Mediatoolkit
Hoe kunnen we community redacties, (burger)journalisten, makers van ondergerepresenteerde groepen en buurtteams ‘empoweren’ voor het maken en delen van authentieke verhalen, geworteld in de realiteit van stadswijken? De Alliantie Media Included, bestaande uit Sahar Noor, Jing Foon Yu, Sander Ris en Hui-Hui Pan beantwoordt deze vraag door het maken van een tweeledige mediatoolkit: een educatietool om jongeren te empoweren om media te maken zoals zij zichzelf gerepresenteerd willen zien en een toolkit voor mediamakers om een inclusiever medialandschap te creëren.
Uit onderzoek blijkt dat jongeren zichzelf niet herkennen in hoe zij in de mainstream media geportretteerd worden. Met de inzichten uit de toolkit ontwikkelen ze de educatietool voor gevestigde mediamakers. Zo ontstaat er bewustwording, zodat jongeren niet meer alleen vanuit een problematiserend frame in de media verbeeld worden.
Research
Inclusieve media vormen een afspiegeling van de diverse samenleving. Dat betekent dat alle bevolkingsgroepen op een gelijkwaardiger manier betrokken, aangesproken en gerepresenteerd worden in nieuws, entertainment en social media. Een inclusief medialandschap is niet alleen realistischer, maar ook rechtvaardiger. Het draag bij aan een eerlijke beeldvorming over iedereen die deelneemt in onze maatschappij.
Onderzoek laat zien dat gebrek aan inclusie en diversiteit in de media invloed kan hebben op het beeld dat mensen hebben van anderen en dat dit ook je eigen beeld kan vertekenen. Zo ontstaat er bijvoorbeeld een lager gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen en groepsidentiteit.
Het zelf kunnen maken van media-uitingen is van groot belang voor ondervertegenwoordigde groepen. Het zelf maken van media-uitingen biedt hun de vrijheid zelf te kiezen hoe ze zichzelf online willen presenteren. Dat kan het gevoel van maatschappelijke betrokkenheid, keuzevrijheid en empowerment versterken, wat belangrijk is voor zelfontplooiing, identiteit en erbij horen.
Co-creatie sessie
Op zaterdag 29 juni hebben we met twee multidisciplinair teams van mediamakers, journalisten, jongeren en jongerenwerkers, ideeën bedacht voor mogelijke antwoorden op de vraag: Hoe kunnen we jongeren weerbaar maken en praktische handvatten bieden om ruimte te claimen en podium te geven voor authentieke verhalen zoals jongeren zichzelf zien?
Met behulp van design thinking methodieken zijn er twee pitches ontwikkeld: een jongerenomroep met ‘Chatroem’ als eerste programma en de ‘Young Story Bootcamp’, een weekendkamp waar jongeren hun verhaal leren maken en vertellen.