Nick Iconick over ‘De Ideale Allochtoon’

0

Filmmaker Iconick, creatieve multimedia goeroe die zich uit door middel van fotografie, videografie, design en tekst. Als filmmaker van ‘De Ideale Allochtoon’ en onderdeel van ons programma, hebben we Iconick gesproken over het aandacht geven aan het racisme tegen Aziaten in Nederland.

‘Ik heb de documentaire gemaakt omdat ik de overtuiging had (en heb) dat er wel redelijk wat aandacht aan andere etnische groepen werd besteed die last/hinder ondervonden van racisme, maar niet voor Aziatische gemeenschappen. In tegenstelling tot de stigma’s die veelal heersen omtrent Poolse, Marokkaanse of Surinaamse gemeenschappen (dat ze geen Nederlands willen leren, ‘onze banen stelen’ of crimineel zijn), werden Aziatische mensen (vaak specifiek Chinezen omdat mensen daar vaak als eerst aan denken) afgeschilderd als harde werkers die goed zijn in wiskunde. Ze zijn daarom de ‘ideale allochtoon’, hoewel ze wel te maken moeten hebben met spleetooggebaren, ching-chang-chong-geluiden en Hanky Panky Shanghai verjaardagsliedjes, en uitzonderlijk ook geweld – voornamelijk in corona tijd. Nu is het in Aziatische culturen ook normaal om er geen aandacht te besteden, maar ik wilde vooral deze mensen wél een stem geven.

Een documentaire is een perfect instrument om een maatschappelijk probleem aan de kaak te stellen, en door het volledig in mijn eentje te produceren kon ik ervoor zorgen dat het het best overkwam naar mijn beoordeling.’

De link naar onze trailer voor het #StopAsianHate programma: https://bit.ly/39zAcFc

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.