PAC – Weekend tips #4

0

Wat ga jij dit weekend doen? Komend weekend meer dan genoeg keuze aan culturele tips over, van en met Aziatische Nederlanders.

Het wordt weer een drukke weekend deze week, dus zet je vast voor een lange weekend tips #4! 

Check ze hier beneden of check onze website voor meer informatie!

Camera Japan Festival

Afbeelding van ‘The Town Of Headcounts’

Ben je dol op Japanse films, dan kun je los gaan bij Camera Japan Festival Rotterdam. Vanavond begint het festival! Tijdens dit festival bieden zij een groot selectie aan Japanse (short)films, screenings en workshops aan het publiek. Van tea tasting naar het volgen van een kalligrafie workshop, ze bieden alles aan op het gebied van de Japanse cultuur zoals kunst, muziek, dans, mode, eten en nog veel meer. 

CAMERA JAPAN is een Japans cultureel festival dat sinds 2006 elk jaar in Rotterdam wordt georganiseerd. De belangrijkste focus ligt op film, dus elk najaar nemen ze een selectie films uit het programma mee naar Amsterdam voor een weekend lang de beste, raarste en meest onverwachte cinema uit Japan.

Voor meer informatie en tickets ga naar: https://camerajapan.nl/

 

Nederlands Film Festival

Afbeelding van Nederlands Film Festival

Dit weekend vindt ook het Neder­lands Film Festival (NFF) vindt weer plaats! Het belangrijkste filmfestival voor de Nederlandse film and de filmindustrie. Dit jaar iets bijzonders, het normaal alleen voor professionals programma, is nu ook open voor niet-professionals. Dit jaar mag iedereen meepraten.

Op het programma twee highlights die wij vanuit PAC willen uitlichten.

Het Nederlands Film Festival heeft een nieuw programma ‘NFF om tafel: Wie vertelt, wie bepaalt?’. Hier gaat het over essentiële onderwerpen als inclusiviteit, diversiteit in casting, filmkritiek, de omgang met archiefmateriaal, culturele toe-eigening en artistieke vrijheid. Aan tafel: Hui-Hui Pan (oprichter Omroep PAC) en Reza Kartosen-Wong (Mediawetenschapper UvA). 

28 september 2020 vanaf 20.00 uur in de avond.

Tickets en meer info: https://bit.ly/3o0tqkk

Daarnaast is de film van acteur regisseur Paul Rigter ‘Dood in de Bijlmer’ in competitie voor de Gouden Kalf voor beste documentaire. Volgens de Trouw “‘Beste Nederlandse documentaire’ op het IDFA, volgt filmmaker Paul Sin Nam Rigter de vlotte Van Loon. Zij inventariseert voor uitvaartonderneming Yarden de wensen voor een ‘omnicultureel’ rouwcentrum in de Amsterdamse Bijlmer.”

24 september te zien in de Kinepolis Utrecht om 15.30 uur

Tickets en meer info: https://bit.ly/3kvPvFg

Voor meer informatie ga naar: https://www.filmfestival.nl/

Turn and Burn 

Afbeelding van Tycho van Dijk

Een toeristische tocht met tussenstops gebaseerd op de al dan niet aanwezige lokale kennis van de deelnemers. Zonder vastomlijnd plan of definitieve route. Gecreëerd door onder andere Mickey Yang, een multidisciplinaire kunstenaar, met haar multimediale installaties, bestaande uit objecten, video’s en performance, bespeelt ze alle zintuigen en komen sculpturen tot leven, synchroon met narratieve elementen zoals video en geluid. In haar recente solotentoonstelling ‘Upaya’ bracht ze Aziatische filosofieën en spirituele praktijken samen in een westers streven naar zelfontplooiing. Met haar werk verkent ze thema’s als massacultuur en de subjectieve ervaring van ons collectieve geheugen.

Mickey Yang en Wouter van der Giessen organiseerden op 3 mei de derde ACT van Social Aspects 2021. Onder de titel Turn and Burn scheurden een groep kunstenaars, een fotograaf en wat aanhang door de natuur die Nijmegen omringt. 

Met deze fietstocht onderzoeken ze hoe men elkaar en een plek leert kennen binnen de context van een vrij knullige, langlopende activiteit. En ook waarin spiritualiteit de gekozen locaties verbindt. Voor haar eindpresentatie richt ze zich op de kunstmatige natuur van publiek parken en tuinen, waarbinnen ze objecten plaats die een relatie hebben met spiritualiteit en sereniteit.

Voor meer informatie ga naar: https://bit.ly/3EGaKwd

Humans of Film Festival 

Eindelijk is het zover! Morgen start de tweede officiële editie van Humans of Film Festival (van 24 t/m 26 september 2021) in Het Ketelhuis en Podium Mozaïek. Het thema van dit jaar Luider dan voorheen: tegen racisme & discriminatie”. En ja Humans of Film Festival is dat zeker van plan. In een schitterende programmering van Film, talks, kunst en verdieping weet het festival de urgente maatschappelijke kwesties te agenderen. 

PAC (@panasiancollective | @omroeppac) organiseert een bijzonder programma rondom #StopAsianHate aanstaande zaterdag in Podium Mozaïek.

Daarnaast vertoont Humans of Film Festivals meer urgente films van Aziatische filmmakers.

Along the Sea

Afbeelding van ‘Along the Sea’ – Akio Fujimoto

Een must-see is de closing film op het Humans of Film Festival van de Japanse filmmaker Akio Fujimoto ‘Along the Sea (2020). Fujimoto verraste ons eerder met zijn debuutfilm ‘Passage of Life’ over het leven van een illegaal Birmees gezin in Japan dat teruggestuurd naar Birma, van wie de kinderen geen woord Birmees spreken.

Nu met ‘Along the Sea’ (2020) raakt Fujimoto weer een gevoelig onderwerp aan rondom Human Trafficking en illegaliteit in Japan. In een bijna realistisch documentaire stijl weet Fujimoto ook hier de rauwe werkelijkheid van het leven als immigrant in Japan weer te geven. Een onderwerp dat hem nauw aan het hard gaat. Bijzonder en uniek aan deze film is dat de drie jonge Vietnamese hoofdpersonages ook echt Vietnamees zijn.

‘Along the Sea’ (2020) gaat over drie jonge Vietnamese vrouwen, die werken als technische stagiaires in Japan. Vanaf het moment dat ze aankomen in Japan worden hun paspoorten ingenomen. Ontevreden met hun situatie, overweldigd door werk, onderbetaald en machteloos, besluiten ze te ontsnappen en worden ze illegale bewoners van Japan. 

De film ‘Along the Sea’  heeft de Cairo IFF 2020 Award for Best Film dealing with Human Trafficking Issues en de Nippon Connection Film Festival, Germany 2020 Nippon Vision Jury Award gewonnen.

Voor meer informatie en tickets ga naar: https://bit.ly/39su7Kz

Help is on the Way

Afbeelding van ‘Help is on the Way’- Ismail Fahmi Lubis

Een huishoudster of een nanny uit het buitenland lijkt vanuit het westen een ideale oplossing. Alhoewel we in series als Gooische Vrouwen en Ninja-nanny hebben kunnen zien dat de manier hoe hulp in Nederland behandeld en geportretteerd worden verre van ideaal is, weten we weinig hoe dit gaat in land van herkomst. 

‘Help is on the way’ (2020) belicht de industrie achter de miljoenen Indonesische hulp die met grote beloftes systematisch onderdrukt worden. Recruiters die en corrupte instanties die vrouwen grote beloftes en dromen voorhouden. ‘Help Is On the Way’ volgt de maker verschillende vrouwen die in Indramayu, West-Java, worden opgeleid tot huishoudster nanny om te gaan werken in landen als Taiwan, Hong Kong en Singapore. 

Ismail Fahmi Lubis won met deze film de, Citra Award for best Extended Documentary en maakte eerder  documentaires als Masked Monkey – The Evolution of Darwin’s Theory (2014) and Tarling is Darling (2017). 

Voor meer informatie en tickets ga naar: https://bit.ly/2XNDNND

Hong Kong Moments

Afbeelding van ‘Hong Kong Moments’ – Zhou Bing

Het nieuwe voorgestelde uitleveringswet in 2019 was de aanleiding voor maandenlange demonstraties in Hong Kong voor democratie. Zo nu en dan bereikten deze beelden ons netvlies hier in Nederland. De impact en onrust die deze nieuwe wetgeving teweeg bracht is ook hier weinig bekend. Driemaal bekroond beste documentairemaker Zhou Bing brengt met zijn film ‘Hong Kong Moments’ daar verandering in. 

‘Hong Kong Moments’ (2020) vertelt vanuit een veelheid aan perspectieven het verhaal van zeven hoofdrolspelers van de protestbeweging in Hong Kong: een demonstrant, een politieagent, een EHBO-er, een pro-Beijing raadslid, een pro-democratische gemeenschapsfunctionaris, een restauranteigenaar en een taxichauffeur. 

Stuk voor stuk staan ze voor specifieke geopolitieke conflicten en terwijl de protesten voortduren, worden de hoofdrolspelers geconfronteerd met een steeds meer verdeelde samenleving.

Voor meer informatie en tickets ga naar: https://bit.ly/2XT6M2t

UMAD a Decolonizing Ritual

Afbeelding van ‘UMAD a Decolonizing Ritual’ 

Laat je vervoeren en doe mee met  ‘UMAD a decolonizing ritual’ is een dans,een participatief dans- en filmprogramma rondom de korte film ‘UMAD’ (2020). 

Danser, performer, maker Fazle Shairmahomed neemt je samen met co-host sing-and-songwriter Shisani mee op een spirituele reis van dekolonisatie met roots in Suriname, India en Nederland vanuit de film tot in het heden.

Voor meer informatie en tickets ga naar: https://bit.ly/3zCaryp

10e Indië Lezing – Van ver gekomen

Afbeelding van oba.nl

Dat Nederlands-Indië eeuwen lang een kolonie van Nederland is wel bekend. Dat Nederlands-Indië een zeer diverse bevolking kende, waaronder veel Chinezen is minder bekend. Dat deze zelfde Chinezen na 1949 Indonesië moesten verlaten als sympathisanten van Nederland nog veel minder.

Maar hoe zit het met de Chinezen migranten uit Indonesië die na 1949 van postkoloniaal Indonesië naar Nederland emigreerden?  Wat waren hun beweegredenen om naar Nederland te komen? En hoe ging het hier? In de 10e indiëlezing neemt  Patricia Tjiook Liem neemt ons mee naar deze boeiende, soms onbekende, migratiegeschiedenis. Met als moderator Lina Sidarto, persoonlijke verhalen van mevrouw Twie Tjoa en de heer Han Sing Liem, een tafelgesprek en Chinese muziek.

De Indië Lezing is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij het 4/5 mei Comité Amsterdam Zuidoost,  en het Indisch Herinneringscentrum en het Chinese Indonesian Heritage Center stil staan bij de overgave van Nederlands-Indië naar Japan in maart 1942 en de gevolgen daarvan. 

Voor meer informatie ga naar: https://bit.ly/3zwSHoe

 

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.