Floor van Lent en Emma Kemperman over ‘#StopAsianHate’

0

Floor van Lent en Emma Kemperman, makers van ‘#StopAsianHate’, hadden eerst het idee om deze documentaire te maken voor Floor haar minor, maar is nu ook een onderdeel van ons programma. We hebben Floor en Emma gesproken over hun motivaties en het verhaal achter hun werk. 

 

Floor: ‘Samen met Emma heb ik deze documentaire gemaakt als opdracht voor mijn Minor Audiovisual Storytelling. We wilde een korte documentaire maken over een sociaal maatschappelijk thema en of onderwerp. We kenden elkaar nog helemaal niet dus we wisten ook niet wat de gedeelde interesses waren. Verbazingwekkend kwamen we toch snel op een onderwerp en dat kwam door de hashtag #StopAsianHate. Door de toenemende meldingen van racisme tegen Aziaten tijdens de pandemie, wilde weten in hoev erre dat in Nederland aan de orde was.

We kwamen er al snel achter dat in een onderwerp was wat nog weinig daglicht gezien had. We raakte al snel in contact met mensen en hoorde hun verhalen aan. Ik was geschokt en elk gesprek dat we voerde, liet mij realiseren hoe weinig aandacht het Aziatisch racisme in Nederland heeft gekregen over de jaren heen. Het is een onderwerp wat bespreekbaar moet worden gemaakt, want de liedjes als HankiePankie Shanghai kunnen echt niet meer. Die tijd is voorbij en ik wil daar mij steentje aan bijdragen. Ik wist namelijk voor het maken van deze documentaire niet dat dit onderwerp zulke diepe waters had. Door deze documentaire gemaakt te hebben, kan ik mijn kennis over het onderwerp delen. Die kennis wil ik met iedereen delen en zorgen dat we als samenleving Aziatisch racisme geen meer ruimte geven.’

 

 

 

 

 

Emma: ‘Stop asian hate was rond deze tijd een erg besproken onderwerp in de media (vanwege de shooting in Atlanta). Dus ik had zelf al op mezelf gereflecteerd en gerealiseerd dat ik me er meer in wilde verdiepen. Het was een onderwerp waar ik zelf niet heel bewust van had en ik merkte dat dit bij andere ook zo was, daarom besloot ik er een film over te maken. 

Het thema Stop Asian Hate is zo belangrijk omdat racisme jegens Aziatische-Nederlanders zo lang een ongehoord probleem is gebleven. Pas na de verschrikkelijke shooting in Atlanta kwam aandacht voor Stop Asian Hate, terwijl dit al zo lang speelt. De maatschappij moet bewust worden van dit probleem en dat hoop ik met deze film te bereiken.’

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.