | 15 mei 

Afbeelding van Museum Sophiahof

 

Museum Maluku organiseert op zondag 15 mei een panelgesprek ‘De impact van Pattimura’ in Museum Sophiahof, waarbij verschillende generaties hun gedachten delen over de centrale vraag ‘Hoe resoneert tegenwoordig het verhaal van Pattimura?’

Pattimura kwam in 1817 in opstand tegen de Nederlandse koloniale overheerser op het Molukse eiland Saparua en wordt in Indonesië als nationale held beschouwd. 

Te gast zijn host Miguell Kaidel, junior conservator Reïnda Hully, verhalenverteller Ridhwan Ohorella, historicus Wim Manuhutu, ambassadeur voor Tanimbar in Nederland Noah Fanoembi, transdisciplinair kunstenaar Kai Maipauw en onderzoeker Charissa Leiwakabessy.

Voor kaartjes ga naar https://www.museumsophiahof.nl/agenda/de-impact-van-pattimura

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.