Everything Everywhere All At Once grote winnaar bij de SAG Awards

 

Zondag 26 februari werden de Screen Actors Guild Awards uitgereikt in Los Angeles. De grote winnaar van de avond was ‘Everything Everywhere All At Once’ van Daniel Kwan en Daniel Scheinert. De SAG Awards worden beschouwd als graadmeter voor de Oscars, waarvan de uitreiking volgende maand plaatsvindt.

Naast de prijs voor ‘beste film’, won Michelle Yeoh de prijs voor ‘beste hoofdrolspeelster’, waarmee zij onder andere Cate Blanchett achter zich liet. Yeoh focuste zich tijdens haar speech op Aziatische diversiteit: “Dit is niet alleen voor mij, maar voor elk klein meisje dat op mij lijkt. Velen hebben dit nodig, we willen gezien worden, we willen gehoord worden. Jullie hebben ons vanavond laten zien dat het mogelijk is.”

 

Ook acteur Ke Huy Quan mocht op het podium een prijs in ontvangst nemen voor ‘beste mannelijke bijrol’. Met ‘Everything Everywhere All At Once’ maakte hij definitief zijn comeback en schrijft geschiedenis als de eerste Aziatische acteur die tijdens de SAG awards een prijs in de bijrolcategorie wint. “Ik stopte met acteren, omdat er zo weinig mogelijkheden waren. De filmwereld ziet er nu zo anders uit dan vroeger. Dank aan iedereen in de zaal die heeft bijgedragen aan deze veranderingen.”

 

Tenslotte nam de 94-jarige acteur James Hong de prijs voor de ‘beste filmcast’ in ontvangst. Michelle Yeoh introduceerde de filmveteraan met de opmerking dat Hong al acteerde “sinds dat er 49 staten waren”. Hong ging in op hoe de filmwereld er in die tijd uitzag: “Vroeger zeiden producenten dat Aziaten niet goed genoeg waren om de bioscoopkassa te laten rinkelen. De hoofdrollen gingen toen naar acteurs met dichtgeplakte ogen. Kijk nu eens naar ons.”

 

Choose your Reaction!