Blik terug op de Queer Day Talk tijdens het Nederlands Filmfestival

Op 25 september organiseerde Pan Asian Collective in samenwerking met Queer Filmfestival Utrecht en het Nederlands Filmfestival een avond over queer Asian representation. Filmmakers Jonnah Bron, Claire Zhou en Thuy Nguyen gingen met elkaar in gesprek over hoe de Aziatische gemeenschap verkeerd- en onder gerepresenteerd wordt, en op welke manier zij hier tegengeluid aan geven. Moderator Zoë Horsten blikt terug op deze inspirerende avond.

Zoë: “De paneltalk over queer Asian representation ervaarde ik als een prachtige avond waarbij Claire Zhou, Jonnah Bron en Thuy Nguyen hun ervaringen deelden als queer filmmakers met Aziatische Roots. Hoe mooi is het dat we zo’n avond kunnen organiseren in samenwerking met het NFF en Queer Filmfestival Utrecht? We hebben het gehad over het gemeenschappelijke gebrek aan representatie op beeld die wij allemaal ervaren hebben in onze jeugd, en de drive om daar verandering in te brengen. Dat die drive soms uit een gemis ontstaat, soms uit urgentie en soms beiden. Hoe we het doen voor onze jongeren zelf maar ook voor de jeugd die momenteel tegen dezelfde dingen aanloopt. We hebben het met elkaar gehad over onze persoonlijke eerste ervaringen met representatie en het gevoel van herkenning dat ontstaat wanneer je jezelf op beeld terugziet. Het laat weer zien hoe belangrijk het is om jezelf ergens in te kunnen herkennen en de noodzaak om meer diversiteit aan verhalen terug te kunnen zien op het doek.”

Filmmaker Claire Zhou maakte ‘Het Optreden’ over een Chinese koorzangeres voor wie het steeds moeilijker wordt om haar transdochter voor de Chinese christelijke gemeenschap in Nederland te verbergen. “Ik vond het mooi hoe Claire haar inspiratie deelde voor de film waarin ze laat zien hoe haar moeder ook een eigen coming out ervaart bij haar Chinees christelijke gemeenschap”, vertelt Zoë. “Jonnah deelde juist hoe zij met het maken van ‘Need’ de queercommunity viert, maar ook nieuwe doelgroepen wilt bereiken die zich buiten de queer community bevinden, omdat voor hen dit perspectief op seks en verlangen wellicht nieuw is.” In ‘Need’ volgen we Aida, die via een ruimte met verschillende kamers en verschillende mensen van alles ontdekt over haar verlangens. Tenslotte stond ‘Stiletto’ van Thuy Nguyen centraal waarin de non-binaire Kiên de elegante, maar terughoudende Viv ontmoet. “Thuy sprak heel inspirerend over de behoefte om verandering te brengen in de representatie van Aziatische non-binaire personen op beeld. Hen sprak over het belang van het verzamelen van de juiste personen, zodat je als beginnende filmmaker, ondanks een laag budget, misschien ook kan starten met films maken.”

Zoë: “Het publiek deed enthousiast mee en stelde actief vragen tijdens de talk. Het was mooi om te zien hoeveel interesse er is in deze onderwerpen. Het liet zien dat er behoefte is aan perspectieven zoals die van Claire, Jonnah en Thuy. Ik kijk dan ook erg uit naar het werk dat nog gaat komen van hen, maar ook van andere queer Asian filmmakers!”

Foto’s door Lars Lensink

Tags:
Choose your Reaction!