In de race voor de eerste Pan Asian Awards: finalisten bekend

Op 26 mei reikt PAC de eerste Pan Asian Awards uit in Capital C in Amsterdam. De Pan Asian Awards zijn in het leven geroepen om herkenning en erkenning te geven voor de grote verscheidenheid aan Aziatisch-Nederlands talent in de samenleving. De prominente jury, bestaande uit parlementariër Mei Li Vos, wereldkampioen schaatser Kai Verbij en digitaal strateeg en tech columnist Ilyaz Nasrullah, boog zich over een lijst van dertig genomineerde uitblinkers in verschillende sectoren, verdeeld over drie categorieën: de PAN ASIAN Award, de INNOVASIAN en de RISING STAR. Negen finalisten zijn uit de bus gekomen.


Aziatisch-Nederlands talent in bloei: diversiteit en rolmodellen

“Nederlanders met een Aziatische achtergrond komen vaak eenzijdig in beeld, terwijl de werkelijkheid veel diverser is. Wanneer schuift er bijvoorbeeld een expert van Aziatisch-Nederlands komaf bij een talkshow aan tafel? Nauwelijks: ‘ze zijn er niet’ wordt vaak gezegd. Dat is jammer, want er zijn juist heel veel Aziatisch-Nederlandse professionals die vanuit hun kennis en kunde een verrijkend perspectief bieden. Zoals onze finalisten en genomineerden, die ook anderen kunnen inspireren hun dromen te ontdekken en tot bloei te komen.” – Hui-Hui Pan, oprichter van Pan Asian Collective.

Categorie DE PAN ASIAN AWARD: voor de dromenjagers die met lef en doorzettingsvermogen tot volle bloei zijn gekomen, een indrukwekkend track-record hebben neergezet en verregaande impact realiseren in hun speelveld. Deze award benadrukt de hoeveelheid kennis en ervaring binnen de Aziatisch- Nederlandse communities.

Anne-Mei The is hoogleraar langdurige zorg en dementie. Zij is de grondlegger van de sociale benadering dementie en oprichter van Tao of Care. Mensen met dementie worstelen niet alleen met hun ziekte, maar ook met vooroordelen en eenzijdige beeldvorming. Zij wil de afstand verkleinen, het sociale isolement doorbreken en de mens meer centraal stellen.
Joey Roukens behoort tot de grootste Nederlandse componisten van zijn generatie. Zijn composities, variërend van orkestmuziek tot ballet, worden wereldwijd gespeeld door prestigieuze ensembles en musici. Zijn stijl is direct, gelaagd en eclectisch: een weerspiegeling van de moderne tijd waarin uiteenlopende genres als pop, minimal, filmmuziek, klassiek natuurlijk samenvloeien.
Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) is kunstenaar. Haar oeuvre omvat een rijkdom aan media, waaronder film, tekst, immersieve installaties, performances en schilderkunst. In haar beeldende werk onderzoekt zij thema’s als Eurocentrisme, dekolonialisering en sjamanisme. Ze won de Theodora Niemeijer Prijs 2023. Haar werk tref je wereldwijd aan, zoals op de Berlijn en Busan Biënnale.

Categorie INNOVASIAN: voor de pioniers die bijdragen aan een duurzamere wereld door middel van vernieuwing in hun werkveld. Met deze award werpen we een blik op de toekomst en vieren we de successen van degenen die op een innovatieve, duurzame manier impact creëren.

Dan Jing Wu is biomedisch ingenieur, gepromoveerd aan de TU Eindhoven en ontwikkelt als CEO van VivArt-X een alternatief voor borstimplantaten. Ook is zij ambassadeur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en De Balie STUDIO om wetenschap op de kaart te zetten. Daarnaast is zij fashion designer en heeft een eigen tassenmerk, NOYA NOIR.
Mao Lin Liao is 3D-artist en digital human expert. Met REBLIKA levert hij wereldwijd avatars en hyperrealistische ‘digital humans’ aan bedrijven in fashion, film en technologie. In 2022 richtte hij Reblium op dat zich focust op de Metaverse/NFT. Digital humans zijn divers in te zetten, zoals bij zijn eerdere werk voor de Terre des Hommes Sweetie-campagne tegen seksuele kinderuitbuiting, die twaalf Gouden Leeuwen en de Grand Prix Award for Good won op het Cannes Lions festival.
Everlyn Liu gaat als eco-entrepreneur de strijd aan tegen wegwerpplastic. Tijdens haar duiktrips schrikt ze keer op keer van alle troep in de oceaan. In 2017 richtte zij Straw by Straw op, dat biologisch afbreekbare rietjes maakt als milieuvriendelijk alternatief. Rietjes van graan of rietstengels die zelfs de natuur voeden als die in de bodem terechtkomen. Je treft ze aan bij groothandels, in horeca en op festivals in Europa.

Categorie RISING STAR: voor de opkomende talenten die hun eigen weg inslaan en potentie hebben om nog veel verder te groeien en impact te creëren.

Marsha Goei is tech entrepreneur. Ze is de medeoprichter en Head of Product van dating-app Breeze, die offline ontmoetingen in het online dating landschap bevordert. Met 65.000+ Breezes dates waaruit al meerdere huwelijken en baby’s zijn geboren is het één van de grootste dating-apps in Nederland. Ook zet zij zich als tech incubator in om jonge vrouwen aan te moedigen voor een carrière in tech.
Haroon Ali is journalist, columnist en schrijver, die in zijn non-fictieboek ‘Half’ zijn identiteit als Pakistaanse Nederlander, queer en ex-moslim onderzoekt. Hij is ook co-host van de podcast ‘Opgewonden’ en maakte de NTR-documentaire ‘Het M-woord’, die de Tegel won in de categorie ‘Achtergrond’. Eind 2023 verschijnt zijn tweede boek, over de kleurrijke LHBTIQA+ gemeenschap.
Roosmarijn Wind is actrice, presentatrice en documentairemaakster. Ze speelde o.a. in ‘Flikken Rotterdam’, was vaste cast van ‘SpangaS’en is te zien in de Netflix-serie ‘Happy Endings’. Binnenkort schittert zij in de nieuwe film ‘Tatta’s’ en zal ze een hoofdrol spelen in ‘Misfit de Switch’. Vorig jaar maakte zij de documentaire ‘Hanky Panky Goodbye’ om anti-Aziatisch racisme bespreekbaar te maken.

Het Pan Asian Awards gala op vrijdag 26 mei in Capital C in Amsterdam. Tijdens het exclusieve Pan Asian Awards gala worden de prijzen uitgereikt aan de drie winnaars in een avondvullend programma dat in het teken staat van BLOOM: groei en innovatie, schoonheid en
vieren.

Voor meer informatie over de Pan Asian Awards, ga naar:  PAC.tv/pan-asian-awards .

 

NOOT VOOR DE REDACTIE
Pan Asian Collective (PAC) deelt en maakt verhalen vanuit Aziatisch-Nederlandse perspectieven. De eenzijdige beeldvorming van Aziaten in de media schept anonimiteit en vooroordelen. Dat kan van grote invloed zijn op hoe we naar elkaar kijken en wat we van elkaar verwachten. Als collectief van programmamakers, creatives en storytellers is PAC een aanjager voor meer representatie en empowerment van Aziaten in Nederland. Hiermee werkt PAC actief mee aan een meer inclusieve samenleving gericht op groei en samenwerking.

Voor interviewverzoeken en persaccreditaties, neem contact op met:
Giovanna Chen
Communicatie Adviseur
Pan Asian Awards

giovanna@pac.tv
+31(0)6 814 20 900

Choose your Reaction!