PAC – Weekend tips #17

0

De eerste weekendtips post van 2022! Het heeft een tijdje geduurd door de lockdown, maar we zijn weer terug! Check de tips hier beneden.

CHAXARTXAMS – Likewise

Afbeelding van @chaxartxams/Instagram

Een favoriet van ons: CHAxART presenteert met trots de solotentoonstelling ‘Likewise’ van  kunstenaar, schrijver en sieradenmaker Isabel Wang Pontoppidan. De tentoonstelling omvat twee videowerken, handgemaakte sieraden en kostuums, samen met haar onderzoekspublicatie ‘Fake Chinese’, die het centrale en theoretische lichaam van het werk vormt. De video’s zijn de vernieuwde versie van haar persoonlijke ervaringen en animeren onder meer ingebeelde persona’s. Isabel zelf voelde zich ongemakkelijk in de semiosis van het (niet-)Chinees-Deens zijn, waardoor de kunstenaar besloot zich los te maken van gepredisponeerde patronen door gebruik van nadruk en overdrijving van etnische tekens die in beide werelden een schokkend gevoel van kitsch zouden opwekken.

Voor meer informatie ga naar: https://bit.ly/3tScGyr

International Film Festival Rotterdam

Afbeelding van iffr.com

Het jaarlijkse International Film Festival Rotterdam is weer terug! Dit keer is het hele programma online te bekijken. De allerbeste films en documentaires, grensverleggende onafhankelijke cinema, van over de hele wereld zijn dan te zien.

Een paar leuke films en documentaires gemaakt door Aziatische regisseurs:

Anatomy of Time

Geregisseerd door Jakrawal Nilthamrong: een historische documentatie van een roerige politieke tijd in Thailand dat leed onder een militaire dictatuur, terreurdaden van communistische guerilla’s en bloedige confrontaties tussen de verschillende partijen. Zonder veel dialoog en expliciete uitleg, maar met oog voor zowel verstilde details als de spectaculaire alom aanwezige natuur, meandert Nilthamrong tussen heden en verleden en feiten en fictie. 

Battlecry

Geregisseerd door Yanakaya: Japan gaat gebukt onder een nieuwe drug: Golden Monkey. Dit mysterieuze goedje zorgt niet alleen voor eindeloze energie, maar laat slachtoffers ook in schaduwmonsters veranderen, waarmee ze de perfecte kandidaten vormen om oorlogen mee uit te vechten. In het animatie en sci-fi drama Battlecry hoopt Haya die crisis te stoppen.

Dragon Inn

Het verhaal en de personages in Dragon Inn zijn erg eenvoudig, wat typisch is voor de stijl van de Chinese regisseur King Hu. De actie concentreert zich op het reilen en zeilen in een kleine herberg, met bijzondere aandacht voor de rekwisieten en het decor. Terwijl de film vordert, komen en gaan er gasten en worden de gevechten steeds heviger. De scènes worden nauwgezet uitgevoerd en gevarieerd, zonder ooit in herhalingen te vallen, hoewel alles zich afspeelt in de herberg.

Hit the Road

Geregisseerd door Panah Panahi (zoon van de invloedrijke regisseur Jafar Panahi): Gordel… Spiegels… Handrem… Koppeling… Vader, met een gipsbeen op de achterbank, bromt rij instructies. Zijn hyper energieke zoontje danst en springt de auto rond. Er wordt gekibbeld over de zieke hond in de kofferbak, maar vanuit de passagiersstoel probeert moeder vooral om de stemming luchtig te houden. Zwijgzaam stuurt de oudste zoon dit onstuimige reisgezelschap, waar hij niet helemaal bij lijkt te horen, door weidse Iraanse landschappen.

Korean Ghost Stories – ieodo

Geregisseerd door Choi Sangsik: Korean Ghost Stories was een populaire tv-serie met griezelige en mysterieuze verhalen. Deze aflevering put inspiratie uit een legende die zijn oorsprong vond op het eiland Cheju, waarvan de bewoners beweerden dat een aantal vissers die bij Socora Rock verdwenen nu in Ieodo waren, een rijk geregeerd door vrouwen die geen enkele man lieten vertrekken. Kennelijk was dit in de jaren 70 een legende die veel mensen aansprak.

Modern Korea: The Age of Beasts

Geregisseerd door Jeong Jaeun: “We hebben genderdiscriminatie lang geduld, maar nu gaan we ons openlijk uitspreken”. Klinkt dit bekend? Het komt uit een talkshow van KBS die ergens in de jaren 80/90 is opgenomen, toen de Republiek Korea in een paradoxale situatie verkeerde: enerzijds hadden de economische groei en sociale hervormingen de situatie van vrouwen in principe verandert – maar niet in de praktijk, want witte slavernij tierde welig en verkrachting was een wijd gebagatelliseerde misdaad, terwijl mannen zich grosso modo gedroegen alsof er niets gebeurd was en babbelden over vrouwen als ‘bloemen’ en dergelijke.

The Mole Song: Final 

Geregisseerd door Miike Takashi:  soms lijkt The Mole Song: Final op een gewone actiethriller maar schijn bedriegt, het is een aanhoudende mix van slapstick, mallotige fantasy en poppenanimatie, met Reiji – opnieuw gespeeld door de energieke en vermakelijke Ikuta Toma – altijd in het midden van de tornado die maar blijft razen.

Science Around Us

Geregisseerd door ARIV: na een wild seksfeestje in het appartement dat hij verhuurt op AirBnB, ontvangt Budi een telefoontje van zijn broer in Indonesië. Hun vader is namelijk  opgenomen in het ziekenhuis. In een emotioneel telefoongesprek proberen vader en zoon de afstand te overbruggen. Ondertussen ruimt Budi de flat op. Over een kwartier staan de nieuwe huurders op de stoep.

Urf

Geregisseerd Geetika Narang Abbasi:  dubbelgangers horen net zo bij de liefde voor roem in de Indiase populaire cinema als de supersterren waar ze soms nog op lijken ook. De Juniors, zoals ze worden genoemd, leiden een paradoxaal en uniek bestaan – als je Kishore Bhanushali op straat tegenkomt, lijkt de tijd niet meer te kloppen, hij lijkt exact op icoon uit het gouden tijdperk Dev Anand – in de jaren 60! Het is maar goed dat Bhanushali ook stand-upcomedian is, want de Juniors zijn zowel een eerbetoon aan als een parodie op de echte sterren. De Juniors hebben zelfs hun eigen films, wat vaak satirische bewerkingen zijn van geliefde klassiekers.

Voor het hele programma ga naar: https://bit.ly/3s51bBx

Van Daar & Van Hier

Afbeelding van Moluks Historisch Museum Den Haag, collectie W. Mual.

Ontdek de familiegeschiedenis van de 25 Limburgse millennials en hun grootouders over een verzwegen verleden in deze expositie. 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië en de start van de Dekolonisatieoorlog gingen 25 Limburgse millennials op zoek naar hun Indische of Molukse wortels. Je  kan de expositie online beleven in je eigen huis met kijk- en luistertips, op de site van het Limburgs Museum!

Voor meer informatie ga naar: https://bit.ly/3rKSX1c

Een zee van geluk

Afbeelding van meerdanbabipangang.nl

Stichting Meer Dan Babi Pangang in samenwerking met Beeld en Geluid Den Haag en Verhalenhuis Belvédère: onze allereerste expositie, genaamd EEN ZEE VAN GELUK 福 如東海 – 111 JAAR CHINESE MIGRATIE EN FAMILIEVERHALEN IN NEDERLAND. Al 111 jaar zijn Chinezen vermengd met de Nederlandse samenleving. Ze kwamen van overzee niet alleen vanuit China maar ook vele andere landen. In de expositie staat de nieuwjaarsviering centraal, een van de belangrijkste Chinese festivals van het jaar. Een traditie waarin voorspoed en geluk een hoofdrol spelen en wat al jaren in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam en andere Nederlandse steden wordt gevierd. Met foto’s en andere materialen uit het familiearchief ontstaat een beeld van inspirerende Chinese Nederlanders dat de  clichés ontstijgt. Over identiteit en trots en het belang van beeldvorming, rolmodellen en verhalen.

Voor meer informatie ga naar: https://bit.ly/35sNUuV

 

 

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.