Pan Asian Stories live #1

met Nhung Dam, Aki Watano en Fumiko Miura

Begin dit jaar verschenen drie boeken van Aziatisch-Nederlandse handen. De roman Definitie van Liefde van actrice en schrijfster Nhung Dam, het boek Polderjapanner waarin auteur Fumiko Miura de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Japan  beschrijft en het boek Boerenkool met stokjes waarin Aki Watano vertelt hoe het is om op te groeien tussen twee culturen.

Ondanks dat de boeken in allerlei opzichten van elkaar verschillen gingen we met de drie auteurs in gesprek over hoe zij als Aziatisch-Nederlandse vrouwen zich bewegen in een wereld waarin ze niet veel rolmodellen hebben.

Nhung Dam

Nhung Dam ging na haar studie psychologie naar de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Ze werkt als actrice, schrijver, theatermaker en columniste. Nhung speelde bij diverse toneelgezelschappen en is regelmatig te zien in tv-series en films. Daarnaast staat ze met haar solovoorstellingen in de schouwburgen en op festivals.

Nhung schreef diverse toneelstukken, die tevens internationaal zijn vertaald en geproduceerd. Haar debuutroman Duizend vaders verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij en werd bekroond met de prijs voor het Beste Groninger Boek 2018 en genomineerd voor de Dioraphte Literatour Prijs. Duizend vaders is ook in Duitsland met succes verschenen. Voorjaar 2023 verscheen haar tweede roman: Definitie van liefde.

Definitie van liefde

Met de succesvolle actrice Rose lijkt alles goed te gaan. Ze woont in een van de betere wijken van New Orleans en staat op het punt op tournee te gaan door Europa. Kort na de ontdekking van haar zwangerschap wordt ze echter door haar verloofde verlaten. Dit stelt Rose voor een onmogelijke keuze: het kind houden of niet. Op dit kruispunt van haar leven gaat ze terug de rivier over, waar haar Vietnamese ouders zich als bootvluchtelingen in een gewelddadige omgeving staande houden. Terug naar de frituurtent waarvan ze al heel jong wist dat haar toekomst daar niet lag.



Fotocredits: Imke Panhuijzen

Aki Watano

Aki Watano is auteur en journalist. Ze was onder andere werkzaam bij Grazia en Cosmopolitan en schreef voor LINDA online de wekelijkse column Op het schoolplein (als voorloper van de bekende tv-serie De luizenmoeder). Ze is geboren als kind van Japanse ouders in het Amsterdam-Noord van de jaren zeventig. Eind maart 2023 schreef Aki het boek Boerenkool met stokjes. Het boek krijgt veel aandacht, zo werd ze uitgebreid geïnterviewd door onder andere Het Parool, Telegraaf, NRC Handelsblad, LINDA online en Libelle. Bovendien was ze ook te zien en te horen in het Radio 2 programma ‘Spijkers met koppen’ en in de podcast MISCHA!, op Radio 1.

Boerenkool met stokjes

Moet je ‘de kromme spijker recht slaan’ – zoals een Japanse zegswijze luidt – of is een spijker juist mooi als hij krom is? Je wilt het liefst een ‘gewone’ Nederlander zijn, maar als je in de spiegel kijkt zie je iets anders. Waarom kan dat zó confronterend zijn dat je ervan weg wilt rennen… Aki wordt geboren als kind van Japanse ouders in het Amsterdam-Noord van de jaren zeventig. Met haar Aziatische uiterlijk valt ze meer op dan haar lief is, en van jongs af aan doet ze verwoede pogingen haar Japanse achtergrond te negeren. Ze plakt haar oogleden vast om ze ronder te laten lijken en smeekt de kapper om krullen in haar steile zwarte haar. Aki snakt naar warmte en erkenning, maar wordt door haar moeder – die moeite heeft met de emoties van haar dochter − op afstand gehouden. Pas jaren later realiseert ze zich hoe het voor haar moeder geweest moet zijn, als Japanse in Nederland.


Fotocredits: Hans de Kort

Fumiko Miura

Fumiko Miura werd geboren in Shinshiro in Japan. Op haar 29ste emigreerde ze van Japan naar Nederland, waarna ze de Nederlandse taal leerde op de inburgeringscursus. Vervolgens heeft ze sociologie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit en woont ze sinds 2001 in Rotterdam, waar ze werkzaam is als leraar Japans. Ook geeft ze als zelfstandig ondernemer taallessen, onder andere op de Japanse Zaterdagschool in Rotterdam en de Erasmus Universiteit.

Haar eerste boek Polderjapanner verscheen in januari 2023 bij Uitgeverij Van Oorschot. Hierin beschrijft ze haar ervaringen in Japan en in Nederland en de cultuurverschillen tussen deze twee landen met een analytische en genuanceerde blik in haar tweede taal.

Polderjapanner

Fumiko Miura verhuisde meer dan twintig jaar geleden van Japan naar Nederland. Er waren veel dingen waarover ze zich verbaasde toen ze hier pas woonde, niet in de laatste plaats als het om eten gaat. Je kunt maar drie keer per dag genieten van eten, en dan kies je twee keer voor brood met kaas? vroeg ze zich vertwijfeld af. Maar er is natuurlijk meer waar ze zich toe moest verhouden toen ze zich in Nederland vestigde, zoals het leren van de Nederlandse taal, de Nederlandse omgang met migranten en tal van clichés die in het westen over Japan de ronde doen. Van de polonaise tot de inburgeringscursus, van haar verslaving aan de onovertroffen patat van Bram Ladage tot de inburgering van sushi in Nederland, van deeltijdwerken tot karoushi, dood door overwerk.

 


Fotocredits: Annaleen Louwes

Moderatie door Marijke Phoa

Met haar achtergrond als filmwetenschapper en kunsthistorica, en een liefde voor koken, lezen en het theater, zet Marijke zich graag in om de verhalen van Aziatische-Nederlanders te versterken in allerlei media. Zo modereert zij talkshows, was zij mede-verantwoordelijk voor de tentoonstelling ‘Ik Azië’ en maakt ze samen met Lisa de podcast ‘Pan Asian Stories podcast’ waarin ze boeken bespreken die geschreven zijn vanuit Aziatisch perspectief.


Colofon

Programmamaker en projectleider: Melissa Korn
Communicatie: Caitlin Spaans

Onze partners

Met dank aan
Marijke Phoa, Lisa Tjen en Liang de Beer