Vieren ze Valentijnsdag in Azië?

0

Het is vandaag Valentijnsdag!

Heb jij je ooit afgevraagd hoe de dag van de liefde wordt gevierd aan de andere kant van de wereld? Veel Aziatische landen hebben naast de Westerse Valentijnsdag ook hun traditionele vieringen waarbij zij liefde en waardering uiten voor hun dierbaren. Van moderne aanpassingen tot oude gewoontes, de dagen zijn niet alleen interessant en uniek maar ook inspiratievol. 

Cambodja

Afbeelding van Phi Nom Post

Valentijnsdag is ondanks kritiek van de regering populair onder tieners in Cambodja. Elk jaar geeft het ministerie van Onderwijs een Valentijnsdagwaarschuwing af, om de jongeren eraan te herinneren dat deze feestdag niet een excuus is voor seksuele activiteiten.

 

China 

Afbeelding van China Highlights

Oorspronkelijk wordt in China een ander feest van de liefde gevierd, namelijk het Qixi festival of het feest van de dubbele zevens/nacht van de zevens. Zogenoemd omdat het op de 7e dag van de 7e maand valt van de (Chinese) maankalender, dit is meestal in augustus. 

Het Qixi festival is ontstaan ​​uit een meer dan 2000 jaar oude romantische legende uit de Han-dynastie, die gaat over twee geliefden: de wever en koeherder die van elkaar werden gescheiden en slechts maar één dag per jaar konden herenigen in de hemel. Deze dag is belangrijk voor pasgetrouwden die dan offers brengen aan de geliefden om ervoor te zorgen dat hun eigen huwelijk gelukkig zou zijn. Stellen bezoeken op deze dag de Temple of the Matchmaker en bidden voor geluk en veel liefde in hun (toekomstige) huwelijk. Ook vrijgezellen gaan hiernaartoe.

Vandaag de dag vieren steeds meer jongeren in de moderne steden de Westerse Valentijnsdag op 14 februari. De traditie van mooie cadeaus en romantische diners horen er nu ook bij. Daarnaast zijn er nog meer dagen gewijd aan de liefde volgens de (Chinese) maankalender, namelijk het Lantaarnfestival. Eertijds was het Lantaarnfestival de enige gelegenheid waarbij de avondklok opgeheven werd, zodat mensen lang genoeg buiten konden blijven om de aangestoken lantaarns te bewonderen. Tegelijkertijd was het dus ook een goed moment voor singles om potentiële partners te ontmoeten. 

Een andere belangrijke dag is 20 mei, wegens de uitspraak van ‘5-2-0’ die klinkt als ‘Ik hou van jou’. De perfecte gelegenheid voor stellen om zichzelf te delen op social media met de populaire hashtag #520. Daarenboven is die dag zeer in trek voor bruiloften. 

 

Filipijnen

Afbeelding van Fern N Petals / Dondi Tawatao/Getty Images

Veel Westerse feestdagen en festivals krijgen een unieke twist in de Filipijnen, inclusief Valentijnsdag. Het is zelfs zo’n belangrijke dag daar dat duizenden koppels elk jaar verzamelen op openbare plekken en gezamenlijk hun bruiloft vieren. Gesponsord door de overheid scheelt dit een hoop kosten voor veel stellen. Maar ook getrouwde koppels doen mee, veel stellen vernieuwen hun huwelijksgeloften met een tweede ceremonie.

 

Hong Kong 

Afbeelding van Chinese New Year Blog

Sommige mensen vieren de dag van de liefde op 14 februari, maar de meeste mensen vieren dat volgens de traditionele geschiedenis op de 15e dag na Lunar New Year, ook wel het Lantaarnfestival genoemd. Die avond komen families samen om lantaarns aan te steken, een wandeling door het park te maken en naar de maan te staren. Verder kijken ze naar leeuwendansen, raadseltjes op te lossen en rijstballen eten (汤圆 tāngyuán). 

 

India

Afbeelding van India Times

Eigenlijk is Valentijnsdag relatief nieuw in India. In de jaren ‘90 werden de mensen geïntroduceerd met liefdesbrief wedstrijden op de radio en televisie en sindsdien is de cultuur beïnvloedt ermee. Alhoewel er nog steeds een controverse is rond de feestdagen, cultureel gezien wordt de liefde en het huwelijk gezien als een bezigheid voor het hele gezin, in plaats van alleen het koppel, en er zijn zelfs een aantal rechtse groepen die online en op straat ertegen protesteren. Daarnaast, worden openbare uitingen van genegenheid op veel plekken afgekeurd.

Toch wordt de feestdag steeds populairder. De horeca is stukken drukker die dag, gevuld met mensen die Valentijnsdag vieren. Niet alleen stellen uiten hun liefde voor elkaar, maar ook doen mensen dit voor vrienden en familie. Typische cadeaus als chocolade of snoep, een kaartje, bloemen en knuffels worden uitgewisseld. 

 

Indonesië

Afbeelding van Asia News

Met de grootste moslimbevolking van de wereld zijn ze in Indonesië niet zo’n fan van Valentijnsdag. Er zijn zelfs steden die vieringen verbieden. Maar er zijn dergelijk wel mensen die genieten van aspecten van de feestdag, sinds de chocolade en bloemenverkoop aanzienlijk stijgen die dag. 

 

Japan

Afbeelding van Japan Rail Pass

Niet 1 maar 2 dagen zijn toegewijd aan de liefde in Japan. De eerste dag valt op 14 februari, waarbij vrouwen hun waardering tonen aan de mannen in hun leven door geschenken te geven, dit is meestal in de vorm van chocolade. Voor deze gelegenheid zijn er 2 hoofdsoorten chocolade dat wordt gegeven. Het eerste is Giri choco wat letterlijk ‘verplichte chocolade’ betekend, en bedoeld is voor de platonische mannelijke relaties in hun leven. De andere is Honmei choco oftewel ‘ware gevoelens chocolade’, dit is gereserveerd voor die speciale romantische relatie. Het verschil tussen de traktaties kan gezien worden aan de hand van de prijs, merknaam en verpakking, plus dat veel vrouwen ook Honmei choco zelf met de hand maken om hun oprechte en ware liefde te tonen. In de laatste jaren is er zelfs een derde soort chocolade populair geworden, namelijk Jibun choco oftewel ‘mezelf chocolade’ voor alle singles. 

De rollen worden omgedraaid een maand later op 14 maart. Ook bekend als White Day, op deze dag wordt er verwacht dat mannen die een presentje hebben gekregen, nu de vrouwen trakteren met cadeautjes in de vorm van chocolade en bloemen. White Day is uitgevonden in de jaren ‘70 door een kleine banketbakkerij die mannen toen aanmoedigde om marshmallows te halen voor hun geliefden. De dag heette oorspronkelijk ook Marshmallow Day, maar dit is later veranderd om alle zoete dingen mee te pakken. 

 

Maleisië

Afbeelding van SevenPie

In Maleisië gooien vrouwen sinaasappels in de rivier waar hun telefoonnummer opgeschreven staat. Dit wordt verzameld door de fruitboeren die ze weer doorverkopen.

 

Pakistan

Afbeelding van ProPakistani /AFP PHOTO/Asif HASSAN / Getty Images 

In recente jaren is de populariteit van Valentijnsdag in Pakistan gegroeid, tot ongenoegen van sommige mensen en de overheid. In 2016, riep de toenmalige president aan op zich te onthouden van alle vieringen sinds de feestdag geen verband had met hun cultuur. Daarnaast, zijn er in de afgelopen jaren ook festiviteiten in de hoofdstad verboden en mochten er geen programma’s worden uitgezonden die ook iets met Valentijnsdag te maken hadden. 

 

Taiwan

Afbeelding van Amazing Things

In Taiwan wordt Valentijnsdag gevierd met rozen. En de hoeveelheid rozen die iemand krijgt of weggeeft hebben ook een speciale betekenis. Krijg je 1 roos, dan ben je de enige echte liefde. 99 rozen betekent dat je die persoons eeuwige liefde bent en als je er 100 krijgt, dan wilt diegene met je trouwen. 

 

Thailand

Afbeelding van Thaizer

Valentijnsdag ofwel Wan Valentine wordt uitgebreid gevierd in Thailand. Er wordt volop versierd met bloemen en harten en liefdesliedjes worden rondom gespeeld. Net zoals in Taiwan en in het Westen zijn rozen erg populair. De kleur van de bloemen zijn hierbij erg belangrijk; een rode roos wordt gegeven aan je geliefde, een gele roos is voor een goede vriend(in), een donkerrode roos staat voor dankbaarheid en een witte roos geef je alleen aan een ouder iemand om respect te betuigen. Naast rozen geven bezoeken mensen in bijvoorbeeld Bangkok de Trimurti-schrijn (ook bedekt met rode rozen trouwens) om offers te brengen en te wensen voor liefde en geluk. 

 

Zuid-Korea 

Afbeelding van KobizMedia/ Korea Bizwire

Net zoals in Japan wordt er in Zuid-Korea Valentijnsdag en White Day gevierd. Tijdens Valentijnsdag geven de vrouwen chocolade aan mannen die ze leuk vinden en op White Day de maand erop, trakteren mannen de vrouwen met geschenken waarbij het gebruikelijk is dat de waarde hiervan 2-3 keer zo hoog als wat zij eerder hebben ontvangen. 

Daarnaast is er ook een dag voor singles genaamd Black Day. Deze officiële feestdag is op 14 april, waarbij alleenstaande mensen samenkomen gekleed in sombere kleuren en hun verdriet over geen chocolade te hebben gekregen weg te eten met grote kommen noedels in zwarte bonensaus oftewel jajangmyeon. Sommige restaurants organiseren zelfs die dag jajangmyeon-eetwedstrijden. Tevens hebben de Koreanen nog meer feestdagen ter ere van de liefde, eigenlijk is er de 14e dag van elke maand wel wat te vieren. 

 • 14 januari – Diary Day en Candle Day: waarbij geliefden hun dagboeken uitwisselen voor wensen en jubilea of elkaar gedecoreerde kaarsen geven.
 • 14 februari – Valentijnsdag: de winkels zijn gevuld met doe-het-zelf chocoladepakketten voor de vrouwen.
 • 14 maart – White Day: tijd voor de mannen om de vrouwen te verwennen. 
 • 14 april – Black Day: somber geklede singles eten superveel jajangmyeon en drinken zwarte koffie. 
 • 14 mei – Rose Day en Yellow Day: stelletjes kopen rozen voor elkaar en alleenstaanden dragen gele kleding en eten geel voedsel. 
 • 14 juni – Kiss Day: publiekelijke uitingen van liefde en zeker zoenen wordt niet gedaan op straat door de Koreanen, behalve natuurlijk op deze dag. 
 • 14 juli – Silver Day: Cadeaus die worden gegeven zijn zilver, denk hierbij aan sieraden of muntstukken. 
 • 14 augustus – Green Day: alleenstaanden drinken deze dag soju dat in een groene fles zit. Stellen gaan vaak in de natuur iets doen. 
 • 14 september – Photo Day: tijd voor foto’s met je geliefden. Sommige mensen eindigen de dag met karaoke. 
 • 14 oktober –  Wine Day: of je nou alleen of samen wijn drinkt, vandaag is de dag ervoor. 
 • 14 november – Movie Day: tijd om gezellig een film te kijken, thuis of in de bioscoop. 
 • 14 december – Hug Day en Sock Day: mensen knuffelen elkaar en stellen dragen matchende sokken en/of andere kleding.
Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.