De maan, de maancake en het Midherfstfestival

0

Het is weer zover, vandaag wordt het Midherfstfestival gevierd, en natuurlijk willen wij als PAC dit mooi uitlichten!  Om dit te vieren, hebben we samen met Wai Ping en haar zoon Kin Ping Dun (eigenaar Dun Yong), een filmpje gemaakt over deze mooie culturele gelegenheid, waarom we het Midherfstfestival vieren en meer. Wil je nog meer te weten komen over deze bijzondere gelegenheid? Check het hier beneden!

De link naar het  filmpje: https://youtu.be/OH4hI9hkFQA

De Maan

Vandaag is het de vijftiende dag van de achtste maand volgens de maankalender, in de westerse kalender valt dat vaak in september of begin oktober. De volle maan is mooi rond en geeft een verhelderend licht.

Een bijzondere gelegenheid en een van de belangrijkste dagen in het jaar onder meer Chinezen. Het midherfstfestival wordt namelijk niet alleen in China gevierd maar ook in vele andere Aziatische landen. 

In Singapore, Maleisië en de Filippijnen – drie landen met veel etnische Chinese burgers – zijn de vieringen meer Chinees, zoals het aansteken van lantaarns en drakendansen. De datum is ook hetzelfde als in China, maar er is geen feestdag.

In andere landen, zoals Japan, Zuid-Korea en Vietnam, die ook sterk zijn beïnvloed door de Chinese cultuur, zijn nieuwe vieringen afgeleid van hun unieke culturen.

Het Midherfstfestival, het ontstaan

Zo’n 3000 duizend jaar geleden tijdens de Zhou Dynastie in China,  (1045-221 v.Chr.) onstond het Midherfstfestival. Chinese keizers aanbeden de maan jaarlijks in de herfst. Zij geloofden erin dat dit gebaar hen het volgende jaar een overvloedige oogst zou opleveren. De gewoonte om offers te brengen aan de maan kwam voort uit het aanbidden van de maangodin, en het brengen van offers aan de maan.

De term “Midherfst” verscheen voor het eerst in het boek Rites of Zhou (周礼), geschreven in de periode van de strijdende staten (475-221 v.Chr.). Maar in die tijd had de term alleen betrekking op de tijd en het seizoen; het festival bestond toen nog niet. 

Het festival ontstond later tijdensin de Tang-dynastie (618 – 907 n.Chr.). Keizers, rijke kooplieden en ambtenaren hielden grote feesten in en dronken en waardeerden de heldere maan. Muziek en dans waren ook onmisbaar.  Onder de gewone burgers groeide de maan in populariteit.samen de maan te waarderen.

Sinds de Noordelijke Song-dynastie (960-1279 AD) , werd de vijftiende dag van de achtste8e maanmaand vastgesteld als het “Mid-Autumn Festival”. Vanaf dat moment was het offeren aan de maan erg populair en sindsdien is het een gewoonte geworden.

Beeld via Mid – Autumn festival

Waarom vieren we het Midherfstfestival?

In het verleden werd het Midherfstfestival gevierd tijdens de oogsttijd. Oude Chinese keizers aanbaden de maan in de herfst als dank voor de oogst en gewone mensen beschouwden het Mid-Autumn Festival als een viering van hun harde werk en oogsten.

Daarnaast is  er een legende van het Midherfstfestival waarbij een maangodin genaamd Chang’e op de maan woont met een schattig konijn. Volgens de legende is dan de maan het meest dichtbij de aarde, en kan Chang’e dan haar geliefde op aarde bezoeken. Het staat symbool voor het samenkomen en het eren van de voorouders en overledenen. In de nacht van het Midherfstfestival dekken mensen een tafel onder de maan met mooncakes, snacks, fruit en een paar kaarsen erop. Sommigen geloven dat door het aanbidden van de maan, Chang’e (de maangodin) hun wensen kan vervullen. 

De ronding van de maan vertegenwoordigt de hereniging van de familie in Chinese geesten. De maan is rond, dus dan moet de familie ook rond en compleet zijn. Een moment in het jaar waar familie en vrienden samenkomen.

Beeld via Mid-Autumn Festival Traditions

De maancake. Hoe vieren we het Midherfstfestival?

Het Midherfstfestival vieren we door middel van het samen dineren met de hele familie, het legende van Chang’e vertellen, kinderen en volwassenen maken het kleurrijke lantaarns waar ze soms goede wensen schrijven op de lantaarns voor gezondheid, oogst, huwelijk, liefde, onderwijs, die de lucht in vliegen of maken lantaarns die op rivieren drijven en ze loslaten als gebeden van dromen die uitkomen. Daarnaast is het geven van mooncakes aan je familieleden en dierbaren een must. De ronding van maancakes zijn een symbool van hereniging en geluk.

Maancakes zijn het meest representatieve voedsel voor het Midherfstfestival, vanwege hun ronde vorm en zoete smaak. Familieleden verzamelen zich meestal rond en snijden een mooncake in stukjes en delen de zoetheid ervan.

In de afgelopen jaren zijn maancakes gemaakt in verschillende vormen en smaken om ze aantrekkelijk te maken, maar ronde mooncakes zijn nog steeds geliefd bij de meeste mensen vanwege hun reünie symboliek. De traditionele smaak van de maancake bestaat uit lotuszaad pasta met suiker, met in het midden een eierdooier. Tegenwoordig bestaan er ook andere smaken zoals groene thee, ananas, rode bonenpasta etc. Je kan genieten van een maancake samen met een kopje thee.

Naast het eten en geven van maancakes, heeft oogst voedsel ook de voorkeur tijdens de feestperiode want het vieren van de oogst is een van de meest traditionele betekenissen van het Midherfstfestival. Oogst Voedsel zoals pompoenen, pomelo’s en druiven. 

Beeld via Mooncake recipe

TIP: Netflix film ‘Over the Moon’

Wil je vandaag een mooie film kijken? Kijk dan ‘Over the Moon’ ofwel ‘Fei Fei en de maan’, een film dat rondom de legende van Chang’e en het verhaal van Fei Fei is gecreeerd. Over maancakes, de maan en het midherfstfestival.

 Wanneer Fei Fei haar moeder overlijdt en haar vader met een nieuwe vriendin thuiskomt, besluit de avontuurlijke Fei Fei een raket te bouwen en naar de maan te vliegen om de mythische godin Chang’e te ontmoeten en het bestaan van eeuwige liefde te bewijzen. 

Beeld via Over the Moon

Namens PAC wensen wij jullie een fijn en gelukkig Midherfstfestival! Vier het samen met je familie, vrienden, collega’s en dierbaren, koop wat mooncakes bij Dun Yong om het samen te eten en delen (of proeven!) of kijk gezellig de film ‘Over the Moon’. Maar het belangrijkste is natuurlijk het genieten van het samen zijn met je dierbaren en geliefden! Happy Mid-Autumn Festival iedereen!

Zin in een maancake?

Wil je ook maancakes eten of deze aan iemand geven? Koop ze bijvoorbeeld bij Toko Dun Yong of een toko in je buurt. 

Voor meer info over Dun Yong ga naar hun website.

Veel dank aan Wai Ming Dun en Kin Ping Dun.

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.