Pan Asian Stories: Opbouw en structuur van je verhaal workshop met Diana Tjin

De eerste live bijeenkomst van PAN ASIAN Stories werd gehouden op woensdag 30 maart in het PAC kantoor. De gastspreker voor de maart workshop was erfgoed catalograaf en schrijver Diana Tjin. De Amsterdamse debuteerde pas op haar 55e, en ze vertelde: ‘Ik heb het plezier in het schrijven altijd behouden.’ Dit vertaalde zich in drie boeken en een vierde roman in wording. Haar boeken zijn qua verhaal, opbouw en thematiek zeer verschillend. 

Tijdens de tweede workshop van het talentprogramma vertelde ze de deelnemers over de logica van het creatieve schrijfproces. Na een korte energizer met Story Cubes (een detectiveverhaal in een paar minuten schrijven is de beste introductie voor structuur!), nam ze de deelnemers mee in het opbouwen van de muren van je verhaal. Zelf kan ze pas schrijven als ze de muren van de kamer heeft opgebouwd. Schrijven is dan de inrichting, creativiteit de kleuren en de plantjes in de kamer. Ingewikkeld? Misschien, haar debuutroman wisselde tussen drie tijdlijnen. 

De structuur van haar debuutroman ‘Het geheim van mevrouw Grünewald’ volgt een emotionele opbouw in plaats van een chronologische. Haar boeken verrassen de schrijver op haar beurt weer: ‘Soms doen boeken hun eigen ding. Voorbij de zoekende fase krijg je soms onverwachte cadeautjes.’ Natuurlijk gaat dit ook gepaard met twijfels en veel zoeken. 

Voorafgaand aan de workshop deelden onze aanstormende schrijvers de eerste 1000 woorden van hun project. In groepjes leverden ze vervolgens feedback aan elkaar aan de hand van de tips van Diana. 

Nieuwsgierig naar de schrijvers en hun werk? Volg het traject van de schrijvers via #panasianstories

Choose your Reaction!