Lunar New Year – Gewoontes & gerechten

0

Lunar New Year, een internationale feestdag dat samen gevierd wordt samen met familie en vrienden. Maar wat doen ze precies tijdens Lunar New Year? Hoe vieren de bijna 2 miljard mensen deze feestdag? Wat voor gerechten eten zij en zijn er specifieke tradities?

Gebonden aan de maankalender, begon de feestdag als een tijd voor feesten en het eren van huishoudelijke en hemelse goden en voorouders. Het nieuwe jaar begint meestal met de eerste nieuwe maan die valt tussen eind januari en beslaat de eerste 15 dagen van de eerste maand van de maankalender – totdat de volle maan arriveert.

Elke cultuur viert het nieuwe maanjaar op een andere manier met verschillende soorten voedsel en tradities die voorspoed, overvloed en saamhorigheid symboliseren. Ter voorbereiding op het nieuwe maanjaar worden huizen grondig schoongemaakt om ze te ontdoen van ongunstige geesten die zich tijdens het oude jaar zouden hebben verzameld. Schoonmaken is ook bedoeld om ruimte te maken voor goede wil en geluk.

Sommige huishoudens houden rituelen om voedsel en papieren iconen aan voorouders aan te bieden. Anderen plaatsen rood papier en spandoeken met kalligrafie boodschappen van goede gezondheid en fortuin voor en in huizen. Ouderlingen delen enveloppen met geld uit aan kinderen. Voedsel gemaakt van kleefrijst wordt vaak gegeten, omdat dit voedsel staat voor saamhorigheid. Andere voedingsmiddelen symboliseren welvaart, overvloed en geluk.

Alle Aziatische landen hebben dus allemaal hun eigen manier om het nieuwe jaar te vieren qua gewoontes, verschillende activiteiten en traditionele gerechten. Daarom hebben wij een paar ze al op een rijtje gezet voor jullie! Van de bekende Drakendans tot het nieuwjaar vieren in stilte, tot het zegen van anderen door water te spetteren op elkaar en nog veel meer! 

1.China

Afbeelding van chinahighlights.com

Chinees Nieuwjaar is een van de belangrijkste feestdagen in China waarop mensen een week vrij hebben om het met hun gezin te vieren. 

Ter voorbereiding op de vakantie worden huizen traditioneel grondig schoongemaakt om ze te ontdoen van ‘huiqi’, of ongunstige ademhalingen, die zich tijdens het oude jaar zouden kunnen hebben verzameld.

Chinese ouderlingen delen rode enveloppen – in het Mandarijn bekend als hóngbāo – aan kinderen of ongetrouwde mensen, een traditie die voortkwam uit het geven van munten om boze geesten af ​​te weren. 

Ook het uitvoeren van leeuwen- of drakendansen en het afsteken van vuurwerk of voetzoekers is een bekende manier om dit feestdag te vieren. Tijdens het nieuwjaarsfeest bezoeken Chinezen graag tempels om te bidden voor een geweldig jaar en voorspoed.

Traditioneel verzamelt de uitgebreide familie zich op oudejaarsavond rond de tafel voor een maaltijd met als laatste gang een vis die symbool staat voor overvloed en daarom niet bedoeld is om te worden gegeten.Ook wordt er yuanxiao (kleefrijstballen die de eenheid van het gezin symboliseren) en fagao (welvaartstaart) gegeten.

In de eerste vijf dagen van het nieuwe jaar worden traditioneel lange noedels gegeten om een ​​lang leven te symboliseren. Op de 15e en laatste dag van het nieuwe jaar worden ronde dumplings in de vorm van de volle maan gedeeld als een teken van de familie-eenheid en van perfectie.

2. Vietnam

Afbeelding van vietnamfreeandeasypackage.com

Het Vietnamese nieuwe maanjaar staat bekend als Tết of Tết Nguyên án. Het is het meest heilige festival dat de komst van de lente in Vietnam markeert. Tijdens deze gelegenheid genieten Vietnamese mensen van een lange vakantie (6 tot 9 dagen), wat hen de tijd geeft om terug naar huis te komen en zich te herenigen met hun families.

Er zijn drie hoofdperiodes in Tết. De eerste heet Tất Niên, de dag voor oudejaarsavond. De tweede is Giao Thừa op oudejaarsavond. De derde is Tân Niên, wat het nieuwe jaar betekent. Vietnamezen versieren hun huizen meestal met planten en bloemen (perzikbloesems in het noorden en gele abrikozenbloesems in het midden en zuiden van het land), waarmee ze hoop geven op een nieuw begin en geluk.

Het opruimen van de graven van voorouders en het versieren van het altaar van voorouders met bloemen, fruit en voedsel aanbiedingen zijn de traditionele gebruiken van Vietnamese mensen tijdens Tết.

De eerste persoon die een Vietnamees huis binnengaat nadat de klok om 12 uur slaat, staat bekend als người xông t, en het is een van de belangrijkste rituelen. Dit komt omdat Vietnamezen geloven dat de eerste bezoeker van hun huis in een nieuw jaar hun fortuin het hele jaar kan beïnvloeden. Zo komt niemand op de eerste dag een huis binnen, tenzij hij is uitgenodigd. Ook geven de  Vietnamezen geluksgeld (tiền mừng tuổi) aan kinderen en ouderen.

In Vietnam staat het nieuwe maanjaar ook bekend als Tết en wordt het gevierd met familie. Voedsel, zoals bánh tét (log-achtige cilinder) en bánh chưng (vierkante) plakkerige rijstwafels, speelt een cruciale rol in de vieringen. Bánh chưng heeft de voorkeur in Noord-Vietnam, waar het wordt gebakken met een beetje olie voor een gestoomde versie. Andere gerechten zijn củ kiệu (ingelegde lente-uitjes), tom kho (gedroogde garnalen) en mut tet (gekonfijte vruchten).

3.Thailand

Afbeelding van pinterest.com

Het Thaise nieuwjaar, Songkran, wordt nu gevierd in Thailand, Laos en sommige andere delen van Zuidoost-Azië op 13-15 april volgens de westerse kalender. In premoderne tijden varieerde de datum en werd berekend volgens een soli-maankalender. Songkran is een feest van zuivering en het belangrijkste kenmerk is spattend water. In feite lijkt Songkran op een groot, vriendelijk, driedaags watergevecht. Iedereen draagt ​​een kruik of bak met water en spettert iedereen waar mogelijk; iemand besprenkelen is die persoon een zegen geven. Een ander beroemd kenmerk van Songkran is racen met drakenboten; teams van roeiers stuwen lange, smalle boten op topsnelheid op rivieren en meren, met prijzen voor de winnaars.

Tijdens het nieuwe jaar eten zij gestoomde eend of kip, kleefrijstwafels of mandarijnen voor geluk.

4. Japan

Afbeelding van.tsunagujapan.com

In premoderne tijden vierde Japan ook een nieuw maanjaar (Setsubun), maar sinds de invoering van de westerse kalender in Japan in 1873 is de officiële nieuwjaarsdag 1 januari. Sommige mensen vieren zowel het traditionele nieuwe jaar als het moderne; anderen hebben gewoon de oude gebruiken omgezet naar de nieuwe feestdag. Met het nieuwe jaar wordt bijvoorbeeld elk huis grondig geveegd en worden gedroogde bonen in elke kamer van het huis verspreid om boze geesten te verjagen. In heel Japan worden op oudejaarsavond de klokken van boeddhistische tempels 108 keer geluid (voor het aantal kralen op een boeddhistische rozenkrans); televisiestations zenden het klokkengelui uit vanuit tempels met bijzonder grote of beroemde klokken.

In Japan eten ze tijdens het nieuwe jaar Ozouni. Ozouni, ook wel ozoni of zoni genoemd. Het is een soepgerecht dat traditioneel op nieuwjaarsdag wordt gegeten. Hoewel er veel variaties zijn, bestaat het gerecht meestal uit kip en diverse groenten en soms ook uit tofu. Het wordt ook bijna altijd gegeten met mochi erin.

5. Zuid-Korea

Afbeelding van wikipedia.org

Koreaans Nieuwjaar, bekend als Seollal, is een driedaagse nationale feestdag ter herdenking van de eerste dag van de Koreaanse kalender. Tijdens dit traditionele festival bezoeken Koreaanse mensen meestal hun familie, dragen ze hanbok, voeren ze voorouderlijke riten uit en eten ze traditioneel voedsel. Meedoen aan volksspelen is ook een populaire activiteit om het nieuwe jaar te vieren. Net als in China en Vietnam krijgen kinderen in Korea na het maken van een formele buiging vaak geld van ouderen.

Rond deze tijd observeert Zuid-Korea ook een ander festival genaamd Jeongwol Daeboreum, dat de eerste volle maan van het nieuwe maanjaar viert. Ze voeren het Daljip-ritueel uit, waarbij enorme vreugdevuren worden aangestoken en aangestoken om het nieuwe jaar geluk te brengen. 

Tijdens het nieuwe jaar eten zij gerechten als mandu (Koreaanse dumplings) en dduk-guk (dun gesneden rijstwafelsoep). Andere vakantiegerechten zijn mandu-guk (knoedelsoep), galbijjim (gestoofde korte ribben van rundvlees), japchae (glasnoedels) en ddeok (rijstwafels).

6. Indonesië – Bali

De Balinezen vieren het nieuwjaar in stilte. De meeste mensen op het Indonesische eiland Bali volgen een oude vorm van hindoeïsme, eeuwen geleden uit India meegebracht; en hun nieuwe jaar, Nyepi, is gebaseerd op een hindoeïstische soli-maankalender. (De meeste andere Balinese festivals volgen een zich herhalende cyclus van 210 dagen die geen verband houdt met het zonnejaar of het maanjaar.) Nyepi wordt gedefinieerd als de dag na de nieuwe maan die het dichtst bij de lente-equinox ligt. Op de vooravond van Nyepi is er een levendig festival, wanneer mensen in processie, begeleid door gamelanmuziek, naar het belangrijkste kruispunt van hun dorp lopen. Daar voeren ze een uitdrijvingsceremonie uit om het kwaad te verdrijven, gesymboliseerd door enorme monsterachtige figuren van papier en bamboe. Maar op Nyepi zelf is alles stil. Over het hele eiland zijn de straten verlaten. Er worden geen vuren aangestoken, er wordt geen eten gekookt, er wordt geen muziek gespeeld en radio’s en televisies zijn uitgeschakeld. Het is verboden het huis te verlaten, de liefde te bedrijven of meer te praten dan nodig is. Iedereen verwelkomt het nieuwe jaar in stilte, met eerbiedige zelfbeheersing.

Behalve de hindoe-Balinezen, zijn de meeste Indonesiërs moslim, en velen van hen vieren het nieuwe jaar op 1 Muharram, de eerste dag van de eerste maand van de moslimkalender. Voor soennitische moslims is dit een dag om stil te vieren en stil te staan ​​bij de betekenis van de Hegira, toen de profeet Mohammed tijdelijk van Mekka naar Medina verhuisde. Die beweging vestigde de eerste dag van het eerste jaar van de islamitische maankalender (in het jaar 622 volgens de westerse kalender).

Tijdens het nieuwe jaar, eten ze Siu Noodles, die een lang leven en voorspoed symboliseren, Lapis legitiem, dat lagen van fortuin symboliseert, Vis, die het grote geluk symboliseert, Jeruk mandarijn, of “mandarijn” en Buah naga, of ook wel “drakenfruit”.

7. Maleisië 

Afbeelding van malaysia-hotels.net

Twee speciale culturele evenementen voor etnisch Chinese Maleisiërs, genaamd Pai Thnee Kong (in Penang) en Thnee Kong Sei (in Hokkien), vinden plaats op de negende dag van het nieuwe maanjaar. Tijdens deze festiviteiten bieden mensen fruit, bloemen en andere soorten voedsel aan Jade Emperor om zijn verjaardag te vieren.

Duizenden mensen bezoeken het altaar van de Jade Emperor in Hokkien, dat speciaal voor de gelegenheid is gebouwd op de Chew Jetty. Sommigen bouwen altaren in hun eigen huis en brengen offers om deze gelegenheid te herdenken.

In Maleisië eten ze tijdens het nieuwe jaar vis, gestoomde/gekookte kip, Nian gao of ook wel rijst cake (helpt iedereen bij elkaar te houden), Huat kueh (voorspoed) en Tong yuen (meestal op de laatste dag). 

 Gaan jullie het nog op speciale manier vieren?

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.