Yes, het is weer tijd voor de jaarlijkse Kinderboekenweek!

0

 

De Kinderboekenweek begonnen en dit jaar worden er een paar mooie kinderboeken gepresenteerd die tot stand gekomen zijn door Aziatische schrijvers en illustratoren. Daarnaast is er dit jaar meer aandacht voor diversiteit en representatie, wat natuurlijk mooi is voor ons en vooral voor de kinderen. 

Voor iedereen die iemand een mooi kinderboek willen geven, hebben we een aantal leuke boeken voor jullie op een rijtje gezet!

1. Ogen die schitteren in de hoekjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Afbeelding van
rosestories.vrijeboeken.com

Als eerst hebben we het boek ’Ogen die schitteren in de hoekjes’, een New York Times bestseller geschreven door Joanna Ho en geïllustreerd door Dong Ho. Het boek vertelt het verhaal van een jong meisje dat er anders uitziet dan haar vrienden vanwege haar ogen. 

Zij hebben grote ronde ogen en lange wimpers. Het meisje realiseert zich dat haar ogen schitteren in de hoekjes en glanzen als goud, dat ze als halve maantjes schijnen wanneer ze lacht.. Haar ogen zijn net als die van haar moeder, haar oma en haar zusje en ze zijn prachtig.

‘Ogen die schitteren in de hoekjes’ is een betoverend lofdicht: een ode aan jezelf. Joanna Ho’s zachte, maar krachtige woorden en Dung Ho’s sprekende illustraties inspireren lezers om hun eigen schoonheid en kracht te ontdekken.

2. Suiker in melk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding van rosestories.vrijeboeken.com

Nog een kinderbestseller is het boek ‘Suiker in melk’ van de schrijver Thrity Umrigar’  Een actueel en tijdloos prentenboek over immigratie dat de kracht van diversiteit, acceptatie en tolerantie van een begaafde verhalenverteller laat zien. Een jong immigrantenmeisje voegt zich bij haar oom en tante in een nieuw land dat haar onbekend is. Ze worstelt met eenzaamheid, met een fel verlangen naar de cultuur en vertrouwdheid van thuis, totdat haar tante haar op een dag meeneemt op een wandeling. 

Het volksverhaal dat in dit boek wordt afgebeeld, maakte deel uit van de opvoeding van auteur Thrity Umrigar als Parsi-kind in India, maar resoneert voor kinderen van alle achtergronden, vooral degenen die naar een nieuw thuisland komen.

3. Gebakken rijst met van alles en nog wat’

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding van Reza Kartosen-Wong/ Instagram

Na de kinderboekenweek, komt in november ook het boek ‘Gebakken rijst met van alles en nog wat’, de opvolger van het boek ‘Waar is mijn noedelsoep?’ geschreven door Reza en Chee Han Kartosen Wong. Vanaf november kun je lezen of het Yuna en haar matties Louise, Simone en Omar lukt om op tijd alle ingrediënten voor hun GRMVAENW te regelen. 

4. Elin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding van singeluitgeverijen.nl 

Ook het debuutboek ‘Elin’ van Nederlandse televisiepresentatrice Milouska Meulens en illustraties van artiest, activist en illustrator Sioejeng Tsao is momenteel te koop. ’Elin’ gaat over de elfjarige Elin Salvador die op een dag alles verliest wat haar lief is. Elin zoekt toevlucht in het bos en ontmoet ze allemaal vriendjes, samen bedenken ze een plan om Elins’ leven weer op orde te krijgen. Daarbij krijgen ze ongemerkt hulp van Elins schaduw, Sombra.

5. Tiril en de toverdrank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding van jozuadouglas.com

Het kinderboekenweekgechenk van dit jaar is het boek ‘Tiril en de toverdrank’ geschreven door Bette Westera, schrijster van vele kinderboeken en geillustreerd door illustrator en designer Pyhai. 

Het boek gaat over Tiril die rond haar tiende verjaardag ontdekt dat ze iets heel bijzonders kan: van gedaante veranderen, net als haar lievelingsgod Loki. In het jaar 872, heeft koning Harald Haardos het Hoge Noorden bijna weten te verenigen tot één koninkrijk. Met de beste bedoelingen, geloven de ouders van Tiril. Maar hun dorpsgenoten denken daar anders over. Tiril besluit samen met haar vriendje naar de onherbergzame wereld van de Joekels te reizen, op zoek naar een toverdrank die zelfs van de eenvoudigste schapenboer een dichter maakt. Daar komt haar gave goed van pas…

Volgend najaar komen er nog een paar leuke kinderboeken uit: ‘Aziatische Sprookjes’ van journalist en schrijver Pete Wu.  Ook komt er een nieuw Aron en Aardappelprentenboek van de Japanse illustrator Momoko Abe uit en een boek van Takayo Akiyama, over ridders.  Zat boeken om naar uit te kijken dus!

Welke gaan jullie lezen met de kids? 

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.