PAC Weekend tips #5

0

Nieuwe week, nieuw weekend dus het is weer tijd voor weekend tips #5! Check ze hier beneden!

Immeasurable – Solo Exhibition of Boey Wang

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding van @chaxartxams/ Instagram 

CHAxARTxAMS organiseert samen met Boey Wang (@studioboey) de tentoonstelling Immeasurable. Een concept, design en fascinerend vraagstuk over ‘wat als de maat’ niet meer de standaard is. 

Wat als de liniaal een andere maat aangeeft of een passer niet meer een cirkel maakt, of elk ander meetinstrument waarop de hedendaagse samenleving gebouwd is?

Boey stelt in zijn werk het proces van ‘meten’ en ’tekenen in vraag, in die zin dat ze een soort transformatieve ervaring onderstrepen van het objectieve/rationele naar het persoonlijke/perceptuele. Vanuit de humanistiek bekijkt, onderzoekt en vertelt Wang een nieuw verhaal, door kaders weg te halen. 

Zijn manier van design, denken, doen, verfrist en is absoluut de moeite waard om te bezoeken. 

Voor meer informatie ga naar @chaxartxams/ Instagram

De ideologie van Noord-Korea

Wil je je kennis over de ideologie in Noord-Korea verbreden? Dan is deze lezing super interessant voor jou! Noord-Korea sloot zijn grenzen op 22 januari 2020 en is nu werelds meest afgesloten samenleving. Maar hoe gaat men hier om met kunst en cultuur? 

In Noord-Korea is kunst en cultuur altijd volgens hun ideologische-esthetische kader, ander kunst is niet toegestaan. Creatieve mensen en kunstenaars moeten zich aan de regels houden van de Koreaanse Arbeiderspartij en het Socialistisch Realisme.

Maar weten we zeker of we de persoonlijke ideeën en persoonlijkheden van de kunstenaars niet kunnen herkennen in hun werken? Of zijn het alleen maar ‘uitvoerders’ van de politieke en ideologische overtuiging van de Koreaanse Arbeiderspartij? 

Deze lezing wordt gehouden in de Bibliotheek Eindhoven met onder andere het verhaal van drs. Marc Roth (organisator van reizen naar Noord-Korea). De samenwerking en beeldtaal tussen de ideologie en individualiteit over Noord-Korea wordt ook ondersteund door afbeeldingen,filmpjes, unieke kunst en meer.

Voor meer informatie en tickets ga naar: https://bit.ly/2WmY2kC

@bibliotheekeindhoven 

Squid Game

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding van ‘Netflix: Squid Game’

Hype alert! De nieuwe Zuid- Koreaanse serie ‘Squid Game’ is sinds kort uitgekomen en is nu al geliefd door miljoenen mensen over de hele wereld. Deze Netflix serie staat al op nummer 1 in Nederland en  staat nog steeds op nummer 1 in Netflix Top Shows Worldwide. Het kreeg een algemene score van 562, waarmee hij Sweet Home versloeg, die eerder tijdens zijn run een piek van 428 punten had behaald. Het slaagde er zelfs in om Money Heist te verslaan, een al lang bestaande populaire Netflix-show. Squid Game is momenteel het best gescoorde K-Drama op Netflix. 

‘Squid Game’ geregisseerd door Hwang Dong-Hyuk, gaat over 456 mensen die uitgenodigd worden om mee te doen met een toernooi. Het is niet een gewone toernooi maar een toernooi waar je maar liefst 45,6 miljard won (40 miljoen dollar) kan winnen. De deelnemers moeten daarvoor kinderspelletjes gaan spelen, maar wat ze niet weten is dat hun leven er vanaf hangt. Wat voor opofferingen gaan de deelnemers moeten brengen om de geldprijs te winnen? 

Door de jaren heen zijn Korean drama’s en Koreaanse films steeds populairder geworden in het westen. Net als ‘Parasite’ van Bong Joon-Ho, die vorig jaar 4 Oscars had gewonnen. Dit laat zien dat de Aziatische filmindustrie steeds opmerkelijker wordt door hun storytelling en de kwaliteit van zijn films.  

Alleen tegen de staat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding van documentaire ‘Alleen tegen de staat’

De problemen met de kinderopvangtoeslag zijn heel groot, dat is inmiddels gebleken. Midden in de coronacrisis, valt het kabinet over de toeslagenaffaire en duizenden ouders werden door de Belastingdienst onterecht aangemerkt als fraudeur. Op 15 januari 2021 heeft het kabinet in het geheel  politieke verantwoordelijkheid genomen en besloten af te treden. 

In de nieuwe documentaire ‘Alleen tegen de staat’ vertellen vijf moeders, die slachtoffer werden van het Toeslagenschandaal, hoe hun leven en dat van hun kinderen werd verwoest door een systeem waaruit iedere menselijkheid was verdwenen.

Ze vertellen van het begin tot het einde hun verhaal. Van leven vóór de affaire, tot het moment dat hun leven compleet verwoest was. In deze documentaire zie je de menselijkheid er in terug en maakt een ontroerend en diep indruk op mensen. De pure en simpele manier waarop de documentaire gefilmd is, laat de verhalen van de slachtoffers nog harder binnenkomen. Het maakt het politieke en juridische verhaal dat tot nu toe in de media getoond werd een stuk menselijker, en daarmee ook een stuk heftiger.

‘Alleen tegen de staat’ is te zien op VPRO 2doc.nl. 

Voor meer informatie ga naar: https://bit.ly/3ihUGqE

China Dreams 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding van museum Hilversum

China. De afgelopen decennia heeft China zich in snelvaart trein ontwikkeld. De rijkdom die men van oudsher vanuit de zijderoute al kende, verspreid zich in rap tempo wereldwijd. In de expositie China Dreams, zien we het hedendaagse China door de ogen van drie verschillende fotografen en documentairemakers. 

Xiaoxiao Xu die meer dan haar halve leven in Nederland woont, vertelt over de impact van de snelle veranderingen voor de mensen die rondom 21.000 km lange Chinese Muur. Een muur die tot de val van de laatste dynastie, het keizerrijk  beschermde tegen buitenlandse invloeden.

Ruben Terlou, zoekt juist de Wereld van de Chinezen op langs de nieuwe zijderoute, het prestigieuze Belt and Road initiative. Een kleine recap van zijn reis en zoektocht vind zijn weg naar Hilversum. Deel van zijn serie is nu te zien als onderdeel van de expositie, en versterken het beeld van hedendaagse Chinezen vanuit zijn perspectief, en de impact die de nieuwe zijderoute hierop heeft.

De Hilversumse Ruben Lundgren woont en werkt al sinds 2007 in Beijing, China. In zijn werk staat de verwondering van nieuwe technologie, nieuwe dromen centraal. Dat terwijl het politieke klimaat draait.

Een bijzondere expo met verschillende inkijkjes over het hedendaagse China vanuit de ogen van deze drie makers. 

Voor meer informatie en tickets ga naar: https://bit.ly/3EZ28Rn

 

Boekentip: De legende van de feniks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding door Ran Debo

Eindelijk is er een mooie culturele prentenboek die in in Nederland ook wordt aangeboden. Kleurrijke en sprookjesachtige illustraties vertellen het verhaal van De legende van de feniks in een eigentijdse hervertelling van een oud Chinees volksverhaal. Dit boek won de illustratorenwedstrijd Key Colours Competition in 2019, een samenwerking van uitgeverij Clavis met twee Chinese uitgeverijen.

Auteur Yang Fan laat de Chinese kunst en cultuur duidelijk naar voren komen. De illustraties in het boek zijn vol met Chinese elementen zoals rode wensballonnen, gewelfde houten daken en grillige berglandschappen, die de sfeer van het verhaal versterken.

De moraal van het verhaal blijft zoals in vele sprookjes; hard werken loont en het is de binnenkant die telt, niet de buitenkant. Daarbinnen komen in dit verhaal de traditionele Chinese dankbaarheid en eerbied goed naar voren.

KINDERBIËNNALE 2021

Wil je iets leuks doen met de kids dit weekend? Dan is De Kinderbiënnale een leuke activiteit! De Kinderbiënnale is een actieve tentoonstelling die je uitdaagt om te reageren op de kunst. Je wandelt letterlijk door een kunstwerk, je bouwt mee of je hebt interactie met een digitale presentatie.

Tijdens deze eerste Nederlandse editie zijn er elf kunstwerken te zien van nationale en regionale kunstenaars, met Groningse kunstenaars in het bijzonder. Er is werk van internationale en Nederlandse kunstenaars.

De Kinderbiënnale komt tot stand in samenwerking met het National Gallery in Singapore, National Gallery Singapore is een toonaangevende instelling voor beeldende kunst die toezicht houdt op ’s werelds grootste openbare collectie moderne kunst uit Singapore en Zuidoost-Azië. De Gallery weerspiegelt het unieke erfgoed en de geografische ligging van Singapore en wil een vooruitstrevend museum zijn dat dialogen creëert tussen de kunst van Singapore, Zuidoost-Azië en de wereld om een ​​creatieve en inclusieve samenleving te bevorderen en te inspireren

 Voor meer informatie ga naar: https://bit.ly/3B6YzX7

 

Wil je ons helpen en heb je nog tips voor ons? Dan kun je deze formulier invullen! De link: https://bit.ly/3F8i9Vk

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.