PAC tipt 9 podcasts om je de zomer door te helpen

Tegenwoordig bestaat over bijna ieder onderwerp wel een podcast. Om je een beetje op weg te helpen heeft PAC speciaal voor de zomermaanden een selectie gemaakt waarvan wij vinden dat deze absoluut niet mogen ontbreken in je afspeellijst. Check het hieronder!

The Flush

Fotografen Naomi He-Ji en Jowi Len kwamen erachter dat veel mensen van Aziatische afkomst last kunnen hebben van een allergische reactie na de consumptie van alcohol. Het meest voorkomende symptoom is een rode gloed (‘flush’) die vooral zichtbaar wordt in het gezicht. Het viel Naomi en Jowi ook op hoe weinig kennis en visuele representatie erover te vinden was, terwijl het gaat om een reactie waar miljoenen mensen last van ondervinden. In de podcast doen zij samen met verschillende gasten hun verhaal over hun relatie met alcohol, de ‘flush’ en hoe ze dat ervaren binnen de Aziatische en Westerse cultuur.

 

 

 

 

Nee, Man! De podcast over man zijn

In ‘Nee, Man!’ praten Jules de Keiser, Daniël van de Poppe en Rocher Koendjbiharie over mannelijkheid en meer. Onderwerpen als masculiniteit in films, internationale vrouwendag en racisme worden aangekaart. Zo wordt er in de aflevering over genderexpressie gesproken over hoe het verstoren van de gendernorm een privilege is, terwijl transpersonen van kleur zich al decennialang afzetten tegen het binaire gender construct. Met diverse gasten zoals Devika Partiman, Manoj Kamps, Sylvana Simons en Tim Hofman worden complexe en soms zware onderwerpen op een speelse manier onderzocht.

 

 

 

 

Pakhuis de Zwijger Podcast #181: Hui-Hui Pan

In deze podcast gaat Annick van Rinsum in gesprek met Hui-Hui Pan, de oprichter van Pan Asian Collective (PAC). Ze spreken over de verscheidenheid aan identiteiten binnen de Pan-Aziatische gemeenschap die lang onzichtbaar zijn gebleven in het culturele- en medialandschap. Ook komen de Pan Asian Awards en verschillende Aziatisch-Nederlandse verhalen voorbij.

 

 

 

 

 

Personal Change Lab: De Q Show

In ‘De Q Show’ van Personal Change Lab bespreken Lesley Posthuma en Rachael Karamat onderwerpen die te maken hebben met queer mental health. Hoe je omgaat met dagelijkse struggles, meningen, vooroordelen – maar ook de successen, voor jezelf durven staan en je keuzes te maken. Zo komen er relaties, cultuur en acceptatie aan bod die met bekende queer gasten worden aangekaart. In de eerste aflevering is Michael Essed, o.a. community manager bij Rotterdam Pride, te gast en ontstaat er een gesprek over hoe zij tegen relaties aankijken.

 

 

 

 

 

Als geschiedenis in je opstaat

Projectleider bij het Rijksmuseum Iris van Santen wordt tijdens het werken aan de tentoonstelling over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd overvallen door een verdriet dat ze niet begrijpt wanneer haar eigen familiegeschiedenis plotseling in beeld komt. Dit verdriet nestelt zich in haar buik en veroorzaakt dezelfde rugpijn als die waar haar Nederlands-Molukse vader al jaren last van heeft. Samen met haar vriendin Marjolijn van Heemstra volgt Iris het spoor van haar lichamelijke klachten naar een oude pijn van generaties terug.

 

 

 

 

 

Dipsaus

‘Dipsaus’ is de podcast voor en door vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid. Anousha Nzume, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi zijn maatschappijkritisch, cultureel geïnteresseerd, politiek betrokken en behandelen verschillende thema’s met een flinke schep humor, originaliteit en diepgewortelde eigenwijsheid.

 

 

 

 

 

SPECTRUM

Host Riyaz van Wegberg bespreekt in ‘SPECTRUM’ de lessen die de queer gemeenschap te bieden heeft en gaat op zoek naar de verhalen erachter. Aan de hand van persoonlijke ontmoetingen en diepgaande gesprekken brengt hij in deze podcast interessante onderwerpen aan het voetlicht. De maatschappij, de levens van queer mensen, de systemen waar zij vraagtekens bij zetten en soms letterlijk henzelf.

 

 

 

 

 

Song Exploder

‘Song Exploder’ is een podcast waarin muzikanten hun liedjes ontleden en vertellen hoe deze tot stand zijn gekomen. Elke aflevering staat in het teken van één artiest die een lied van zichzelf bespreekt, waarbij hij de geluiden en ideeën uiteenzet die tijdens het schrijven en opnemen zijn gebruikt. De host is Hrishikesh Hirway, bekend van ‘Home Cooking’ en ‘The West Wing Weekly’.

 

 

 

 

 

Oorlog in het Paradijs: de Strijd om Bali

Bij Bali denken de meeste mensen aan paradijselijke stranden, uitgestrekte rijstterassen en de mooiste tempels, maar in 1946 vond hier een bloederige strijd plaats tussen het Nederlandse leger en Indonesische onafhankelijkheidsstrijders. In ‘Oorlog in het Paradijs’ nemen podcastmaker Arco Gnocchi en historica Anne-Lot Hoek je mee naar deze strijd aan de hand van twee Nederlandse en twee Indonesische personages.

Choose your Reaction!