Ik Azië: Kevin Kwee

“De Peranakan cultuur is vrij onbekend. Mijn initiële doel was een zoektocht naar mijn identiteit, maar inmiddels is het ‘doel’ geëvolueerd: Met deze serie wil ik letterlijk en figuurlijk de mensen in Nederland met ‘Peranakan roots’ een gezicht geven.” – Kevin Kwee

Kevin Kwee is freelance portret fotograaf uit Leiden. Hij onderzoekt het leven als Peranakan Chinees van zichzelf en andere mensen in de groepstentoonstelling van ‘Ik Azië’.

Kevin is begonnen op een relatief ‘late’ leeftijd, namelijk rond zijn dertigste. Op vakantie wilde hij altijd de camera van zijn vader lenen, zo ook tijdens een reis naar China in 2010. Een heel goed gesprek met twee van zijn beste vrienden zorgden ervoor dat hij zijn eerste stappen zette op het pad van fotografie. Snel daarna begon hij een opleiding op de Fotoacademie, waar hij in 2016 is afgestudeerd.

Kevin heeft een eigen fotostudio in Utrecht, maar werkt ook op locaties met natuurlijk licht – wat je terug kan zien in zijn werk voor Peranakan.

Peranakan Chinezen zijn de eerste Chinezen die naar Zuidoost-Azië (Maleisië, Singapore en Indonesië) emigreerden. Vanaf 1900 vertrokken zij vanuit Nederlands-Indië naar Nederland, veelal om hier te studeren.

Peranakan Chinezen staan erom bekend dat zij veelal in de samenleving assimileren. Maar is dat nog steeds zo? En bestaat er zoiets als een collectieve Chinees-Indonesische identiteit elementen?

Verken het werk van Kevin en de volgende artiesten tijdens de ‘Ik Azië’ expo van 6 mei t/m 30 juni 2022 in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam:

  • Hafu2Hafu van fotograaf Tetsuro Miyazaki 
  • Indo World Photo Project – Hoezo Indo? van fotograaf Armando Ello 
  • Guess Who? – de Aziatische editie van multidisciplinair designer en fotografe Rui Jun Luong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.