CinemAsia 2023: Onze tips!

 

Op 7 maart gaat de 15e editie van CinemAsia Film Festival van start! Tot en met 12 maart brengt het enige pan-Aziatische filmfestival van Nederland kleur aan het grote witte doek in de Amsterdamse filmtheaters Studio/K, Rialto De Pijp en Rialto VU. Ook kan er thuis naar de films gekeken worden via ‘CinemAsia at Home’. Het programma varieert van blockbusters tot arthouse en documentaires die filmliefhebbers nieuwe perspectieven bieden op het Aziatische continent. Bekijk hieronder welke film en evenementen PAC aan je tipt!

Return to Seoul 
De openingsfilm van dit jaar is ‘Return to Seoul’ van de Frans-Cambodjaanse filmmaker Davy Chou. Na in 2017 voor zijn film ‘Diamond Island’ de Jury Award te hebben gewonnen, keert Chou terug naar CinemAsia met een filmisch hoogstandje.

Tijdens een spontane reis naar haar geboorteland Zuid-Korea besluit de 25-jarige Freddie, geadopteerd en opgegroeid in Frankrijk, op zoek te gaan naar haar biologische ouders. Wat volgt is een zoektocht naar identiteit die de sterke, jonge protagonist van rustige dorpjes naar bruisende nachtclubs leidt. In deze fragmentarische vertelling, die zich afspeelt in een periode van acht jaar, neemt Freddie’s leven onverwachte wendingen die haar doen bevragen wie ze dacht dat ze was, en wie ze kan worden.

‘Return to Seoul wordt op 7,8 en 10 maart vertoond. De vertoning op 8 maart is een speciale vertoning waar regisseur David Chou en hoofdrolspeelster Ji-Min Park te gast zijn voor een Q&A. Op 10 maart vindt er na afloop van de vertoning een interactieve sessie plaats waar er dieper in het thema ‘adoptie’ gedoken wordt.

Ginger & Honeymilk
ジンジャーミルク

‘Ginger & Honey Milk’ van regisseur Imai Mika is een fijngevoelige vertelling over verschillende vormen van eenzaamheid. De film brengt op een mooie manier de taalbarrière tussen dove en horende mensen in beeld. Ook laat de film zien wat de pandemie met jongeren doet, evenals de intersectionele uitdagingen waar mensen die zowel queer als doof zijn te maken hebben in hun liefdesleven.

Vier jonge mensen worstelen met hun persoonlijke problemen ten tijde van Japan’s strenge lockdown. Kento, een dove student, komt in het reine met zijn seksualiteit. Hij neemt zijn vriend Rei, die al een relatie heeft, in vertrouwen over zijn opbloeiende gevoelens voor een medestudent die hij online Japanse Gebarentaal (JSL) leert. Wanneer hun taalbarrière voor misverstanden zorgt, wordt de ‘vierhoeksverhouding’ wel heel ingewikkeld.

‘Ginger & Honeymilk’ wordt op 8 en 11 maart vertoond. Na afloop van de internationale première op 8 maart vindt er in samenwerking met VU Pride een paneldiscussie plaats dat verschillende ervaringen van mensen met auditieve beperkingen in relatie tot queerness bespreekt. Op 11 maart zal regisseur Imai Mika aanwezig zijn voor een Q&A.

The Exiles

‘The Exiles’ van Lola Amaria verweeft op behendige wijze archiefmateriaal met nieuwe interviews, en presteert het om de gecompliceerde geschiedenis van een natie op persoonlijke wijze aan het licht te brengen. Gefilmd in Nederland, Tsjechië, Zweden, Duitsland en Indonesië, herinnert de film ons er aan hoe geschiedenis van generatie op generatie wordt overgedragen, en hoe lastig het kan zijn verhalen uit een steeds verder weg liggend verleden te vertellen.

Toen Soeharto in 1965 aan de macht kwam in Indonesië, was een van zijn meest ingrijpende acties een massale zuivering van leden van de Indonesische Communistische Partij (PKI). Duizenden mensen kwamen om het leven en een groot aantal inwoners werd verbannen. Eenendertig jaar later is zijn invloed nog steeds merkbaar in de maatschappij. Deze doorwrochte documentaire vertelt het verhaal van voormalige PKI-leden die naar Europa zijn gevlucht en daar een nieuw leven hebben opgebouwd. De documentaire laat zien hoe deze ontheemden met hun trauma’s uit het verleden leven.

‘The Exiles wordt op 10, 11 en 12 maart vertoond. Regisseur Lola Amaria zal bij iedere vertoning aanwezig zijn voor een Q&A. Op vrijdag 10 maart zal journalist en wetenschapper Joss Wibisono met twee ‘exiles’ in gesprek gaan over toen, hier, nu en straks.

Galang
‘Galang’ van Adriyanto Dewo is zowel een introspectieve reis als een film die stereotypen over rock- en metalmuziek bevraagt.

Tienerjongen Galang wordt verteerd door schuldgevoelens over de dood van zijn zus, die is overleden door een stormloop tijdens een concert waar hij haar alleen had achtergelaten. Om haar dood te wreken en erachter te komen wat er op die fatale avond gebeurd is, besluit Galang zich voor te doen als een fan van een underground rock- en metal band, Axfiksia. Asmara, de manager van de band, accepteert hem als crewlid.

‘Galang’ wordt op 8 (Internationale première), 11 en 12 maart vertoond. Op 8 maart is hoofdrolspeelster Asmara Abigail te gast voor een Q&A. Eerder op de avond zal ze ook aanwezig zijn voor een Q&A bij ‘Stone Turtle’

Orpa
Dit speelfilmdebuut van Theo Rumansara is geïnspireerd op het hartverscheurende lot dat vele Papoeaanse meisjes treft, maar laat ook andere dingen zien waar Papoea’s vandaag de dag mee worstelen, zoals het gebrek aan basisinfrastructuur en onderwijs. Orpa is een inspirerend verhaal over veerkracht en moed dat laat zien dat het mogelijk is om los te komen van eeuwenoude tradities

Orpa, een Papoeaans tienermeisje, droomt ervan om te gaan studeren. Haar vader dwingt haar echter te trouwen met een rijke man die twee keer zo oud is als zij. Orpa weigert om net zoals vele generaties vrouwen voor haar als gehoorzame echtgenote door het leven te gaan en vlucht weg door de jungle. Tijdens haar tocht naar een nabijgelegen dorp komt ze Ryan, een muzikant uit Jakarta, tegen die haar vraagt hem door de jungle te leiden. Hun gedeelde smart—eenzaamheid en onvervulde dromen—schept langzaam maar zeker een band.

‘Orpa’ wordt op 9 (Internationale première), 11 en 12 maart vertoond. Op 11 maart is een speciale vertoning waar regisseur Theo Rumansara aanwezig zal zijn voor een Q&A.

Leonor Will Never Die
Regisseur Martika Ramirez Escobar’s speelfilmdebuut is een genre-overstijgend feest. ‘Leonor Will Never Die’ is een verfrissende, vreugdevolle mengelmoes over de relatie tussen moeder en zoon waarin Pinoy actie, surrealisme en musical elkaar afwisselen.

Leonor, een voormalig ster-scenarioschrijver van Filippijnse actiefilms, woont samen met haar zoon Rudie in een klein appartement. De rekeningen stapelen zich op en de twee hebben constant ruzie. Op een dag stuit Leonor op haar onvoltooide magnum opus over een jonge man, Ronwaldo, die de dood van zijn broer wil wreken en tegelijkertijd zijn geliefde van de ondergang moet zien te redden. Wanneer er een televisie op haar hoofd valt, raakt Leonor in coma. Terwijl iedereen haar met alle macht probeert te laten ontwaken, leeft Leonor in de wereld van haar onvoltooide filmscript.

De film wordt op 9 en 11 maart vertoond. Op 9 maart zal regisseur Martika Ramirez Escobar beschikbaar zijn voor een Q&A en ook op 11 maart is er een speciale talk georganiseerd door Toyomansi, een lokale gemeenschap voor en door de jongere generatie Filipinos. Onderwerpen zoals de invloed van de cultuur, normen en waarden op de identiteit van jonge creatievelingen hier in Nederland, representatie en hun inspiratiebronnen zullen ter sprake komen.

CinemAsia at Home
Als je niet in de gelegenheid bent om CinemAsia fysiek te bezoeken, kun je gebruik maken van CinemAsia at Home! Dit on demand platform zorgt ervoor dat je Aziatische films in Nederland kunt kijken. Elke maand biedt CinemAsia een nieuwe Aziatische film aan die je online kunt bekijken. De maandelijks samengestelde selectie is de hele maand beschikbaar. Betaal per film en krijg 72 uur. Toegang zonder verplichtingen.

Choose your Reaction!