Spotlight – Wie ben jij als Aziatische vrouw?

0

Fotograaf: Nike Martens

Phuong Ngo is vrouw, moeder en dochter. Geboren in Vietnam, opgegroeid in Nederland. Vrouwenwerk heeft een bijzondere plek in haar hart. Met name transcultureel vrouwenwerk, waar grote verhalen vaak stil gedragen en onbewust doorgegeven worden.
Samen met Thanh Nguyễn organiseert Phuong Ngo (www.tinh.nl) het ‘Een wijze vrouw weet dat ze op de schouders van haar voorouders staat’ programma op 11 september.

Phuong = coach, counselor

Als coach/counselor, trainer en facilitator werkt ze integratief. De laatste jaren is ze zich meer gaan toeleggen op de diepere lagen van zelfleiderschap en zelfrealisatie. Daarbij combineert ze systemisch (trauma) werk met psychologische kennis, zijnsoriëntatie en groepsdynamica. Ze begeleid mens en organisaties in persoonlijke en professionele ontwikkelprocessen. Om ruimte te maken voor eigen wijsheid, nabijheid, helderheid en nieuw perspectief waardoor oorspronkelijkheid wordt hervonden.

Kunt u in het kort vertellen wat uw programma precies inhoudt? 

Samen met Thanh bieden we Aziatische Nederlandse vrouwen een combinatie van systemisch onderzoek, onderzoek naar hun vrouwenlijn, diep contact, een omgeving van gelijkgestemden met spiegelende verhalen, inzicht en verdieping.
We creëren ruimte en bedding voor dit vraagstuk. Een veilige en vrije ruimte om elkaar te ontmoeten en te spiegelen met onze verhalen. Om met en van elkaar te leren, op een achtergrond van systemische, transculturele kennis en integratief lichaamswerk.

Waarom is het belangrijk om hier ruimte voor te creëren?

Ik vind het belangrijk dat vrouwen in contact moeten zijn met hun vrouwelijke bron en de kracht van sisterhood moeten voelen. Het gaat om bekrachtiging voor elkaar.  Het niet weten wie je bent heeft onbewust effect op je gezin, relatie, werk en moederschap, daarom is het is belangrijk om jezelf en je gedrag te leren kennen.
Veel Aziatische vrouwen zijn onbewust of praten niet over hun emoties. Dat heb je echter nodig om te weten wie je bent. Voor vrouwen met een andere etnische achtergrond is het wat complexer en zitten er wat meer dynamieken aan verbonden. Het is heel anders om hun volle potentie te bereiken, ten opzichte van de witte Nederlanders.
Aziaten praten meestal niet over hun emoties of over hun persoonlijke problemen, omdat ze dat niet belangrijk vinden of niet als prioriteit zien. Maar waarom? Waarom weten we dit niet meer? Tegenwoordig is het wel een nieuw thema dat langzaam aan het groeien is. Het verspreidt zich snel nu de jongere generatie de luxe heeft om over persoonlijke problemen te praten.
Thuis bespreek ik deze onderwerpen met mijn kinderen en zie ik dat het duidelijk effect heeft op hun. Vergeleken met vroeger, gaat het nu heel anders dan hoe de vorige Aziatische generatie met hun kinderen omging.

 

Nieuwsgierig of wil je meedoen? Het programma is op 11 september 2021, van 14:00 tot 22:00 uur bij het St.Michielsgestelseweg 22 in Vught. Voor meer informatie of aanmelden, klik hier.

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.