The Blog

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Japanse Hellships. Gevangen op zee

juli 27 - september 15

Museum Sophiahof presenteert samen met Stichting Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten en het Indisch Herinneringscentrum de tentoonstelling ‘Japanse Hellships. Gevangen op zee’.

Tijdens de Japanse bezetting van 1942 – 1945 waren er uit Nederlands-Indie zo’n 120 duizend krijgsgevangen en burgergeïnterneerden en meer dan 300 duizend romusha’s –  Indonesische dwangarbeiders die naar zulke zogeheten hellships werden getransporteerd.

Hierbij werden ze aan hun lot overgelaten. Met gebrek aan voedsel, water en medische zorg, onder slechte hygiënische omstandigheden én onder constante dreiging van geallieerde aanvallen konden zij geen kant op.

Meer dan 223 hellships maakten 276 vaarten in Zuidoost-Azië, China en Japan. Hierbij vielen 22 tot 27 duizend dodelijke slachtoffers.

De geschiedenis hiervan is nauwelijks bekend is bij het grote publiek. In de tentoonstelling staat het persoonlijke verhaal centraal, van de mensen die stierven en degene die het overleefden. Plus de generaties die de oorlog niet mee hebben gemaakt, maar er wel door getekend zijn.

Voor meer informatie ga naar

https://www.museumsophiahof.nl/tentoonstellingen/japanse-hellships-gevangen-op-zee

Gegevens

Begin:
juli 27
Einde:
september 15
Evenement Categorie: