14 September 2021 ging PAC voor de Aziatische gemeenschappen in gesprek met Gemeente Amsterdam. Wethouder Rutger Groot-Wassink kon jammer genoeg op het laatste moment niet meer aanschuiven. Gelukkig stonden twee van zijn beleidsmedewerkers Diversiteit en een secretaris klaar om met ons in gesprek te gaan.
In de sessie voorafgaand aan deze meet-up heeft PAC samen met verschillende partners en PAC-leden sessies gehouden om het net op te halen en de belangrijkste punten voor de gemeente te formuleren.
Voor 2022 heeft PAC & partners de volgende aandachtspunten gedefinieerd om bespreekbaar te maken met de gemeente(s).
- Anti-Aziatisch racisme,
- Onderwijs,
- Mental health,
- Ouderenzorg.
Bron: MDRA Jaarverslag 2020, gepubliceerd op 24 april 2021
Explosie aan incidenten
Over anti-Aziatisch racisme presenteerden we de cijfers over 2020, dat zelfs zonder alle meldingen over het Radio 10 coronalied, een explosieve groei liet zien.
Alleen in Regio Amsterdam was al sprake van een exponentiële groei van 8 naar 10 meldingen in 2019, naar in totaal 523 meldingen in 2020. Incidenten varieert van naroepen tot aan fysiek geweld. Ook etnisch profileren bij de Belastingdienst of door de douane is niet ongewoon. Wel verschilt het niveau van in hoeverre een ieder comfortabel is om zich hierover uit te spreken.
Het blijft belangrijk om incidenten te melden om zo beter inzicht te verschaffen over de soort discriminatie voorvallen waarmee de Aziatische communities te maken heeft. Incidenten kun je simpel online (en anoniem) melden. Klik hier.
Illustratie door Chuan Ming-Ong voor de PAC x Asian Raisins campagne ‘Het is maar een grapje’ #iklachniet
Amy Cheung, bestuurslid bij Asian Raisins, vertelde over de verhalen die zij binnen de organisatie hebben ontvangen als meldpunt over anti-Aziatische Racisme. Daarnaast lanceert Asian Raisins volgende maand een bewustwordingscampagne en lesmateriaal voor primair onderwijs en de PABO om het ‘verjaardagslied’ Hanky Panky Shanghai op basisscholen tegen te gaan. Vind je dit ook belangrijk, en wil je helpen? Klik hier!
Start in het Onderwijs
Vanuit de analyse en de gesprekken die PAC leden en Socials Designers Bo Yi Wang en Christa Leihutu kwam sterk naar voren hoe belangrijk naast het verbeteren van het anti-Aziatisch sentiment ook het onderwijs als onderwerp is. Veel betrokkenen in de laatste PAC Talk Sessie maar ook in voorgaande gesprekken benadrukken onderwijs als speerpunt.
Binnen het onderwijs is naast het ‘verjaardagslied’ het probleem van stereotype beeldvorming in boeken en ook het gebrek aan Aziatische migratiegeschiedenis, en beperkte (stereotype) beeldvorming over Azië. De onzichtbaarheid van Aziaten in Nederland begint al in de schoolbanken.
Vanuit de voorbereidingen zijn meerdere ideeën ontstaan die nu worden onderzocht, en mogelijk komend jaar tot projecten leiden. De gesprekken met verschillende belanghebbenden zijn inmiddels gestart. Heb je ideeën of wil je helpen, stuur een e-mailtje naar Sara! Mail naar sara@omrooeppac.nl.
Mental Health
De lockdowns, explosie groei in anti-Aziatisch sentiment, de continu negatieve stroom aan beeldvorming gerelateerd aan Azië/ China. En het gebrek aan kennis, heeft ook zijn tol op de mental health van velen gehad.
Over Mental Health wordt echter weinig tot niet gepraat of is weinig bekend. Journalist Janet Lie schreef voor Brandpunt+ hierover een sterk artikel “Ik dacht dat ik dom was’: ADHD wordt te weinig herkend bij vrouwen van kleur”. En psycholoog Anita Hubner schreef het boek ‘Vertel ik het of vertel ik het niet.’ Zo maakt Anita zware onderwerpen als psychische aandoeningen bespreekbaar. Dat terwijl
Vrijdag 22 oktober zijn jullie om 20.00 van harte welkom om deel te nemen (Live) aan een interactieve, ingenieuze talk- en gameshow ‘It’s All Mental’ bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdok.
Kaartje is gratis (donatie mag altijd), registratie graag via https://bit.ly/PACHealth
Ouderenzorg
Sie Long Cheung, PhD kandidaat verbonden aan onder meer Universiteit Groningen, onderzoekt inmiddels bijna 4 jaar het welzijn van Chinese ouderen in de Nederlandse samenleving. Speciaal voor PAC presenteerde zij deels van haar onderzoek aan Gemeente Amsterdam. In haar onderzoek stuitte Sie Long op verschillende aandachtspunten die tot op heden nog weinig geadresseerd worden, zoals bijvoorbeeld de behoeften van de groeiende aantal ouderen en het gebrek aan zichtbaarheid hiervoor.
Haar key take-aways beslaan:
- Noodzaak voor meer toegankelijke gezondheidszorg en informatie (nu is veel afhankelijke van jongere generaties)
- De geestelijke toestand is meer fragiel en eenzamer voor de Aziatische ouderen
- Chinese ouderen afhankelijk van hun kinderen
- De kinderen voelen zich sterk verantwoordelijk voor het verzorgen van hun ouders.