The Brothers Sun in Nederland!

Aziatische representatie on & off screen. Sinds het succes van een all Asian Cast & Crew bij Crazy Rich Asians (2018) laten films als The Farewell (2019), Minari (2020), Everywhere Everything All At Once (2022) en Past Lives (2023),  zien dat er heel veel Aziatische Amerikaanse verhalen te vertellen zijn. Het succes van onder meer series als Beef (2023) bekroond met Emmy’s, Critics’ Choice Awards en Golden Globes, onderstreept dat. The Brothers Sun (2024) is een van de nieuwste series op Netflix die heel gedurfd met jong talent aan de slag gaat. Acteurs Sam Song Li, Justin Chien en Highdee Kuan spelen tegenover Oscarwinnaar en Hollywoodlegende Michelle Yeoh. Yeoh die als Eileen Sun een schitterende en pakkende manier – een nieuwe definitie geeft aan de matriarch. En ja, in elk interview wordt de vraag standaard gesteld: ‘Hoe is het om tegenover Yeoh te spelen?’. 

In Amsterdam blijken de acteurs vol energie te zitten. Highdee, die jaren in Nederland heeft gewoond, ontdekt met de mannen Amsterdam fietsend. En ja – ook Nederlandse woorden worden aan de mannen geleerd. Zoals ‘achterbaks’, want zo is het karakter van Alexis in de serie. Highdee zelf blijkt accentloos en goed Nederlands te beheersen.

Achter de schermen vertelt ze aan ons, hoe onbegrijpelijk het voor haar is dat Christophers Nolan kaskraker ‘Oppenheimer’ die paar zinnen Nederlands in de film onverstaanbaar uitspreekt. Zeker omdat de Oscar-genomineerde cameraman Hoyte van Hoytema zelf Nederlands is.

On stage en in gesprek met Rudi en Hui-Hui is de chemie tussen de acteurs voelbaar en aanstekelijk. Afwisselend antwoorden Sam, Justin en Highdee vol enthousiasme. Met name Sam blijkt een comedien an sich te zijn. Waar Justin met de grootste ernst en bewonderenswaardige toewijding over het acteervak praat, is Sam de luchtige grappenmaker.

Justin is in een voornamelijk Aziatische omgeving (Hongkong en Taipei) opgegroeid. Sam is op jonge leeftijd van Guangzhou naar Los Angelos verhuisd en Highdee woonde van haar derde tot en met haar zestiende in Waddinxveen. Highdee blijkt ook de meeste raakvlakken te hebben met ons publiek. Een publiek bestaande uit Nederlandse acteurs, producers, schrijvers, regisseurs en makers allen met Aziatische roots. Blootstelling aan diverse levels van representatie lijkt van grote invloed op hoe men bijvoorbeeld naar het acteervak kijkt.. En dat maakt dit gesprek zo inspirerend.

Waar de een alles geeft en een geweldig goed verhaal wil neerzetten, is het voor de ander ook van belang om niet meer als de ander gezien te worden. Highdee zegt letterlijk: “For me the narrative now is about representation. About being seen. But what I would like to do eventually, is to shift it, from being seen to being understood.  To being celebrated. To being valued. To have a shorthand where we don’t have to explain our otherness to people”.

De avond gaat van de serie en wie de acteurs hier zijn over naar een intiem, open en kwetsbaar gesprek over makerschap, doorzettingsvermogen, vakmanschap en mentale gezondheid.

De komende periode delen we via onze kanalen delen van het verhaal. En lanceren we een nieuwe podcast “Pan Asian Table Talk” waar Marijke Phoa in gesprek gaat met Justin, Sam en Highdee… Stay tuned!

Heb je The Brothers Sun nog niet gezien? Ga deze kijken op Netflix! Wij zijn benieuwd wat jij ervan vindt? En wil je dat er een nieuw seizoen komt? Meer kijkers is meer kans!

Fotografie: Ouxu Cheng / Netflix

Choose your Reaction!