15 augustus 2023: Indië-herdenking

Jaarlijks staan we op 15 augustus stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië en worden álle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De geschiedenis kent vele kanten, ook voor en na de dag van 15 augustus 1945. Rondom de herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag wordt er in de stad vele activiteiten georganiseerd. Wil jij deze dag ook stilstaan bij de Indonesische onafhankelijkheid? PAC heeft een aantal evenementen voor je uitgelicht.

Dialoog: wat herdenkt u? | 15 augustus – 11.30 tot 15.30 | Grote Kerk Den Haag

Grote Kerk – Huis voor de Stad opent haar deuren om in dialoog te gaan rondom het thema: Wat herdenkt u? Voorafgaand aan deze dialoog spreekt theatermaker, ondernemer, systeembegeleider en coach Edward Tuheteru.

 

 

 

 

 

 

Lezing Frank Vermeulen ‘De laatste ooggetuigen’ | 15 augustus – 13.00 tot 13.45 | Koninklijke Schouwburg Den Haag

Museum Sophiahof toont dit jaar indringende portretten van ‘de laatste ooggetuigen’ uit voormalig Nederlands-Indië, in de tuin van het museum. Fotograaf Frank Ruiter legde de portretten vast van mensen die nog weten hoe het land rook en voelde. Maar die ook de Japanse bezetting en de Bersiap ondergingen. En de koele ontvangst in Nederland. Journalist en schrijver Frank Vermeulen tekende hun getuigenissen op, die nu gebundeld zijn in de publicatie ‘Over Indië. Herinneringen aan Indonesië in de koloniale tijd’.

 

 

 

 

 

Interactieve lezing DNA en familiegeschiedenis | 15 augustus – 14.00 | Koninklijke Schouwburg Den Haag

Tijdens de lezing door de Indische Genealogische Vereniging leer je hoe je via DNA-onderzoek je familiegeschiedenis kunt herleiden. Ons DNA is een code die voor ieder mens uniek is. Het onderscheidt ons van elkaar. Tegelijkertijd lijken de codes van familieleden erg op elkaar, en hoe verder weg de familierelatie, hoe minder overeenkomst er is.

DNA is ook drager van invloeden van buitenaf, en die invloeden kunnen via het DNA worden doorgegeven van moeder op kind. Hoe groot is die rol en hoeveel generaties kan een trauma via het DNA doorwerken? Maarten Fornerod, genetisch onderzoeker verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum en expert op het gebied van Indische familiegeschiedenis geeft uitleg over deze drie dimensies in ons DNA.

 

 

 

 

Indische generatietafel | 15 augustus – 15.00 tot 17.00 | Leonardo Hotel Den Haag

Het doel van de Indische Generatietafel, georganiseerd door Jong 1508, is om verschillende generaties, variërend van jong tot oud met elkaar in gesprek te laten gaan. De gesprekken kunnen gaan over serieuze onderwerpen zoals onverwerkt trauma als gevolg van de Japanse bezetting, de repatriëring en het Indisch zwijgen, afgewisseld met luchtiger onderwerpen zoals het uitwisselen van familierecepten en bijzondere familietradities.

Met de Indische generatietafel wordt er meer verbinding gecreëerd binnen de Indische gemeenschap. Dus neem plaats aan een van onze gesprekstafels, waaraan verschillende generaties onder begeleiding van een moderator met elkaar in gesprek gaan. De eerste generatie krijgt de gelegenheid haar verhaal te vertellen. Voor de tweede generatie kunnen de gesprekken momenten van herkenning zijn en voor de derde en vierde generatie een wegwijzer bij hun zoektocht naar hun familiegeschiedenis.

 

 

 

 

Archipelago | 15 augustus – 16.00 | Koninklijke Schouwburg Den Haag

‘Archipelago’ is een muzikale trip door het Indische verleden van Ayah, de stilzwijgende vader die in een hoek van de kamer zit. Zijn dochter Mira en kleinzoon Milan zoeken samen naar woorden om dichter bij hun familieverleden te komen. Als twintiger werkte Ayah mee aan de Birma spoorlijn, dat weten ze, maar wat er allemaal nog meer in hem voortleeft, is ze een raadsel. Tot hij zijn instrumenten pakt, tot hij muziek begint te maken en de herinneringen aan Ayah’s moeder en leven op Java tot leven komen.

De voorstelling is een ode aan de verbinding tussen verschillende generaties Indische Nederlanders die op zoek durven naar het verleden van hun voorouders. Op 15 augustus wordt deze nieuwe tekst eenmalig in een muzikale vorm door Esther Scheldwacht en haar zoons Billy en Moos de Walle gelezen. Ook zullen jongeren van Tracing Your Roots een voordracht verzorgen.

Choose your Reaction!