Terugblik op SVDJ Accelerator 

 

Op woensdag 30 november jl. rondde PAC met een tweede plaats de Accelerator van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek succesvol af. Tijdens dit programma kunnen mediamakers hun journalistieke innovaties onder intensieve begeleiding en subsidie tot een succes ontwikkelen. Als PAC zagen wij met de Accelerator de kans om een community platform op te zetten dat Asian creatives en professionals makkelijker vindbaar maakt. Daarmee hopen we de Aziatisch-Nederlandse community op de kaart te zetten en de beeldvorming in Nederlandse media te verbeteren. 

Het team

Het kernteam werd gevormd door Hui-Hui Pan, Bo Wong, Sara Fayazi en Zoë Horsten. In het zeven maanden durende traject volgden we opeenvolgende design sprints en experimenten. Dit deden we onder begeleiding van mentor Cyril Snijders en het tweekoppige jury team Nathalie Boevink en Elger van der Wel.

(Van links naar rechts) Cyril Snijders, Bo Wong, Nathalie Boevink, Sara Fayazi, Elger van der Wel, Hui-Hui Pan en Zoë Horsten

We kijken op terug op een intensief traject waarin we veel kennis en inzichten hebben opgedaan tijdens de design sprints. Met het organiseren van interviews, co-creatie sessies en bijeenkomsten met de leden van het netwerk van PAC hebben we bewezen dat de behoefte voor een community-platform groot is onder de doelgroep. Anderzijds is naar aanleiding van gesprekken met meerdere media-organisaties en omroepen gebleken dat er binnen redacties ruimschoots draagvlak is voor meer Aziatische representatie. Hulp bij het maken van inhoudelijk sterke verhalen, door organisaties als PAC, wordt dan ook toegejuicht.

Eerste kennismaking bij de Summer CelebrAsian

Voordat we het platform konden bouwen, gingen we in gesprek met de doelgroep om hun beter te leren kennen en hun behoeften te inventariseren. Dat deden we afgelopen zomer tijdens de Summer CelebrAsian, waar we rekenden op 30 PAC leden maar uiteindelijk met 60 enthousiastelingen uit het hele land bijeen kwamen. Voor velen was het de eerste keer dat ze iemand uit het PAC netwerk leerden kennen. Tijdens de bijeenkomst zijn er veel nieuwe connecties gelegd, experimenten uitgevoerd en mooie verhalen gedeeld. Maaike Hartjes heeft dit prachtig weten vast te leggen in haar illustraties.

Groepsfoto met alle leden van PAC tijdens de Summer CelebrAsian in juni

Aan creativiteit bij de PAC leden geen gebrek!

De volgende stap was de co-creatie sessie met het een aantal PAC-leden om van start te gaan met het opzetten van het platform. Dat begon met het identificeren van drie belangrijkste persona’s binnen de doelgroep, op basis van de verzamelde data tijdens de Summer CelebrAsian. De hoeveelheid creativiteit van de leden was verrassend om te zien. Aan creatieve oplossingen om hun behoeften te vertalen naar functionaliteiten op het platform was geen gebrek.

Co-creatie sessie met leden uit het netwerk van PAC

Een creatieve sessie vol openheid

Ook de creatieve sessie voor Aziatische representatie in de media was een inspirerende oefening in openheid gevuld met creatieve oplossingen en ideeën. De sessie werd gefaciliteerd door strategisch ontwerper en communicatiespecialist Jing Foon Yu waarin we mediamakers van omroepen BNNVARA, EO, KRO-NCRV en NOS vroegen tegen welke problemen zij aanlopen als het gaat om diversiteit. Het was een waardevolle middag voor alle betrokken partijen, vol openheid met creatieve ideeën en oplossingen.

Creatieve sessie voor Aziatische representatie in de media

PAC in een nieuw jasje

Daarna was het tijd voor de rebranding van het merk PAC, oftewel PAC in een nieuw jasje. Voor het nieuwe platform ontwikkelden we een nieuwe visuele identiteit: met én voor de community. We organiseerden een open call om een brand designer te vinden. We hebben onwijs veel talent en creativiteit gezien binnen ons netwerk en zullen deze krachten zeker benutten. Het winnende moodboard kwam van designer Susan de Boer. Samen met o.a. strategische creatieveling Ailing Eelman werkt zij aan de branding van PAC. Mensen binnen en buiten het netwerk van PAC werd gevraagd welke designs en teksten het beste de identiteit van PAC representeren. Om het eindresultaat te zien heb je nog even geduld nodig. Begin 2023 gaan we het nieuwe platform feestelijk lanceren.

Dank aan iedereen die ons geholpen heeft

Het is bijzonder om te zien hoe er met een klein team in korte tijd zulke grote stappen zijn gemaakt. Uiteraard is dit niet gelukt zonder de inzet van iedereen die ons geholpen heeft tijdens het proces. We hebben veel nieuwe mensen leren kennen die bereid waren ons te helpen, waar we erg dankbaar voor zijn.

Juryleden Nathalie Boevink & Elger van der Wel waren altijd ‘as sharp as a knife’, ondanks dat wij altijd als laatst aan de beurt waren voor het jurygesprek. Die waren niet altijd even makkelijk, maar altijd waardevol. We kregen bijvoorbeeld sterk advies over hoe we onze experimenten het voordeligst en efficiëntst konden opzetten. Hun positieve feedback werkte motiverend en het was fijn om te zien dat ze achter ons stonden. Aan het eind van het programma was er zelfs ruimte voor een staande ovatie – een gedenkwaardige manier om het programma af te ronden.

Op onze mentor Cyril Snijders konden we altijd terugvallen als we haar nodig hadden, ook al spraken we elkaar niet wekelijks spraken. Cyril was altijd een positieve steun bij de jurygesprekken. Dankjewel voor de begeleiding en mooie gesprekken!

Kin Mok (technisch), Susan de Boer (visual), Ailing Eelman (communicatie), Jing Foon Yu (facilitator) en Kevin (UX), dankjewel voor jullie expertise en flexibiliteit. Er moest altijd veel gebeuren in weinig tijd, maar dat hebben jullie allemaal fantastisch aangepakt en het resultaat mag er zijn. Zonder jullie hulp zou dit programma niet zijn gelukt.

Tot slot dank aan alle participanten en mediapartijen, jullie input, feedback en tips helpen ons om het platform nog relevanter te maken en aan te laten sluiten bij jullie belevingswereld. Of het nou een user test, een creatieve sessie of een interview betrof, het was enorm waardevol om vanuit jullie perspectief en expertise te horen welke elementen wel en welke niet werkten. Het platform is voor (en door) hun tot stand gekomen. Het was bijzonder om het enthousiasme te ervaren en samen te werken. Bedankt voor alle moeite, feedback, verhalen, tips en tricks die jullie met ons hebben gedeeld.

Toekomstplannen

Het programma van de accelerator afgelopen maar PAC zal de komende maanden doorgaan met de ontwikkeling van het platform. Volgend jaar staat de lancering van het platform op de planning. Voor die tijd wordt er verder getest en ontwikkeld om een werkbaar platform voor de Asian creatives en professionals te maken.

Choose your Reaction!