Indië NEXT

Vrouwenkracht toen en nu in Nederland en Indonesië

In Nederland genieten vrouwen vandaag de dag van meer vrijheid dan voorgaande generaties. Toch ervaren zij nog steeds ongelijkheid. Welke kritische denkers waren er in het verleden en heden, in voormalig Nederlands-Indië, Indonesië en Nederland? En wat kunnen we daar vandaag de dag van hen over women empowerment leren?

Op 9 maart 2024 gingen onder andere Nancy Jouwe en Lara Nuberg daarover in gesprek en waren er verschillende optredens. Lees hieronder het uitgebreide programma of kijk het hele programma terug.

Kijk Indië NEXT terug

Kijk Indië NEXT terug

IMG_3520
Indië Next programma

Tieka Masfar

 

Spoken word artist Tieka Masfar opende de middag met een stuk over haar eigen roots en haar eigen zoektocht.

Tieka is dichter, performer en verhalenverteller met roots in Indonesië en de Filipijnen. In haar werk staat zelfexpressie, ontdekken en delen centraal.

Met haar broer “TheMasfarProject”: zoektocht naar hun roots en gedeelde geschiedenis tussen Indonesië en Nederland via verhalen en documenten van hun overgrootopa.

In 2021 won Tieka met editor en mede-initiator Chee-Han Kartosen-Wong een bronzen lamp van The Dutch Creativity Awards voor de video #ikziewatjijnietziet, om zichtbaarheid te creëren rondom anti-Aziatisch racisme en de stereotype beeldvorming van Aziatische -Nederlanders.

Nancy Jouwe

 

10 jaar na haar eerste Indiëlezing (de vorige naam van Indië NEXT) neemt Nancy Jouwe opnieuw de stand van zaken op door de bril van intersectioneel feminisme.

Nancy Jouwe is cultuurhistoricus en werkt als freelance onderzoeker, schrijver, docent en publiek spreker. Daarin focust zij zich op het (post)koloniale heden en verleden, intersectionaliteit en sociale en culturele praktijken.

Indië Next programma(1)
IMG_3184

Feba Sukmana & Lara Nuberg over Kartini

Samen werken Lara Nuberg en Feba Sukamana aan een heruitgaven van de brieven van Kartini. Destijds gebundeld in het boek Door Duisternis tot Licht. Programmamaker Yulia Pattopang interviewt ze beide over deze kritische denker. Welke rol speelt Kartini in het dagelijks leven in Indonesië en wat kunnen we in Nederland van haar leren?

Over Lara Nuberg: Ze schrijft, spreekt en maakt (audio)verhalen over koloniale geschiedenis, herinneringscultuur en identiteit. In 2020 schreef ze het boek In haar voetsporen met de Indonesische schrijver Lala Bohang.

Over Feba Sukmana: Ze is presentator en redacteur voor het onderwijsjournalistieke platform Erasmus Magazine van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Feba is geboren en getogen in Indonesië, studeerde literatuur in Jakarta en kwam in 2007 naar Nederland om Dutch Studies te studeren aan de Universiteit Leiden. Ze is gespecialiseerd in Indische letteren en postkoloniale literatuur.

Kalis Mardiasih – a modern Kartini

Kalis Mardiasih is een Indonesische schrijfster en activist en vertelt verhalen waarin ze traditionele genderperspectieven uitdaagt. Vooral voor moslimvrouwen, die momenteel geconfronteerd worden met de uitdagingen van religieus conservatisme en extremisme. Tot nu toe heeft ze vier boeken uitgebracht, onder andere Muslimah yang Diperdebatkan (Omstreden Moslima) en Sisterfillah You’ll Never be Alone. Speciaal voor Indië NEXT is er een videoportret van deze hedendaagse Kartini gemaakt.

Indië NEXT (2)

Artien Utrecht en Monique Doppert

Nancy Jouwe ging met Artien Utrecht en Monique Doppert in gesprek over de vrouwenbeweging in de jaren 80 en 90 in Nederland. En de rol die vrouwen met Indonesische, Molukse, Papoea en Indische roots hierin speelden.

Monique Doppert werkte als journalist onder meer voor het NRC Handelsblad en Boekblad. Ze schreef het boek ‘Internetpioniers’ over de beginjaren van internet in Nederland en was adviseur bij het Mediafonds en coördinator van het debatbureau Migranten & Media van de NVJ. Ze was bij Hivos verantwoordelijk voor de portfolio cultuur- en media in het Midden-Oosten.

Artien Utrecht groeide op in Nederland en kwam op haar twintigste naar Nederland. Vanaf 1991 tot aan haar pensioen was ze als projectmedewerker verbonden aan de ontwikkelingsorganisatie Hivos. Daarmee richtte ze zich op een waaier van sociale actoren en onderwerpen in Zuidoost- en Zuid Azië: vrouwen, ecologie, landkwesties, kunst, LHBTI en hiv-aids. Allemaal benaderd vanuit een mensenrechtenperspectief.

Julia Jouwe en Yin Lauw

 

Julia Jouwe is activist, journalist, moderator en jongerenwerker en is de kleindochter van Nicolaas Jouwe, een bekende Papoealeider die streed voor de onafhankelijkheid van Papoea. Ze is mede-oprichter van Young Papua Collective.

Yin Lauw is mede-initiatiefnemer van Het Indo Café in Rotterdam. Een mobiele installatie onderzoeken zij het effect van het koloniale verleden van Indo families op de hedendaagse Rotterdamse maatschappij.

Indië NEXT
IMG_3492

The Domiknow

The DomiKnow is opgericht door Cameleon en mixt spoken word, rap en dans. Alle artiesten hebben roots in landen die allen een vorm van kolonisatie en slavernij hebben ervaren. From Maluku, Curaçao and Surinam to Congo, we vertegenwoordigen allemaal onze cultuur en steunen elkaar. Doorbreek de systemen van kolonisatie en verdeel en heers door samen te delen. Met hun krachtige performance lieten ze het publiek met energie en kracht de zaal verlaten.

Yulia Pattopang en Melissa Korn

 

Programmamakers Yulia Pattopang en Melissa Korn, respectievelijk van het Indisch Herinneringscentrum en Pan Asian Collective, begeleiden het publiek door het gehele programma.

Indië NEXT (1)

Colofon

Projectleider en programmamaker: Melissa Korn

Communicatie: Caitlin Spaans

Fotocredits: Tamika Horsten

Indië Next is een samenwerking van het Indisch Herinneringscentrum, de Openbare Bibliotheek Amsterdam en Pan Asian Collective.