PAC – Weekend tips #18

0

Daar zijn we weer, met een fresh new batch aan weekend tips! Check ze hier beneden!

Rotterdam Chinese New Year

Afbeelding door Bas Czerwinski

Om het Chinees Nieuwjaar te vieren, zal er in Rotterdam vanaf 1 t/m 13 februari zullen er activiteiten rond Rotterdam Chinese New Year plaatsvinden op diverse locaties verspreid door Rotterdam.

Tijdens deze 2 weken worden er ook zodiac beelden beschilderd door Rotterdamse kunstenaars. Deze worden tentoongesteld in het Timmerhuis en de Markthal. 

Op 7 februari kun je ook de vlaggenparade bewonderen op de Boompjeskade die geopend zal worden met een traditionele leeuwendans. En tot slot zal de RotterTram van 8 t/m 11 februari volledig omgetoverd worden tot Peking Express, waar je kan genieten van een heerlijk 8-gangen diner terwijl je langs alle hotspots van Rotterdam rijdt.

Voor meer informatie ga naar: https://bit.ly/3obo5pm

Twilight of the Idols 

Afbeelding van @chaxartxams/Instagram

Neem een bezoekje aan de nieuwe solotentoonstelling ‘Twilight of the Idols’ van  CHAxART!  De solotentoonstelling is van TOOLS FOR PROGRESS @toolsforprogress, een kunst- en designlaboratorium opgericht door Cédric Van Parys en Lu Liang. Het gaat over meer dan een intellectuele koppeling van het ruimtelijke, het sculpturale en het tastbare, het is ook een zoektocht naar het evenwicht tussen het rationele en het zintuiglijke. Hoe verschillend hun manier van creëren ook is, de kunstenaars werken hand in hand naar een schemerwereld, een scenografie waar de aard van de conceptuele kunst nauw verbonden is met de kunst van de natuur zelf.

Binnen deze tentoonstelling komen meerdere sterrenbeelden naar voren, die verbanden leggen tussen de menselijke en niet-menselijke gebieden, wat zou kunnen leiden tot een minder conservatief begrip van de natuur en een meer afgemeten herziening van de menselijke plaats daarin.

Voor meer informatie ga naar:https://bit.ly/3s34Dwb

Expositie: Court for Intergenerational Climate Crimes

Een super interessant project die je niet wilt missen is de ‘De Court for Intergenerational Climate Crimes’. Het is een samenwerking tussen de Indiase academicus, schrijver, advocaat en activist Radha D’Souza en de Nederlandse kunstenaar Jonas Staal, geproduceerd door Framer Framed. Het project bestaat uit een grootschalige installatie in de vorm van een tribunaal dat intergenerationele klimaatmisdaden vervolgt.

De inauguratie van het tribunaal vond plaats van 28 tot en met 31 oktober, waar Unilever, ING, Airbus en de Nederlandse staat werden aangeklaagd voor Intergenerationele klimaatmisdaden.

Naast aanklagers, getuigen en publiek bestaat het tribunaal uit een ecologie die bevolkt wordt door uitgestorven dieren, planten en fossielen van ammonieten. Ieder van hen wordt, in een verschillende taal, aangeduid als “kameraad.” Deze niet-menselijke voorouders vormen zowel bewijslast voor intergenerationele klimaatmisdaden in het verleden, als dat zij getuigen zijn van de collectieve inspanning van de CICC om bij te dragen aan intergenerationele klimaatrechtvaardigheid in het heden en de toekomst. De expositie is nog (online) te zien tot 13 februari.

Voor meer informatie ga naar: https://bit.ly/3GdkOw3

Hito Steyerl. I Will Survive 

Afbeelding van Hito Steyerl, ‘Liquidity Inc.’, 2014, HD video file, single channel in architectural environment. Courtesy the artist, Andrew Kreps Gallery, New York and Esther Schipper, Berlin. © VG Bild-Kunst, Bonn, 2021. Film still © Hito Steyerl

Stedelijk Museum opent zijn deuren voor kunstenaar, cultuurcriticus, filmmaker, schrijver en professor Hito Steyerl, een van de belangrijkste en invloedrijkste figuren in de hedendaagse kunst. De tentoonstelling presenteert onnoemelijke verhalen, verbindt ongelijksoortige draden die Steyerl meesterlijk ontrafelt, schakelend tussen realiteit en droomwerelden die helaas maar al te echt zijn. Ze opereert op de grens tussen film en beeldende kunst en werkt in genres variërend van documentaire cinema tot innovatieve multimedia-installaties. Haar grondig onderzochte en visueel verbluffende installaties belichten enkele van de meest urgente problemen van onze tijd.

De tentoonstelling ‘Hito Steyerl. I will Survive’, biedt een breed overzicht van haar werk waarin ze vaak allerlei machtsstructuren blootlegt. Hito Steyerl (1966, München; woont en werkt in Berlijn) is een meesterverteller en gebruikt beeld, geluid, essays, performance en architecturale omgevingen om haar verhalen vorm te geven. Haar recente werken ontwikkelen voor elke video een volledige, volledig immersieve installatie. Steyerls Factory of the Sun (2015), die debuteerde toen de kunstenaar Duitsland vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië in 2015, speelt zich af in een sci-fi-matrix bezaaid met strandstoelen. De video Liquidity Inc. (2014) die ingaat op wereldwijde migratie en financiële ongelijkheid, wordt bekeken vanuit een blauwe golfachtige zithoek. 

Voor meer informatie ga naar: https://bit.ly/3KQFGwC

Shochiku 100 – Een eeuw filmklassiekers uit Japan

Afbeelding van eyefilm.nl

Weet je nog niet precies wat je wilt doen dit weekend? Ga dan naar het Eye Filmmuseum waar ze nu de grootmeesters van de Japanse cinema laten zien! Eye Filmmuseum staat stil bij het meer dan honderdjarig bestaan van een van de oudste en grootste filmmaatschappijen van Japan. En lichten Shochiku uit, die de bekende Japanse grootmeesters, Yasujiro Ozu, Masaki Kobayashi, Takeshi Kitano mogelijk hebben gemaakt.

In 2020 vierde Shochiku zijn honderdjarig bestaan. Shochiku werd opgericht in 1895, als producent van kabuki-theater. Vanaf 1920 waagde de directie de sprong naar de filmwereld. In 1921 vestigde de studio meteen de aandacht op zich met de mijlpaal Souls on the Road, waarin regisseur Minoru Morata westers-modernistische avant-gardetechnieken liet samengaan met Japanse esthetiek. Shochiku tekende ook voor de eerste Japanse geluidsfilm, -kleurenfilm en de eerste Japanse Oscarwinnaar, Departures (2009). Ook was Shochiku verantwoordelijk voor ’s werelds langstlopende filmserie, Tora-san (1969-1995). Shochiku is onder meer beroemd om zijn productie van shoshimingeki: huiselijk drama, gericht op een vrouwelijk publiek, met grote sterren.

Om de bijzondere betekenis van Shochiku voor de Japanse film te verhelderen, presenteert Eye een jubileumprogramma met veertien titels uit de Shochiku-stal. Een aantal van de films is niet eerder in Nederland vertoond; de films zijn te zien op 35mm en als digitale restauraties, met live muzikale begeleiding bij de stille films en inleidingen door Japan-kenners.    

Bij het programma brengt Eye ondere andere ook (digitale) restauraties van vier Ozu-klassiekers in de landelijke theaters: The Flavor of Green Tea over Rice (1952), Tokyo Story (1953), Early Spring (1956) en Tokyo Twilight (1957) & The Human Condition-trilogie (1959/1961).

Neem dus gauw een kijkje en geniet van de Japanse klassiekers!

Voor meer informatie ga naar: https://bit.ly/3ogSDpU

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.