Aziatisch talent tijdens de Dutch Design Week 2023

Van 21 t/m 29 oktober verandert designstad Eindhoven in een internationale hub bomvol vernieuwende visies en hoognodige veranderingen voor een betere toekomst. PAC zet op een rijtje welke exposities jij absoluut niet mag missen.

Marcos Kueh

 

Winnaar van Dutch Design Award in de categorie ‘Young Designer’ Marcos Kueh ziet zijn kunst als de tegenhanger van de traditie uit Borneo waarbij mensen hun mythen en verhalen op textiel verbeelden. Marcos’ werk gaat over postkolonialisme en onderzoekt welke verhalen we willen bewaren. Hij gebruikt technieken uit verschillende Zuidoost-Aziatische landen en combineert daarbij grondige kennis van elke machine waarmee hij samenwerkt met zijn ervaring met allerlei soorten weefgetouwen, en tekent en ontwikkelt zijn eigen textielwerken. Marcos maakt op die manier onzichtbare goden, geesten en ideeën zichtbaar, zodat we over hun relevantie nadenken. De vraag die hij zijn publiek stelt: Zie je alleen maar mooi textiel? Of luister je echt?

 

 

 

 

Kuang-Yi Ku x Henry de Vries

 

Naast een nominatie voor de InnovAsian Award tijdens de Pan Asian Awards eerder dit jaar, sleept Kuang-Yi Ku nog een nominatie in de wacht, dit keer voor de Dutch Design Award in de categorie ‘Design Research’. Samen met medisch professor Henry de Vries daagt Kuang-Yi de westerse, witte en heteronormatieve dominantie in anatomisch onderwijs uit. Deze normen veroorzaken discriminatie en daarmee ook ernstige problemen bij (toegang tot) klinische behandelingen. Het werk ‘Atlas of Queer Anatomy’ is een ironische reflectie op het nog steeds veelgebruikte handboek ‘Atlas of Human Anatomy’ uit 1957.

 

 

 

 

Dae Uk Kim

 

Ontwerper Dae Uk Kim is dit jaar genomineerd voor de Dutch Design Awards in de categorie ‘Young Designer’ voor zijn MUTANT-serie. Dae gebruikt objecten als alter ego’s om zijn dromen en verlangens uit de drukken, uit te leggen en te vervullen. Verlangens die hij heeft moeten onderdrukken en verstoppen terwijl hij opgroeide in Korea. Met functionele beelden zoals een kroonluchter, spiegel en kruk, zet Dae zijn schaamte om in trots.

 

 

 

 

 

Kuangyi Xing

 

Kuangyi Xing is een industrieel ontwerper, met een focus op spel met een open einde, sociale inclusie, en het fysiek maken van data. Door speelsheid en interactie daagt hun ontwerpen vaak vooroordelen en stereotypen uit, laten ze verschillende mogelijkheden zien, en openen ze ruimte voor nuances. Voordat zij ontwerper werd, werkte Kuangyi als softwareontwikkelaar. Hun achtergrond stelt hen in staat technologie en design samen te voegen en interactieve gebruikerservaringen te creëren.

 

 

 

 

 

Broccopork, Mushchicken and Peaf

 

Dit project van Leyu Li onderzoekt hoe mensen in de toekomst zullen reageren op gekweekte vleesproducten door een reeks fictieve gekweekte vleesproducten te introduceren via TikTok. De ontworpen TikTok-video’s kijken naar welke debatten, dialogen en publieke discours en context er zullen plaatsvinden en ontstaan. Leyu is een multidisciplinaire speculatieve voedselontwerper en strateeg, gevestigd in Londen. Met een focus op toekomstig eten, overschrijdt haar onderzoek de grenzen tussen design, sociologie en gastronomie.

 

 

 

 

 

Naast bovenstaande kunstenaars en ontwerpers is er meer Aziatisch talent te bewonderen tijdens de Dutch Design Week 2023. Hebben wij exposities of evenementen gemist die je graag wilt delen? Laat het ons weten via info@pac.tv of stuur ons een DM via de socials!

Choose your Reaction!