Phew, het is alweer december! Bekijk hieronder wat er doen te valt in deze eerste week 🙂
Dagen van Rijst
Afbeelding via Via Rudoplhi Producties
Vanaf 4 december is de theatervoorstelling ‘Dagen van Rijst’ van Bodil de la Parra in heel Nederland te zien! Bodil is actrice en toneelschrijfster, en dit keer gaat deze theatertournee voorstelling over de flat waarin Bodil met haar Surinaams-Indische familie is opgegroeid en vanwaar ze uitkeek op de Meervaart in Amsterdam.
In deze voorstelling blikt Bodil terug op haar bijzondere jeugd. Ze trekt een lijn naar het heden en vraagt zich af wat er in de huidige tijd van haar wordt verwacht. In het ontrafelen van haar familiegeschiedenis komt ze ook nu weer voor heel wat verrassingen te staan. Vol humor en tragiek wekt zij haar familie tot leven.
Voor meer informatie ga naar: https://bit.ly/3o0dYnS
Meekyoung Shin
Afbeelding door Luuk Smits
Leuk! Het nationale Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden laat het nieuwe werk zien van de Zuid-Koreaanse Meekyoung Shin waarin ze de grenzen opzoekt tussen natuur en kunst. Meekyoung Shin studeerde aan de Seoul National University en London’s Slade School of Art, waar zij zich specialiseerde in beeldhouwkunst. Haar werk was te zien in talloze solotentoonstellingen over de gehele wereld, waaronder in het British Museum en tijdens de Biënnale van Venetië.
Voor haar nieuwe Megalith Series liet ze zich inspireren door de schepping van steen uit klei. Haar nieuwe werk bestaat uit losse objecten en is tot stand gekomen door klei te vormen, buigen, schuren en bakken. Met klei heeft de kunstenaar een universeel bouwsel gemaakt dat de grenzen van het materiaal tot het uiterste test, zowel oud als nieuw is, en zowel Oosters als Westers.
Voor meer informatie ga naar: https://bit.ly/3rhgAQj
WHO WANTS TO LIVE IN A WORLD WITHOUT MAGIC?
Afbeelding van @tja_ling/ Instagram
Neem een bezoekje aan de betoverende tentoonstelling bij het Tent Rotterdam! In deze tentoonstelling tonen de kunstenaars ons daarom uit om de wederzijdse afhankelijkheid met onze omringende materiële leefwereld en het metafysische domein op verschillende magische en zintuiglijke wijze te ervaren. In de tentoonstelling brengen de kunstenaars betoverende wereld beelden tot leven door middel van intieme, poëtische en speculatieve verhalen. Hun werken zijn geworteld in een doorlopend onderzoek naar magie dat elke beperkte definitie van die term overstijgt en zich manifesteert in materiële sporen, uiteenlopende vocabulaires en beeldtalen, en in geluid en muziek.
Hier is onder andere het werk van artiest Tja Ling Hu te zien, met haar schitterende tekeningen die een magisch universum tot leven brengt waarin mensen zijn verenigd met de mystieke waarheden van de natuurlijke wereld. Ook is een project van het elektronische muziek duo Animistic Beliefs (Marvin Lalihatu en Linh Luu) en multimedia kunstenaar Jeisson Drenth te zien. Zij gaan in op kwesties rondom bi-culturaliteit, overgeërfde familietrauma’s en subjectiviteit in het digitale tijd. Daarnaast zijn er nog veel meer kunstenaars te zien, ga langs!
Voor meer informatie ga naar: https://bit.ly/3o1sKdW
(COME TO) LIGHT
Afbeelding van missalicewong.com
Trek je dikke jas aan en geniet buiten van lichtwerken op het NDSM werd! Stichting NDSM-werf presenteert een expositie bestaande uit vier lichtwerken genaamd (Come To) Light. Vier internationale makers belichten met hun werken voor hen belangrijke thema’s of personen, samen verlichten zij NDSM op. Zij geven daarmee antwoord op de vraag: wie of wat mag in publieke ruimtes meer in de spotlight staan?
Kunstenaars Alice Wong en Crys Leung hebben meegeholpen en ontwierpen hun werk ‘Cohesion’ voor de werf, het is een grote reflecterende cirkel die de gefragmenteerde elementen op de NDSM verbindt. Hiermee verwijzen zij naar cirkels als een rituele ruimte.
De reflecterende cirkel staat voor eenheid en voor collectiviteit; we kunnen allemaal samenkomen en meer worden dan de afzonderlijke delen. Omdat de totale cirkel niet vanuit een enkele positie in de ruimte kan worden begrepen, creëert het werk een oneindig aantal perspectieven, afhankelijk van het gezichtspunt. Het proces van interactie vanuit verschillende hoeken, hoogtes en afstanden maakt duidelijk hoe we collectief vormgeven aan een gedeelde werkelijkheid, waarbij geen enkel perspectief boven het andere mag staan. Zichtbaar en onzichtbaar, gezien en ongezien zijn allemaal even waardevol. Daarnaast zijn nog andere mooi lichtwerken te zien, dit mag je dus niet missen!
Voor meer informatie ga naar: https://bit.ly/3E5FplO
Trespassing Dreams
Afbeelding van Museumtijdschrift.nl
“Just like two boats sailing on the sea in the dark while moving in different directions in a flash of a moment can be enlightened by each other’s torch” – Dan Zhu
Verdiep jezelf in een wereld waarin droombeelden de boventoon voeren in het trappenhal van SCHUNCK. Kunstenaars Dan Zhu en Astrid Nobel nemen je mee in hun dromen over trappenhuizen en het verbeelding van het onbewust bestaan. De gemaakte wandschildering werkt als bij een cyclus: er is geen begin en geen eind. De kunstenaars creëerden een wereld waarin de wandvullende schilderingen in kleur naar serene schilderingen in zachte, donkere tinten. Neem een bezoekje!
Voor meer informatie ga naar: https://bit.ly/3o7tcrl
Jingdezhen. 1000 jaar porselein
Afbeelding van prinsenhof-delft.nl
Jingdezhen, voor het eerst staat dé porseleinstad van China, centraal in een tentoonstelling in het Museum Prinsenhof Delft in samenwerking met o.a. het Rijksmuseum en Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Al 1000 jaar wordt in de stad Jingdezhen porselein van de allerhoogste kwaliteit gemaakt: ‘zo dun als papier en zo wit als jade’. Al tien eeuwen wordt er porselein gedraaid, geglazuurd, beschilderd en gebakken zowel voor de keizer als voor een eenvoudige boer.
In deze tentoonstelling zijn foto’s en topstukken te zien door het rijke duizend jaar keramiek geschiedenis heen. Ook kun je genieten van de rijke verzameling objecten uit Nederlandse topcollecties en de eigen collectie, gekozen vanwege hun schoonheid, de vakkundige ambachtelijke uitvoering of vanwege hun historische betekenis.
Voor meer informatie ga naar: https://bit.ly/3pgHAww