Weekendtips (28/04/2022 – 04/05/2022)

0

Tjendolmiddag: Wortels in de Molukken | 29 april

Afbeelding van Museum Sophiahof

29 april is het weer tijd voor de maandelijkse Tjendolmiddag in Museum Sophiahof. Dit keert wordt het nieuwe stripboek ‘Wortels in de Molukken’ gepresenteerd. Te gast zijn Stijn Schen, tekenaars Els Deckers en Dido Drachman en tal van geportretteerde Molukse vrouwen die in het nieuwe stripboek hun verhaal vertellen, zoals Nel Lekatompessy, Mellie Lumalessil-Metiarij, Quiana Lumalessil en Aca Siwabessy Stoffels.

Daarnaast wordt ook het eerdere beeldverhaal van Francis Parinussa – Lady Soul gepresenteerd door Alies Boenders. 

Voor meer informatie en kaartjes ga naar https://www.museumsophiahof.nl/agenda/tjendolmiddag-wortels-de-molukken

 

Workshop Blinde Vlekken | 30 april

Afbeelding van Museum Sophiahof

 

Indisch Herinneringscentrum organiseert op 30 april een workshop editie in het Engels van Blinde Vlekken voor de derde en vierde generatie jongeren. 

Hoe kijken zij naar het koloniale verleden waar hun ouders en grootouders deel van uitmaakten? Waar liggen de blinde vlekken in hun familiegeschiedenis? Wat wordt er verteld, en wat niet? En hoe komt dat tot uiting in onze huidige samenleving?

Onder begeleiding Esmée Begemann van theatergroep The Okapi Company worden er interactieve gesprekken gehouden, en een toneelstuk opgevoerd dat inzoomt op het Indische Zwijgen. 

Voor meer informatie ga naar

https://www.museumsophiahof.nl/agenda/blinde-vlekken

 

Ombak Maluku: Molukkers ongewild naar Nederland | 1 mei

Afbeelding van Museum Sophiahof

 

Museum Sophiahof presenteert vanaf 1 mei een nieuw regelmatig terugkerend programma op de zondagmiddag, namelijk het ‘Sophiahof College’. 

De eerste sessie wordt ingevuld door erfgoedspecialist Nanneke Wigard, die in zal gaan op thema’s als hoe beleefden de Molukkers hun komst naar Nederland als gevolg van de dekolonisatie van Indonesië en politieke kwesties die toen speelden? Hoe verliep de reis? En waarom zijn deze gebeurtenissen nog steeds actueel?

Voor meer informatie ga naar

https://www.museumsophiahof.nl/agenda/ombak-maluku-molukkers-ongewild-naar-nederland

 

Het Haags Verhaal | 5 mei

Afbeelding van Museum Sophiahof

 

Tijdens bevrijdingsdag organiseren het Haags Verhaal en het Indisch Herinneringscentrum een verhaal bijeenkomst in Museum Sophiahof. Het gesprek zal gaan over de Tweede Wereldoorlog, vrijheid, de geschiedenis en familie.

Aan het woord komen de Liberaal-Joodse Gemeente Beth Jehoeda in Den Haag en de Indische gemeenschap. Hiermee brengen ze een bijzondere band tot uitdrukking: de Tweede Wereldoorlog op twee verschillende continenten.

Marianne van Praag is sinds 2012 rabbijn in de Liberaal-Joodse Gemeente Beth Jehoeda in Den Haag. Op 45-jarige leeftijd ging ze studeren voor rabbijn en werd toen een van de zes vrouwelijke rabbijnen die Nederland telt.

Marit Buur – docent Frans en Engels en schrijfster van haar debuutroman ‘Namens mijn vader’ vertegenwoordigd de Indische gemeenschap. Ze dook in het verleden van haar ouders, voornamelijk haar vader. Het verleden lag in de oude kist, die na zijn dood open ging. Daarmee ging haar Indische achtergrond opleven.

Voor meer informatie ga naar

https://www.museumsophiahof.nl/agenda/het-haags-verhaal-op-bevrijdingsdag

 

Symposium Roots zoeken | Stichting Adoptiepedia | 7 mei 

Afbeelding van Stichting Adoptiepedia

 

Stichting Adoptiepedia organiseert op zaterdag 7 mei een symposium in Breda gericht op ‘roots zoeken’ voor Chinees geadopteerden. 

Tijdens het symposium worden er meerdere onderwerpen behandeld die te maken hebben met het op zoek gaan naar je roots van geadopteerden. Het bevat onder andere praktische adviezen over efficiënt zoeken, mentale ondersteuning voor, tijdens en na het zoeken en ervaringen van mede geadopteerden (die zoeken, hebben gevonden en niet willen zoeken) om een compleet beeld te schetsen van de mogelijke ervaringen hierin. 

Voor meer informatie en kaartjes ga naar

https://adoptiepedia.nl/projecten/symposium/

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.