HappyInHolland_main_Benning-Gladkova

Happy in Holland

Wegens succes ging Happy in Holland van januari t/m april 2024 in reprise! De liefdevolle botsing tussen een moeder en dochter op de brokstukken van een Chinees-Indisch restaurant.

Voor Chinees-Indisch restaurant Hong Kong is het doek gevallen. Het tijdperk is over. Weg is het eerste Hollandse uit eten, de eerste afhaal. Nooit meer babi pangang, foe yong hai of tjap tjoy op zondagavond. Maar wat is er gebeurd met de eeuwig glimlachende, zwijgende vrouw die je witte bakjes meegaf vanachter de toonbank? En met haar lieve dochtertje, dat er altijd vrolijk kroepoek stond in te pakken?

In Happy in Holland doorbreekt de volwassen dochter Happy het stilzwijgen. Wie is haar moeder eigenlijk? Wat wilde ze van het leven? Wie zou haar ideale dochter zijn geweest? Wat volgt is een aaneenschakeling van luchtige botsingen tussen moeder en dochter, waarin we alles te horen krijgen, maar het meeste onuitgesproken blijft.

Na 100 jaar werken, is er eindelijk ruimte om te praten. Tijd om het Chinees-Indische restaurant een eervolle plek in de Nederlandse geschiedenis te geven.

Interview met Sun Li en Tjyying Liu

Sun Li schreef o.a. De Zoetzure Smaak van Dromen en is hoofdauteur van Bedtijdverhalen voor Rebelse meisjes – 100 bijzondere Nederlandse vrouwen. Tjyying Liu is theatermaker, schrijver en performer. Naast theaterproducties werkte hij ook aan korte films, waaronder de voor een Gouden Kalf genomineerde korte film Zucht.

Toen Sun Li en Tjyying hieraan begonnen, beseften ze dat dit het eerste theaterstuk dat door Chinese Nederlanders die hier zijn opgegroeid, is geschreven, geregisseerd èn gespeeld. Wat vertel je dan?

Happy in Holland nagesprek(1)
Happy in Holland nagesprek(2)

Over de makers

Regisseur Char Li Chung en schrijvers Sun Li en Tjyying Liu zijn restaurantkinderen van het eerste uur. Op de brokstukken van het Chinees-Indische restaurant gaan ze in deze ontwapenende voorstelling samen op zoek naar de wortels van hun bestaan. Hoe koester je het verleden, als je er eigenlijk alleen maar heel hard van wil wegrennen? Een liefdevol vaarwel, zoals alleen zij dat kunnen.

Spel: Charlotte Ha, Mei Ling Wan-Im
Regie: Char Li Chung
Tekst: Sun Li & Tjyying Liu
Campagnebeeld: Benning & Gladkova
Happy in Holland is een voorstelling van Via Rudolphi Producties, Theater Bellevue & ROSE Stories, met dank aan Ingejan Ligthart Schenk.

Foto’s door Bas de Brouwer

Happy in Holland door de ogen van Hui-Hui

Op 22 januari 2023 ging Happy in Holland in première in Theater Bellevue. Het allereerste theaterstuk vanuit een Chinees-Nederlands perspectief. Hui-Hui Pan, opgegroeid in een Chinees-Indisch restaurant, was er bij. Nog nooit eerder kwam voor haar een verhaal zo dichtbij.